Două sentințe definitive au fost emise una după alta de instanțele de la Brașov în cazul morții primarului comunei Jibert, Iancu Boeriu, la un an și 8 luni de la tragicul eveniment ce a șocat comunitatea locală. Este vorba despre două dosare penale constituite, unul anul trecut   (Dosar 1400/62/2022)  și altul în acest an (Dosar nr. 2186/62/2023).

Sentința din 9 noiembrie 2023

În primul dosar, cel din 2022,  Curtea de Apel Brașov l-a găsit vinovat pe consilierul local Buta Gheorghe din Jibert, care a fost condamnat la un an și 10 luni de închisoare cu suspendare și plata unor daune morale și materiale familiei Boeriu.

Solutia pe scurt:

,,În temeiul art. 421 alin. 1 pct.2 lit. a Cod procedură penală, admite apelurile declarate de către Parchetul de pe lângă Tribunalul Brașov, inculpatul Buta Gheorghe și părțile civile Boeriu Dan, Boeriu Iancu şi Boeriu Iuliana Eugenia împotriva sentinţei penale nr. 69/S/13.04.2023 pronunțată de Tribunalul Brașov în dosarul nr. 1400/62/2022. Rejudecând, În temeiul art. 92 din Codul penal majorează termenul de supraveghere al suspendării executării pedepsei de 2 ani și 10 luni închisoare, aplicate inculpatul Buta Gheorghe pentru săvârşirea infracţiunii de loviri cauzatoare de moarte   de la 3 ani la 4 ani. Pe parcursul termenului de supraveghere, inculpatul Buta Gheorghe va presta o muncă neremunerată în folosul comunităţii în cadrul Primăriei comunei Jibert sau în cadrul Primăriei Oraşului Rupea, pe o perioadă de 100 de zile. Admite în parte acţiunea civilă formulată de părţile civile Boeriu Iuliana Eugenia, Boeriu Iancu, Boeriu Dan şi Boeriu Floarea, acţiunea civilă formulată de Boeriu Floarea fiind continuată de către succesorii Boeriu Iancu şi Boeriu Dan,   şi, în consecinţă, obliga inculpatul Buta Gheorghe să plătească plătească părţii civile Boeriu Iuliana Eugenia suma de 14.000 Euro şi părţilor civile Boeriu Iancu şi Boeriu Dan câte 21.000 Euro pentru fiecare (din care suma de 14.000 euro reprezintă despăgubirea cuvenită părţilor civile Boeriu Iancu şi Boeriu Dan pentru acţiunea civilă exercitată în nume propriu, iar suma de 7.000 Euro reprezintă despăgubirea cuvenită în calitate de continuatori al acţiunii civile exercitate de defuncta Boeriu Floarea). Constată că inculpatul Buta Gheorghe a achitat în contul părții civile Boeriu Dan suma de 49.600 lei data de 28.11.2022, cu titlu de daune morale și materiale (fila 76 dosar fond), precum și suma de 25.000 lei cu titlu de daune morale, prin ordinul de plată din data de 08.08.2023. Obligă inculpatul la plata sumei de 11.000 lei cu titlu de cheltuieli judiciare către partea civilă Boeriu Dan. Menţine restul dispozițiilor sentinței penale apelate, care nu sunt contrarii prezentei. Definitivă. Pronunţată azi, 09.11.2023, prin punerea la dispoziţia părţilor şi a procurorului, prin mijlocirea grefei instanţei. Document: Hotarâre  832/2023  09.11.2023“.

Sentința din 13 noiembrie 2023

La 13 noiembrie a.c. Tribunalul Brașov a emis sentința în Dosarul penal nr. 2186/62/ 2023, deschis la 8 mai 2023, părțile fiind, pe de o parte Boeriu Dan și Boeriu Iancu, petenți, împotriva lui Vaida Bucur, acum cu atribuții de primar în comuna Jibert.

