Comunicat PNL Făgăraș
,,Planul haotic al conducerii Primăriei Făgăraș de a desființa absolut toate locurile de staționare a autoturismelor pe marginea DN1 riscă să trimită în faliment micii comercianți de pe B-dul Unirii, str. Vasile Alecsandri și B-dul Tăbăcari. Vor fi afectate în general magazinele de proximitate și cabinete medicale din zonele publice intens circulate.
PNL își exprimă din nou indignarea față de gestionarea haotică a proiectelor de investiții. Sunt sume imense din fonduri europene. Tocmai de aceea trebuie folosite corect în beneficiul oamenilor. Majoritatea lucrărilor par acțiuni negândite și pompieristice. Un obiectiv de investiții de mare anvergură cum este reabilitarea centrului Făgărașului este ”fușerit” în doar câteva luni deși ar fi trebuit să fie pus în operă  stradă cu stradă, pe etape.
E important ca Făgărașul să beneficieze și de piste pentru biciclete, evident. Dar nu e firesc ca cetățenii să sufere din cauza lipsei locurilor de parcare sau staționare a autoturismelor, din cauza îngustării nefirești a trotuarelor pe unele segmente sau din cauza distrugerii spațiilor verzi. Nu e normal ca o facilitate să anuleze alte facilități. Lucrările trebuie să se realizeze pentru binele general al cetățenilor, nu pentru a bifa un obiectiv electoral.
Vrem ca cetățenii Făgărașului să știe că Planul de Mobilitate nu este vreun cadou scos din buzunarul primarului. E un proiect european care avea ca scop modernizarea Făgărașului. Are la bază fonduri europene uriașe în valoare de 45 de milioane de lei. Este practic valoarea de 10 ori mai mare a unui buget anual de investiții pe care și l-ar permite Făgărașul din fonduri proprii directe, adică din impozitele plătite de cetățeni. Este periculos ca un asemenea obiectiv strategic să fie realizat în grabă, pe repede-înainte, doar pentru a bifa electoral o mare realizare, înainte cu zece luni de alegeri.
Încăpățânarea Administrației Sucaciu de a brăzda toate trotuarele cu patru rânduri de borduri (în locul unor simple marcaje) și de a distruge zonele verzi-tampon va anula practic zeci de spații în care șoferii puteau să oprească pentru mici cumpărături, pe marginea DN1.
Ne exprimăm îngrijorarea că activitatea micilor comercianți care își desfășoară activitatea pretutindeni, la parterul comercial al blocurilor de pe DN1, va fi pusă în pericol și că există riscul ca aceste firme să se desființeze în viitor. Încă din construcția bulevardului, din anii 80, multe blocuri au fost prevăzute la parter cu spații destinate activității comerciale. E nefiresc ca administrația orașului să desfășoare proiecte care vin împotriva micilor comercianți și implicit împotriva cetățenilor. Dimpotrivă, considerăm că activitatea firmelor mici trebuie susținută și trebuie create condiții cât mai optime de acces și confort general. Un plan de mobilitate nu trebuie să imobilizeze accesul, ci să îl facă mai facil. E ceea ce Administrația Sucaciu nu a înțeles în zona centrală a orașului și nu înțelege nici pe DN1. Totuși, 85% din populația orașului deține un autoturism. Pentru confortul cetățenilor, pe lângă piste de biciclete sunt necesare trotuare largi, zone verzi și facilități de parcare. Nu e firesc ca una să o excludă pe cealaltă.
Aceste fonduri europene trebuie investite chibzuit spre confortul durabil al oamenilor din Făgăraș, nu împotriva lor. Sunt 45 de milioane de RON. Sunt obiective care se modernizează pentru 50 de ani, nu pentru alegerile din 2024. O simplă cheltuială sau risipire a banilor putea să facă oricine. După cum se vede, o gestionare chibzuită, eficientă și serioasă se pare că nu o poate face oricine“. (Echipa PNL Făgăraș)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here