În data de 3 noiembrie 2023, Asociația HEM în parteneriat cu Primăria Comunei Recea și Centrul de Transfuzie Sanguină Sibiu  organizează prima colectămobilă de sânge din Comuna Recea, în cadrul Programului Național “N-avem SÂNGE?!”  În ultimii trei ani,  Satul Dejani din Comuna Recea   a devenit gazda unicului eveniment de alergare dedicate exclusive promovării donării de sânge – #bloodfluencer Marathon – organizat în luna iunie, cu ocazia aniversării anuale a Zilei Mondiale a Donatorului de Sânge.

După trei ani în care locuitorii din Comuna Recea și împrejurimi au întâmpinat cu ospitalitate atât organizatorii cât și participanții,veniți în număr din ce în ce mai mare la fiecare ediție a #bloodfluencer Marathon (parte a programului național N-avem SANGE?!), idea organizării în semn de mulțumire a unui eveniment de colectă mobilă de sânge, pentru locuitorii din comună și din împrejurimi, a venit în mod natural.

Importanța donării de sânge, atât pentru viețile salvate cât și pentru propria stare de sănătate a donatorului sanguin, a fost înțeleasă și îmbrățișată de la început. Ba mai mult, rapiditatea cu care oamenii se mobilizează atunci când cineva din comunitate are nevoie de ajutor, de sânge, era deja un lucru cunoscut. Însă, în spiritual mesajului transmis în cadrul Programului Național “N-avem SÂNGE?!” (unicul demers al Asociaței HEM) milităm pentru integrarea donării de sânge în rutina unui stil de viață sănătos.

În spiritual acestei idei, luăm în considerare acest gest de umanitate în afara veștilor sau știrilor despre tragedii, în care semenii noștri au nevoie de ajutor. Prin urmare, facilitarea unei colecte de sânge pentru gazdele unui eveniment recurent, dedicate vieții, devenise aproape o datorie.

  • “Am adus în ultimii trei ani un eveniment sportiv minunat, la Dejani, în centrul țării. Viața mi-a oferit șansa să cunosc comunitatea și locurile de aici, prin urmare a fost mai ușor să văd cât de potrivit este cadrul pentru un concurs sportiv, dedicate donării de sânge și donatorilor. Filosofia noastră, în “N-avem SANGE?!” constă în normalizarea donării, ca gest, considerând acest act drept prilej de conexiune pe orizontală, la fel de normal precum sportul și muzica. Nu este niciodată simplu să organizezi o sesiune de donare remote. Însă am avut aproape, așa cum a fost de altfel și de la prima ediție a #bloodfluencer Marathon, Primăria Recea, prin dl. Consilier Local Danuț Viorel Miloșan. Prin interacțiunile avute în ultimele zile, în satele Comunei Recea, am întâlnit oameni responsabili, care apreciază premiera pe care o realizăm cu această campanile și care ne-au promis, fără niciun fel de discutie, tot sprijinul lor, precum și prezența efectivă la eveniment.” Marian Costache, #bloodfluencer co-fondator “N-avem SÂNGE?!”, Președinte  Asociația HEM

Așadar, locuitorii comunei Recea și ai satelor din împrejurimi, sau chiar și din orașele invecinate, Făgăraș și Victoria, sunt invitați vineri, 3 noiembrie 2023, în intervalul 09:00 – 14:00 la Căminul Cultural Recea, să doneze sânge.

  • “Donarea de sânge este un gest deosebit de sănătos, care probează mai departe de cuvinte dragostea pentru oameni și pentru viață, în general. Sigur că pentru fiecare donare de sânge se acordă o mică recompensă, în carduri valorice pentru alimente, precum și o scutire de prezență, pentru ziua de lucru corespunzătoare donării. Personal, consider absolut simbolice aceste lucruri, recompensa uriașă pe care o primește donatorul, mai ales cel cu donări repetate, este oglindită în starea proprie de sănătate.Am simțit încă de la început potențialul pe care-l are pentru comunitatea noastră evenimentul sportiv, organizat de Asociația HEM și dedicat donatorilor. Sigur că avem o zonă extrem de frumoasă la Dejani, dar este doar o altă zonă frumoasă, dintr-o țară foarte frumoasă. Fără promovare și fără prilejuri sportive sau artistice, va rămâne în continuare necunoscută. La ultima ediție a #bloodfluencer Marathon, cea de-a treia, Satul Dejani s-a bucurat de cea mai mare campanie implicită de promovare. Ca să fie și mai clar, toate pensiunile si magazinele din Dejani și Recea simt weekendul cu Marathon-ul. Sunt sigur că există turiști care au revenit apoi și în afara evenimentelor sportive, în zona noastră. Închidem astfel frumos bucla cu această campanie de donare, de Vineri 3 Noiembrie, explicând comunității prin acțiunea noastră dragostea pentru oameni și sprijinul în dezvoltarea zonei.” – Dănuț Viorel Miloșan, Consilier Local Primăria Recea.

Pentru că donarea de sânge este până la urma un act medical care privește atât donatorul sanguine cât și pacienții care au nevoie de sânge, doritorii sunt rugați să parcurgă atât condițiile de eligibilitate, cât și recomandările privind modul în care e nevoie să ne pregătim pentru acest gest de altruism.

  • “Noi, angajații șicolaboratorii CTS Sibiu, ne bucurăm să facem parte din acest proiect. Pentru aceasta am mobilizat forțe și logistică de care nici nu dispuneam. Dar programul “N-avem SÂNGE?!”merită toate eforturile. Mulțumim anticipat locuitorilor din comuna Recea și împrejurimi,  pentru sângele donat care cu siguranță va salva vieți și va da încredere,că numai unind mai multe forțe putem reuși! Sperăm că va fi de success și că donatorii vor repeta gestul, la noi sau în altă parte.” – Livia Mareș, Director Centrul de TransfuzieSanguină Sibiu

Evenimentul este organizat de Asociația HEM cu sprijinul Primăriei Comunei Recea și al Centrului de Transfuzie Sanguină  Sibiu.

Asociația HEM are ca unic demers Programul Național“N-avem SÂNGE?!” (www.n-avemsange.ro), al cărui principal obiectiv este creșterea numărului de donator sanguini, fidelizați. Principalele modalități prin care programul urmărește atingerea acestui obiectiv îndrăzneț sunt atât campaniile de promovare a beneficiilor pentru sănătate ale donării de sânge cât și creșterea comunității #bloodfluencer (=donator și/saususținator al donării de sânge).

#bloodfluencer Marathon este unicul eveniment de alergare dedicate exclusive promovării donării de sânge și reprezintă încununarea celor două direcții dezvoltate in cadrul “N-avem SÂNGE?!”. Este organizat în fiecare an cu ocazia Zilei Mondiale a Donatorului de Sânge, iar ediția cu nr. 4 va avea loc în data de 15 Iunie 2024.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here