Utilaje, materiale, muncitori, pavele, borduri, străzi închise, copaci puși la pământ, oameni nemulțumiți, lucrări începute și abandonate, asfaltare pe ploaie. Cam aceasta este situația în Făgăraș. Ce trebuia făcut în cinci ani se încearcă să se realizeze în 6 luni. Într-o grabă fără precedent, ,,mobilitatea urbană“ trebuie dată gata până la 31 decembrie 2023, altfel, lucrările nu vor fi decontate din fonduri europene. Și există precedentul prin care multe din deconturile cerute la plată de Primăria Făgăraș  au fost respinse și au fost suportate de la bugetul local. Așa se face că pentru Primăria Făgăraș nu mai contează calitatea lucrărilor sau disconfortul creat cetățenilor ci doar pavoazarea urbei.

Făgărășenii sunt nemulțumiți

Vestitele coridoare de mobilitate urbană au creat un haos total în Făgăraș. Făgărășenii critică dur modul în care Primăria Făgăraș gestionează activitatea de pe șantierele deschise simultan în toate zonele din municipiu. ,,Lucrări neconforme“, ,,Materiale de calitate inferioară“, ,,Lipsă de viziune“, ,,Distruge ce este bun și solid pentru a pune în loc ceva de slabă calitate“, ,,Lucrări de mântuială“,   ,,Primarul care vine după acest primar PSD va trebui să refacă tot ce se lucrează acum“, ,,Acest primar PSD este un dezastru pentru Făgăraș“ sunt câteva dintre acuzațiile aduse de făgărășeni primarului pentru haosul creat. Odată cu deschiderea șantierelor, făgărășenilor nu li s-au oferit alternative pentru a putea circula decent prin oraș. Sunt străzi închise, o semnalizare îndoielnică, aglomerație, lipsa parcărilor, de la o oră la alta se închid artere de circulație. Oamenii nu mai au unde să parcheze, dar nici cum să ajungă la domiciliul lor.  Dar, primarul este insensibil la astfel de probleme, ba mai mult aduce critici făgărășenilor care au mai mult de o mașină.  În condițiile în care a declarat că el are două, una a lui și alta  ,,pe firma  mamei“.

  •  Marius Bulgaru:  ,,Ce naiba de calitate e asta? Are probleme cu vederea baiatul lu mama? Orașul e un dezastru total. Nici măcar un trotuar nu a fost finalizat cap coadă fără absolut nici o problemă și ei s-au apucat de toate. Unele au pavaje mai deschise la culoare față de altele (vedeti strada Tăbăcari în apropiere de Casa Pariurilor și Riovirg). Unele sunt lăsate nefinalizate și părăsite (Vedeti cele spre LIDL). Unele nici măcar nu sunt fixate cum trebuie, te-ai impiedicat puțin ai luat bucata cu tine (Vedeti din nou Tăbăcari și Doamna Stanca). Altele se lasă cu totul în jos după ce calci pe ele (Vedeți pe Doamna Stanca). Altele au fost fixate neuniform, în formă de șant de zici că a trecut unul cu escavator peste ele (Vedeti pe Tăbăcari). Altele se termină pur și simplu și fără pic de sens. Practic pe trotuar, asfaltul vechi și pavajele noi puse sunt separate de o porțiune de ciment. (Vedeti pe Teiului la acel magnific puzzle realizat ca sens giratoriu). Numai opere de artă!“   
  •  Șendruc Gheorghe: ,,Pe Mircea Eliade s-au pus pavele peste capacele de canalizare, s-a înfundat canalizarea, a ieșit canalul în curțile  oamenilor,  au venit cei de la Apa-Canal și nici nu știau pe unde este canalizarea până nu le-am arătat. Lucrarea lasă de dorit“
  •   Popescu A.: ,,A ajuns Agnita și Zārnestiul să ne de-a lecții! Municipiul Făgăraș…ajuns la rang de comună, fain…
  •   Bulgaru C.: ,,Nu se finalizează nimic nicăieri. Peste tot unde s-a lucrat până acum sunt doar lucrări de mântuială sau abandonate așa cum au fost făcute până acum. Și asta se vede pe toate trotuarele din oraș, mai ales alea din Tudor. Mai are tupeu individul  din Drăguș să spună că e mulțumit de lucrări“

