Noua lege a pensiilor: Persoanele care au cotizat peste 25 de ani vor primi puncte suplimentare. Formula de calcul este în noul proiect de lege, arată alba24.ro. Detaliile sunt incluse în proiectul de Lege privind sistemul public de pensii, publicat în 31 octombrie de Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale.

Noua lege a pensiilor: formula de calcul

Pensia va fi calculată luând în considerare valoarea punctului de referință. Acesta va fi înmulțit cu numărul de puncte.

Punctul de referință este valoarea punctului de pensie împărțit la 25.

Numărul total de puncte reprezintă suma punctelor de contributivitate, puncte stabilitate și puncte perioade asimilate și necontributive.

  • VPR x NR. TOTAL PCT.
  • VPR (valoarea punctului de referință) = VPP : 25
  • NR. TOTAL PCT.= puncte contributivitate + puncte stabilitate + puncte perioade asimilate si necontributive

Noua lege a pensiilor: puncte suplimentare

La calculul numărului total de puncte se va adăuga un număr de puncte pentru fiecare an realizat peste stagiul de cotizare de 25 de ani, si anume:

  • 0,50 puncte/an pentru anii din intervalul 26-30 inclusiv;
  • 0,75 puncte/an pentru anii din intervalul 31-35 inclusiv;
  • 1 punct/an pentru anii din intervalul 36-40-etc. (varianta bonusului de 0,50/0,75/1 pct agreata de CE )

Aceste puncte se vor acorda doar pentru anii contributivi care nu se suprapun cu anii de pensie. Totodată, punctele reprezintă stimulente pentru prelungirea vieții profesionale.

Stagiul de cotizare de 25 de ani din cadrul formulei de calcul al VPR nu este un stagiu folosit la calculul dreptului de pensie, ci la calculul VPR.

Stagiul de cotizare este redefinit

Stagiul minim de cotizare și stagiul complet de cotizare, condiționate de un stagiu de cotizare contributiv. Pentru a putea beneficia de pensie pentru limită de vârstă va fi necesar un stagiu minim contributiv de 15 ani. La calculul vechimii de 15 ani nu vor fi avute în vedere perioadele asimilate, sporul de grupă, perioadele necontributive. Pentru a putea beneficia de pensia anticipată este necesar un stagiu complet de cotizare de 35 de ani.

Sporurile nepermanente contributive vor fi calculate la pensie

  • Acord global
  • Plata cu ora
  • Al 13-lea salariu
  • Premii

În termen de 6 luni vor fi recalculate toate pensiile aflate în plată pentru care există la dosar documente cu sporuri/venituri contributive nepermanente. La calculul pensiei va fi avut în vedere venitul brut pentru care s-au reținut contribuția de asigurări sociale. În situația în care, din diverse motive, nu se poate face dovada acestor venituri brute cu documente, la calculul punctajelor se utilizează, ca și în prezent, salariile din carnetul de muncă și sporurile permanente.

Din 2035, femeile vor ieși la pensie la vârsta de 65 de ani

În prezent, atingerea vârstei de pensionare de 63 de ani pentru femei se face eșalonat, până în 2030. În noua lege, eșalonarea se va întinde până în 2035.

Femeile cu mai mulți copii beneficiază de reducerea vârstei standard de pensionare

Reducerea vârstei de pensionare pentru mamele care au născut și crescut copii cel puțin până la vârsta de 16 ani:

  • Un copil: 6 luni
  • Doi copii: un an
  • Trei copii: un an și șase luni
  • Patru copii: doi ani
  • Cinci copii: doi ani și șase luni
  • Șase copii: trei ani
  • Șapte copii sau mai mulți: trei ani și șase luni

Reducerea vârstei de pensionare se aplică și în cazul femeilor care au adoptat copii și i-au crescut minim 14 ani.

Cumpărarea de vechime

Pot fi cumpărați până la 6 ani de vechime în baza unui contract de asigurare voluntar doar pentru deschiderea dreptului de pensie pentru limită de vârstă sau îmbunătățirea numărului de puncte lunar.

Tipuri de pensie prevăzute de lege

  • Pensie pentru limită de vârstă – condiționată de realizarea unui stagiu minim de 15 ani contributiv
  • Pensie de invaliditate – se mențin cele trei grade (grav, accentuat, mediu) care vor fi redefinite:
    • gradul I – deficiența funcțională gravă, capacitate de autoservire pierdută;
    • gradul II – deficiența funcțională accentuată și capacitate de autoservire                  păstrată parțial;
    • gradul III – deficiența funcțională medie și capacitate de autoservire păstrată;
  • Pensia anticipată – condiționată de un stagiu complet de cotizare contributiv de 35 de ani. (*) Pensionarea anticipată se realizează cu reducerea maximă de 5 ani din vârsta standard de pensionare, cu o penalizare maximă de 24%, față de 30% cât este în prezent. (*) Nu vor fi luate în calcul perioadele necontributive: șomaj, spor de grupă etc.
  • Pensie de urmaș – se mențin prevederile actuale.

Condițiile de muncă speciale și deosebite

În vederea întăririi principiului contributivității s-au revizuit activitățile încadrate în condiții speciale și deosebite de muncă. S-a propus acordarea unui număr de puncte fix, de respectiv 0,25 pct. și 0,50 pct. pentru fiecare an realizat în condiții deosebite și respectiv speciale de muncă.

Reducerea vârstei standard de pensionare pentru activitățile desfășurate în condițiile speciale de 13 ani se diminuează la maxim 10 ani, iar reducerea vârstei standard de pensionare pentru activitățile desfășurate în condițiile deosebite de 10 ani se diminuează la maxim 7 ani.

Se menține acordarea sporului de grupă de 6 luni pentru fiecare an realizat în condiții speciale de muncă și de 4 luni pentru fiecare an realizat în condiții deosebite de muncă.

Ciolacu: Pensiile vor crește de două ori anul viitor

Prim-ministrul Marcel Ciolacu a anunțat ieri, la sfârșitul ședinței coaliției, că anul viitor pensiile vor crește de două ori, o dată în ianuarie și o dată în septembrie.

Potrivit lui Ciolacu, principiul de bază pe care l-am stabilit partidele din coaliție pentru noua lege a pensiilor este: „Pensii egale, pentru muncă și contribuții egale”.

„Pensiile vor crește de două ori anul viitor! La 1 ianuarie cu 13,8% și la 1 septembrie prin aplicarea noii legi a pensiilor, care va elimina inechitățile. Pensii egale, pentru muncă și contribuții egale. Acesta este principiul de bază pe care l-am stabilit astăzi în Coaliție pentru noua lege a pensiilor”, a scris Ciolacu pe pagina sa de Facebook.

Ce spune Ciucă

Președintele Partidului Național Liberal a declarat la rândul său că prin nou lege a pensiilor se face un pas semnificativ în direcția corectitudinii și echității.

„Prin noua lege a pensiilor, facem un pas semnificativ în direcția corectitudinii și a echității. În urma recalculării pensiilor aflate în plată, o mare parte dintre pensionari vor beneficia de sume mai mari și cu siguranță nicio pensie nu va scădea.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here