FOTO: Libertatea

Miercuri, după ce s-a anunțat pe site că ziarul tipărit Gazeta Sporturilor nu va mai apărea, în multe locuri din România oamenii s-au dus la chioșc ca să cumpere ediția, scrie Libertatea, care face parte din același trust, Ringier (Elveția), cu GSP. Dintr-odată devenise ultima ediție, fără ca nimeni să fie prevenit. Conform informațiilor furnizate de difuzorii de presă, ziarul s-a epuizat repede.

Cititorii, supărați că nu și-au luat „la revedere” de la ziar

Nici noi, în redacție, n-am știut, mai scrie Libertatea. Începea o nouă zi de muncă. Colegii noștri tehnoredactori veniseră la redacție și se apucaseră de numărul de a doua zi. La prânz a sosit comunicarea oficială a trustului Ringier. Nu mai exista niciun număr a doua zi. Rămânem doar pe online.  Sute de mesaje au curs către redacție, în scurt timp. Unele de încurajare, unele de critică la adresa ziariștilor, dar aproape toate conțineau supărarea pentru că oamenii n-au apucat să-și ia „la revedere” de la ziar.

Ultimul semnal

De aceea, redacțiile Libertatea și GSP au decis ca mâine, vineri, 3 noiembrie, ziarul Libertatea să publice și știrile de actualitate, dar să ofere și spațiu pentru istoria Gazetei Sporturilor.  Va fi o ediție specială a Libertății, o dedicație și reverență pentru istoria Gazetei, gândită în timpul scurt pe care-l avem la dispoziție. Multe ziare s-au închis în lume mai ales în ultimul deceniu.  Dar nu cunoaștem niciun caz în care un ziar important, care să fi avut un impact în viața țării sale, a comunității profesionale și să fie admirat pe plan internațional, cum a fost Gazeta Sporturilor, să fie închis peste noapte. La propriu, peste noapte.

De regulă, oprirea unei publicații, mai ales una care la anul ar fi împlinit 100 de ani, este un moment aparte. El reprezintă o ruptură față de o tradiție, anunțul unui nou drum, proaspăt, și o celebrare a continuității unei comunități, cu eroii și amintirile ei de neșters.

Ziarul Nadiei înainte ca să fie Nadia

Gazeta Sporturilor a fost ziarul care a scris despre Nadia, Ilie Năstase, Ivan Patzaichin, Gică Hagi, Elisabeta Lipă, Ion Țiriac, Cristi Chivu sau Gică Popescu și despre alți și alți mari campioni încă de când aceștia erau juniori.  Gazeta Sporturilor a fost ziarul care a însoțit, printr-un trimis special, echipa națională a României în 1930, în Uruguay, la prima ediție a Campionatului Mondial de fotbal. Și ziarul a fost pe transatlanticul Conte Verde, alături de „tricolori”, așa cum a scris, într-una dintre cărțile sale, Ioan Chirilă.

Ediție după ediție, zeci și zeci de ani, Gazeta a însoțit lotul olimpic al României, în numele publicului, la cele mai mari evenimente ale planetei: Jocurile Olimpice.

Gazeta Sporturilor a fost, în 2015, după tragedia Colectiv, ziarul despre care și acum oamenii spun că a reușit să salveze vieți, prin investigațiile jurnaliștilor săi.

Mâine, la toate chioșcurile de ziare

În orice domeniu, România are puține branduri de 100 de ani și atât de cunoscute mondial. Presa și sportul au dreptul la respect.  Într-o țară unde spunem adeseori că „nimic nu se poate”, ziarul Gazeta Sporturilor nu doar că a fost unul dintre cele mai vechi, dar a fost și unul dintre cele mai bune din Europa, după cum scria admirativ L’Equipe.  Ziarul românesc „a putut” pentru că dumneavoastră „ați putut”. Credem că Gazeta nu poate dispărea pur și simplu, fără o strângere de mână dedicată cititorilor, mai scriu jurnaliștii Libertatea și GSP.  „Aceasta este decizia noastră editorială, arată ei în articolul publicat pe site-ul libertatea.ro. Pentru că acționarii sunt proprietarii brandului, dar proprietarii conținutului unei publicații au fost și sunt cititorii. Iubitorii de sport din România merită, după 99 de ani, vreme când au însemnat temelia și menirea apariției acestui ziar, respectul și iubirea noastră.  Mâine, la toate chioșcurile de ziare, în Libertatea apare numărul de „adio” al Gazetei Sporturilor. Vă mulțumim!”, au mai scris jurnaliștii celor două publicații.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here