 ,,Dormiți liniștiți, primarul lucrează!“  

Deși aceste coridoare de mobilitate, acel ,,oraș de 15 minute“ sunt finanțate din fonduri europene, primarul a îndatorat Făgărașul pe 5 ani cu  8 milioane de lei, creditul fiind aprobat de mașina de vot a edilului la 12 mai a.c. Rambursarea împrumutului ar urma să fie asigurată din banii făgărășenilor. Deși valoarea proiectelor este de 30 milioane de euro, respectiv 134 milioane de lei,  primarul a cerut decontarea a doar 5 milioane de lei, până la contractarea creditului, doar 3,73% din valoarea proiectelor europene, dar și aceste deconturi au fost respinse.  Dar cheltuielile neeligibile aferente acestor  3 proiecte sunt de 9 milioane de lei pe care trebuie să le acopere Făgărașul, adăugându-se și cofinanțarea prevăzută în proiecte.  Primarul n-a explicat consilierilor de unde va acoperi aceste sume.  Se potrivește aici vestita reclamă, puțin adaptată: ,,Dormiți liniștiți, primarul lucrează“

  •     Proiectul ,,Modernizarea coridorului de mobilitate urbană integrată în zona centrală a municipiului Făgăraș, SMIS 119359“ are valoarea de 45.737.226,73 lei din care valoarea eligibilă este 42.978.766,13 lei.   Valoarea cofinanțării eligibile a Primăriei Făgăraș este 859.575,32 lei, iar valoarea neeligibilă  inclusiv TVA aferentă cheltuielilor neeligibile este de 2.349.966,68 lei, în timp ce TVA neeligibil este de 408.493,92 lei. Acest proiect se aplică pe străzile Unirii, Tăbăcari, T. Vladimirescu, D-na Stanca și Libertății și se suprapune peste traseul DN1. Implementarea proiectului trebuia să înceapă la data de 19  decembrie 2019 și să se finalizeze la 31 decembrie 2023. În cadrul proiectului era prevăzută și achiziționarea unui autobuz electric. Mai pe înțelesul oamenilor, se vrea înființarea unui traseu pe străzile menționate pe care să se circule cu bicicletele, cu autobuzele electrice și pe jos, fiind exclusă în timp deplasarea cu mașinile personale.
  •   Proiectul ,,Modernizarea și pietonizarea zonei centrale Făgăraș, SMIS 119360“ are durata de implementare 23 decembrie 2019  și data de 31 decembrie 2023. Valoarea proiectului este de 45.737.226,73 lei, valoarea nerambursabilă fiind de 42.119.190,81 lei, diferența este susținută de Primăria Făgăraș. Prin acest proiect se va impune doar deplasarea pe jos în centrul orașului.
  •   Proiectul ,,Modernizarea coridorului de mobilitate urbană în zona industrială a municipiului Făgăraș, SMIS 119358“ are valoarea 43.857.976,90 lei din care valoarea nerambursabilă este de 40.491.971,38 lei. Implementarea proiectului trebuia să înceapă la data de 19 octombrie 2019 și să fie finalizat la data de 30 iunie 2022. Proiectul cuprindea și achiziționarea a 6 autobuze electrice. Legarea centrului de zona industrială va însemna restricții de circulație, în timp mașinile personale fiind interzise pe acest traseu.

 Firme alese pe sprânceană

Ați auzit de satul Valea Mare Bratia? Este undeva prin județul Argeș și are 555 locuitori. Dacă făgărășenii nu au auzit de acest cătun, a auzit primarul din Făgăraș, care a încredințat cel mai mare proiect de investiții al municipiului, în opinia lui, unei firme înregistrată în respectivul sălaș. Proiectul ,,Modernizarea coridorului de mobilitate urbană integrată în zona centrală a municipiului Făgăraș“   a fost încredințat direct  firmei din sătucul argeșean, SC Optica Sofia SRL, care se ocupă de comerțul cu articole medicale (SIC!). Numai că această firmă lucrează în asociere cu alte două srl-uri, o societate din București și alta din Vâlcea. O simplă căutare pe internet ne dezvăluie însă că firma de comerț cu aparatură medicală din sătucul Valea Mare (Ag) este combinată cu o companie din Pitești, SC Europan Prod SRL. Făgărășenii au auzit de această firmă și au simțit ,,profesionalismul“ ei în materie de construcții pe pielea lor. Este firma agreată de primarul din Făgăraș căreia i-a încredințat lucrările de construcții la Școala Generală nr. 7, lucrări nefinalizate la termen,  și modernizarea celor 11 străzi din urbe, acelea care la fiecare ploaie mai bogată se transformă în ștranduri. A mai lucrat Europan Prod SRL și la închiderea gropii de pe Dealul Galațiului.

