Primarul PSD de la Făgăraș a bifat, numai  în luna octombrie 2023, achiziții în valoare de 1.123.883 pentru studii, proiecte, servicii, presă, chirii. Toate aceste plăți sunt efectuate din banii făgărășenilor, adică din bugetul local.  Un adevărat huzur pe banii făgărășenilor, contrar a ceea ce impune șeful pe linie de partid al acestui primar, premierul Ciolacu. Toate aceste achiziții s-au făcut pe repede înainte pentru a evita aplicarea OUG privind măsurile de reducere a cheltuielilor bugetare care a intrat în vigoare la 1 noiembrie 2023.   Această ordonanță interzice   ordonatorilor  de credite (primari)   să nu încheie angajamente legale aferente următoarelor categorii de cheltuieli  bugetare:

  •   „Bunuri și servicii” pentru alineatele „Furnituri de birou” și „Alte bunuri și servicii pentru întreținere și funcționare”;
  •   Reparații curente;
  •    Bunuri de natura obiectelor de inventar;
  •   Cărți, publicații și materiale documentare;
  •   Consultanță și expertiză;
  •   Pregătire profesională;
  •   Studii și cercetări;
  •   Contribuţii ale administratiei publice locale la realizarea unor lucrări şi servicii de interes public local, în baza unor convenţii sau contracte de asociere;

Achizițiile făcute în luna octombrie pe repede înainte vizează tocmai aceste categorii de cheltuieli cuprinse în OUG.

Pe ce se duc banii

  •   S-au achiziționat flori (bulbi), la 24 octombrie 2023, de 11.256 lei
  •   S-au achiziționat servicii asigurare la incendii de la Grupama Asigurări, la 18 octombrie, valoarea acestora fiind 52.373,52 lei fără tva (10.543 euro).

Servicii de consultanță în achiziții publice

N-au lipsit, ca de obicei, serviciile de consultanță în achiziții publice, deși Primăria Făgăraș are un departament propriu de achiziții pentru care sunt plătiți funcționari publici. La data de 18 octombrie a.c. s-a plătit firmei Ergo Expert SRL din București servicii de consultanță în achiziții publice și management de 230.000 lei fără tva (46.300 euro). Nu este prima achiziție de acest fel din banii făgărășenilor.

Bani pentru Ocolitoare

Nici o lună fără plăți de la bugetul local pentru Ocolitoare. De data aceasta SC Kronstadt ENS SRL din Brașov a încasat 48.000 lei (9.662 euro) pentru servicii de securitate în muncă pentru Ocolitoare, achiziție bifată la data de 18 octombrie.

Servicii de securitate în muncă au fost plătite tot firmei Kronstadt ENS SRL din Brașov pentru sala de sport de la CN Doamna Stanca, valoarea de 8.400 lei fără tva. Achiziția a fost bifată la 17 octombrie a.c.

Firma Alfacan Utilies SRL din Recea este un bun client al Primăriei Făgăraș. La 12 octombrie, Primăria Făgăraș a achiziționat de la această firmă servicii de elaborare proiect tehnic pentru ,,relocare centrală termică la Casa de cultură“ la valoarea de 5800 lei fără tva.

O mare parte din banii publici ai făgărășenilor de duc pe servicii cibernetice, internet. La 12 octombrie au fost achizionate ,,servicii de securitate cibernetică“ în valoare de 92.160 lei fără tva de la firma Institutul Național de Cercetare Dezvoltare București.

La 12 octombrie s-a achiziționat de la firma Montrepcom SRL din Recea de Mureș servicii de relocare conductă de gaz de la podul de peste pârâul Racovița în valoare de 302.628 lei.

Pentru relocarea conductei de refulare de la pârâul Racovița  se va plăti firmei PBE Instal SRL (Bogdan Pătrașcu, abonat la banii publici) 53.738 lei fără tva (10.817 euro), achiziție bifată la 25 octombrie a.c.

Bani pentru PSD, din nou

N-a fost omisă de la banii făgărășenilor nici firma Afternet SRL din Brașov, firma de casă a PSD-istului C. Petcu. Va încasa această firmă 69.528 lei fără tva pentru servicii de proiectare racordare tablou electric.

Tot în luna octombrie, Primăria Făgăraș plătește peste 100.000 lei pentru presă, protocol, materiale de construcții, materiale de curățenie, servicii topo, cabluri, etc.

150.000 lei pentru închiriere patinoar 

Dacă în 2022, Făgărașul era în întuneric cu ocazia sărbătorilor de iarnă, în acest an curg achizițiile pentru a pregăti anul electoral 2024.  La data de 27 octombrie, Primăria a achiziționat (DA34383886) de la S.C. BOBDAN FOREST SRL SRL   din Pucioasa, județ Dâmbovița, ( o firmă de transport) servicii închiriere patinoar. Nu mai puțin de 150.000 lei fără tva (30.215,74 euro) se va plăti pentru patinoar, perioada închirierii fiind decembrie 2023 – februarie 2024. Achiziția a fost bifată cu câteva zile înaintea intrării în vigoare a OUG a premierului Ciolacu (PSD), șeful pe linie de partid al primarului de la Făgăraș, Ordonanța care limiteză drastic cheltuirea banului public.

Reamintim că Primăria Victoria a achiziționat un patinoar cu 84.000 lei, ,,o investiţie   susţinută  din sponsorizări,  din închirierea patinelor, bilete de intrare  şi de la bugetul local“ explica primarul orașului.

 

 

 

2 COMENTARII

  1. 48000 de lei pentru securitate in muncă???
    Voi ați văzut ce echipamente de muncă au doreii???
    Pantaloni de training bocanci rupti fara sireturi, casti sparte, ce sa mai spun de ochelari sau manusi….sau scule..
    Nici un santier deschis in Făgăraș nu este semnalizat corespunzator, nu esti atent rupi masina sau mai rau rupi piciorul..

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here