Solutia pe scurt:

,,În temeiul art. 341 alin. 6 lit. b) C.pr.pen., admite plângerea formulată de petenţii Boeriu Dan și Boeriu Iancu, şi, pe cale de consecinţă: Desfiinţează ordonanţa de clasare din data de 2.03.2023, emisă de Parchetul de pe lângă Tribunalul Braşov în dosarul nr. 333/P/2022, menţinută prin ordonanţa prim-procurorului Parchetului de pe lângă Tribunalul Braşov nr. 39/II-2/2023 din data de 18.04.2023, şi trimite cauza procurorului pentru a completa urmărirea penală cu privire la infracţiunea de loviri sau vătămări cauzatoare de moarte, prev. de art. 195 C.pen. În baza art. 275 alin. 3 C.pr.pen., cheltuielile judiciare avansate de stat rămân în sarcina acestuia. Definitivă. Pronunţată astăzi, 13.11.2023, prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor şi a procurorului prin mijlocirea grefei instanţei.
Document: Hotarâre cameră consiliu  119/2023  13.11.2023“

Dosarul în cazul decesului fostului primar de la Jibert, Iancu Boeriu, a fost instrumentat inițial de Parchetul de pe lângă Judecătoria Făgăraș, însă în cauză a fost sesizat și Parchetul de pe lângă Tribunalul Brașov, după cum  a confirmat atunci prim-procurorul brașovean, Claudiu Sandu. După șase luni de cercetări, procurorii au cerut casarea cauzei prin  Ordonanţa nr. 99/II-2/2022 din 13.09.2022. Atunci familia decedatului a apelat la instanță.  Reamintim că decesul primarului din comuna Jibert, Iancu Boeriu, de 64 de ani, a survenit la 30 martie 2022. Atunci  s-au declanșat cercetările pentru  „moarte suspectă”. S-a pus  totul pe seama altercației care s-a petrecut la 24 martie 2022, între viceprimarul comunei, un consilier local din Lovnic și primarul Iancu Boeriu.  O altercație care  a degenerat în bătaie urmată de decesul edilului.

 Cum au descris procurorii scandalul

Pe fondul consumului de alcool, a izbucnit un conflict verbal, în timpul căruia primarul l-a înjurat pe consilierul local Buta, de față fiind și ceilalți participanți, oameni de vază ai comunității locale. Martorii au descris că edilul a avut o atitudine sfidătoare față de consilierul local, adresându-i apelative umilitoare: bou, văcar, cioban prost, idiot, tâmpit, iar spiritele s-au încins. Scandalul s-a potolit pentru o perioadă, consilierul local alegând să se retragă de la restaurant și să continue petrecerea la el acasă doar cu o parte dintre colegi. În timpul nopții, la domiciliul consilierului a venit neinvitat și primarul Boeriu, având aceeași atitudine față de gazdă. A fost invitat în mai multe rânduri să plece, însă a refuzat, ”în final inculpatul fiind atât de înfuriat încât „era parcă turbat în acele momente”, a sărit la bătaie, lovindu-l pe primar cu un pumn în față și ulterior de două ori cu piciorul în piept și în abdomen. După acest incident, starea de sănătate a edilului s-a agravat de la o zi la alta, iar în data de 30 martie 2022 a fost declarat decesul.

Cum motivează instanța

,,Curtea reţine că un procent de culpă al victimei de 30% reflectă corespunzător culpa concurentă incidentă în cauză, în condiţiile în care din datele dosarului nu rezultă că inculpatul ar fi acţionat în sensul agresării victimei în lipsa acţiunii acesteia, care a adresat inculpatului (care ocupa o funcție de demnitate publică locală) o multitudine de apelative umilitoare, în mod repetat, pe parcursul aceleiași zile, în prezența unor personalități locale, atât într-un spațiu public, de unde inculpatul s-a retras, cât și în timp ce se aflau în locuința inculpatului, unde victima nu a fost invitată și de unde i s-a cerut de mai multe ori să plece, rezultatul fiind lovirea victimei în zona feței și a toracelui, care a dus în final, fără ca acest rezultat să fi fost urmărit, la decesul acesteia”, se arată în motivarea instanței. (Lucia BAKI)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here