  •  SC Optica Sofia SRL din satul Valea Mare Bratia din județul Argeș este înființată în 2017. Are ca obiect principal de activitate (Cod CAEN 4774) comerț cu amănuntul al articolelor medicale și ortopedice în magazine de specialitate. În primii 2 ani de la înființare nu a avut activitate. În 2022, a avut cifra de afaceri de 8,299 milioane de lei și datorii de 5,3 milioane de lei și 6 angajați. Cu un an în urmă cifra de afaceri era de 988.452 lei, iar datoriile de 822.908 lei.
  •  SC Fraicom SRL este firmă din București și are ca obiect principal de activitate (CAEN 1629) ,,fabricarea altor produse din lemn, fabricarea articolelor din plută, paie și alte materiale vegetale împletite“. În 2022 a avut o cifră de afaceri de 29,696 milioane de lei, iar datorii de 12,188 milioane de lei, o pierdere de 4,9 milioane de lei și 12 angajați. Cu un an în urmă a avut o cifră de afaceri de 10,855 milioane de lei, iar datorii de 6,784 milioane de lei.
  •   Dumbrafox SRL este o firmă înregistrată în Vâlcea cu obiect de activitate ,,amenajări grădini“. A avut în 2022 o cifră de afaceri de 4,647 milioane de lei, datorii de 3,861 milioane de lei și 26 angajați. În 2021 a avut o cifră de afaceri de 2,8 milioane de lei, datorii de 3,4 milioane de lei și 23 angajați.

Firme în cârdășie

Pentru a cunoaște aceste firme punem la dispoziția făgărășenilor o acțiune a acestora, care dovedește că se lucrează în cârdășie.  Municipiul Bacău a scos la licitație pe SICAP obiectivul de investiții ,,coridor pentru deplasări nemotorizate Centru-Gară-Cartier CFR-Sala polivalentă-CAEX“. Licitația a fost contestată la CNSC de către SC Optica Sofia SRL în calitate de lider al asocierii formată din SC Optica Sofia SRL, SC Fraicom SRL și SC Europan Prod SRL cu sediul în județul Argeș, sat Valea Mare-Bratia, comuna Băilești. CNSC a respins însă contestația prin Decizia nr. 947/C4/1065 din data de 27 aprilie 2023.  Proiectul de la Făgăraș  este similar cu cel de la Bacău și presupune sume mari de bani.   Despre Fraicom SRL, scria Ziarul de Vrancea:  ,,Fraicom SRL din București, firmă care derulează 90% din afaceri cu instituții publice, este singurul ofertant care s-a înscris la licitația pentru parcul cicliștilor pe care Municipiul Focșani.  Fraicom este administrată de Annemary Enescu, o femeie de afaceri cu numeroase conexiuni în lumea politicii. Ea a devenit cunoscută datorită unei donații de 100.000 de euro pe care a făcut-o Cristinei Pîrvulescu, cunoscută și ca „blonda de la integrare“.   În ultimii ani, compania a derulat numeroase contracte cu instituții de stat, majoritatea obținute prin încredințare directă“ titra ziaruldevrancea.ro. Gazetanoua.ro titra: ,,SC Fraicom SRL intră în hora facturilor umflate“. Este vorba despre banii publici pe care această societate intenționa să-i încaseze ilegal de la Primăria Slatina.    Deşi în contract este prevăzut clar că „plata tuturor facturilor se va face către liderul asociaţiei, SC Rupiah SRL”, unul dintre asociaţi, SC Fraicom SRL, emite alte facturi către primărie…  Este o ilegalitate din toate punctele de vedere, însă una cu dispoziţia „bun de plată”. Pe banii contribuabililor…, titrează gazetanouă.ro (Lucia BAKI)

 

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here