FOTO Hotnews

Angajații din construcții, agricultură și industria alimentară vor simți măsurile fiscale de la 1 noiembrie 2023: mai puțin cei plătiți cu salariul minim care vor vedea sume mai mari doar pe brut, arată Hotnews.

Ce-a făcut Guvernul îi afectează negativ pe unii dintre angajați.

Acele domenii erau scutite de impozitul pe venit, contribuția la sănătate și, opțional, la Pilonul II de pensii pentru salariile de până la 10.000 de lei.

*Avem și două salarii minime în construcții, agricultură și industria alimentară care vor fi mărite de la 1 noiembrie – detaliem mai jos

Începând cu 1 noiembrie, aceste facilități se restrâng, în sensul că acea contribuție la sănătate (de 10%) va fi plătită de angajați (Legea 296/2023 a apărut în Monitorul oficial).

Scutirea va rămâne doar la impozitul pe venit.
Aceleași sume în buzunar de la 1 noiembrie pentru cei plătiți cu salariul minim din construcții, agricultură și industria alimentară

Unii angajați sunt plătiți cu salariul minim. Acum salariile sunt de 4.000 de lei în construcții și 3.000 lei în agricultură și industria alimentară, dar vor fi mărite la 4.582 și, respectiv, 3.436 lei de la 1 noiembrie.

Mărirea e pe brut, nu pe ce ia omul în mână.

Prin urmare, salariile sunt mărite doar pe hârtie, deoarece în practică acei angajați vor primi sume similare cu cele de astăzi: 3.150 lei cei din construcții și 2.362 lei, cei din agricultură și industria alimentară.

Statul va câștiga de la ei 321,4 milioane lei în noiembrie și decembrie și 3,85 miliarde lei în 2024.

Cui îi scade salariul de la 1 noiembrie, în teorie

Nu toți angajații din construcții, agricultură și industria alimentară sunt plătiți cu salariul minim, lucru confirmat chiar de datele Institutului Național de Statistică (INS).

Cum facilitățile se restrâng de la 1 noiembrie 2023, cei care câștigă peste salariul minim vor avea o diminuare a salariilor.

Două exemple:

1. Câștigul salarial mediu brut în august (cele mai recente date) pe domeniul construcțiilor se ridica la aproape 6.000 lei brut. Să presupunem că o persoană era plătită cu acea sumă, ceea ce însemna că avea în mână 4.725 lei.

De la 1 noiembrie va primi 4.125 lei, deci cu 600 lei mai puțin.

2. În agricultură, câștigul salarial mediu brut se ridica la circa 5.500 lei brut, ceea ce înseamnă că un salariat plătit cu acea sumă lua în mână 4.331 lei. De la 1 noiembrie va primi 3.781 lei, deci cu 550 lei mai puțin.

Așadar, în teorie acele salarii se vor diminua. Totuși, având în vedere deficitul forței de muncă, cel mai probabil firmele din construcții, agricultură și industria alimentară își vor asuma acele costuri, iar ulterior le vom vedea în piață. De exemplu în creșterea prețului manoperei. Rămâne de văzut.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here