Profesorii care predau în școli și licee ar urma să declare în fiecare an meditațiile pe care le fac cu elevii și unitățile de învățământ din care aceștia provin.

Potrivit unui proiect de ordin de ministru aflat în consultare publică, fiecare declarație va fi verificată de câte un responsabil numit de directorul școlii, care poate notifica profesorul în cazul unui refuz, dacă sunt întârzieri sau probleme în completarea documentului.

Fostul secretar de stat în Ministerul Educației, Radu Szekely, a declarat pentru Radio România Actualități că actuala lege a învățământului preuniversitar interzice meditarea în particular contra cost a elevilor de la clasă, precizând că, prin semnarea unei declarații de interese, se face un pas spre transparentizarea activităților didactice.

Radu Szekely: Există o lipsă fundamentală de încredere a părinților, și a societății, și chiar a elevilor în ceea ce se face la școală. Și atunci s-a împământenit cumva acest model, în care mergem la școală, unii prind ceva, unii nu, dar cei care chiar vor să învețe merg la meditații; și este o abordare greșită, care trebuie schimbată, pentru că asta, instituțional, subminează autoritatea școlii și rolul pe care aceasta trebuie să-l aibă în societate. Deci este în primul rând o chestie culturală care s-a împământenit de ani de zile, această lipsă de încredere, care nu poate fi eliminată dacă școala nu începe să-și corecteze modul în care lucrează cu copiii.

Potrivit legii care ar urma să se aplice de la 1 ianuarie, profesorii vor face declarația de interese pe propria răspundere, în scris, până la data de 31 decembrie a fiecărui an. Nedeclararea meditațiilor va fi considerată abatere disciplinară.

RADOR

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here