În 14 noiembrie, Biserica Ortodoxă îl sărbătorește pe Sfântul Filip. Tot în această zi, este Lăsatul Secului pentru Postul Crăciunului. Sărbătoarea mai este numită „Ziua lupului”. Aceasta marchează și începutul Filipilor de toamnă.

Sfântul Apostol Filip a fost unul dintre cei 12 ucenici ai Mântuitorului.

Sfântul Filip

S-a născut în cetatea Betsaida, din Galileea. A fost al treilea Apostol chemat la misiune de către Iisus Hristos. El era din aceeasi cetate cu Apostolii Andrei și Petru. Apostolul Filip a promovat credința creștină în Asia, însoțit de Sfântul Apostol Bartolomeu. Au trecut prin încercări în misiunea lor: necredincioșii i-au bătut cu toiegele, i-au aruncat în închisori sau i-au lovit cu pietre. Apoi Sfântul Filip l-a însoțit pe Sfântul Apostol Andrei în Sciția (Dobrogea de astăzi), potrivit unor documente recent descoperite, scrie crestinortodox.ro. Aici a făcut cunoscută Evanghelia lui Hristos. Sfântul Apostol Filip a fost martirizat în anul 80, la vârsta de 87 de ani, în cetatea Hierapolis, in centrul Asiei Mici. Acolo a fost bătut cu pietre și răstignit, cu capul în jos. Potrivit tradiției, când Sfântul Filip și-a dat duhul, pământul s-a cutremurat.

Mormântul Sfântului Apostol Filip a fost descoperit recent, în orasul antic Hierapolis (astăzi Pamukkale, provincia Denizli, în sud-vestul Turciei).

Sfântul Apostol Filip: tradiţii şi superstiţii

Potrivit legendei, Filipii au fost apostoli aruncaţi într-o groapă plină cu lupi. Aceștia au scăpat, datorită credinței. Alte surse relatează că Filipii ar fi fost 6 fraţi rătăcitori prin lume. Ar fi avut puterea de a-i poci pe cei ce nu-i cinsteau. În folclor, Filipii au puterea de a apăra casele de foc, de lupi, de şerpi şi de primejdii. Odată cu „Ziua lupului”, încep Filipii de toamnă.

Ziua lupului – ce nu ar fi bine să faci

  • nu ar fi bine să faci curățenie în casă: să mături, să arunci gunoiul, să macini, să coşi, să deschizi ferestrele
  • nu ar fi bine să dai cu împrumut
  • dacă fetele nemăritate ţin post negru în această zi, se vor mărita imediat după Paşti
  • la masa de Lăsatul secului pentru Postul Crăciunului, resturile se aruncă numai înspre Răsărit; altfel se împrăștie belșugul

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here