Statul român alocă în fiecare an zeci de milioane de euro către biserici, prin Secretariatul de Stat pentru Culte, iar împărțirea și cheltuirea acestor bani au ridicat mereu suspiciuni de corupție, arată spotmedia.ro.

Recorder publică o investigaţie în care aduce dovezi concrete despre mita și traficul de influență care leagă politicul de Biserică. Aceste dovezi sunt prezentate chiar de un om din interior, un preot ortodox, care a fost martor și părtaș la funcționarea acestui sistem.

Pe lângă mărturiile sale, preotul Petrică Leașcu face publice imagini filmate cu camera ascunsă în care mai mulți lideri politici și înalți ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Române se implică direct și își dau binecuvântarea pentru fraudarea banilor publici.

Câteva idei principale din investigația Recorder

– Petrică Leașcu este preot în județul Bacău și, vreme de mulți ani, s-a împărțit între rolul de slujitor al lui Dumnezeu și patron al unei firme de construcții. Firma sa lucra exclusiv pentru biserici, de cele mai multe ori fiind vorba de lucrări finanțate cu bani publici.

– Din această dublă postură, Petrică Leașcu descrie în detaliu mecanismele de fraudare în care sunt implicați politicienii și oamenii Bisericii.

– Un exemplu: o parohie are nevoie să refacă șarpanta bisericii, a cărei reabilitare va costa 200.000 de lei. Preotul nu reușește să adune de la enoriași decât 40.000 de lei. Cu acești bani merge la un lider politic județean, care intervine la Secretariatul de Stat pentru Culte și în urma acestui trafic de influență se alocă 200.000 de lei de la buget pentru șarpanta bisericii. Cei 40.000 de lei adunați de la enoriași rămân la liderul politic.

– O astfel de situație este posibilă pentru că la Secretariatul de Stat pentru Culte nu există niciun criteriu de alocare a banilor. Toată decizia stă în pixul omului care conduce această instituție aflată în subordinea Guvernului, deci supusă influențelor politice.

– În înregistrările făcute de preotul Leacșu apar președintele PSD Neamț și președintele PNL Vrancea, care confirmă că pot interveni la Secretariatul de Stat pentru Culte pentru a influența alocarea banilor către anumite parohii.

– De asemenea, în înregistrările cu camera ascunsă, apare IPS Teodosie, arhiepiscopul Tomisului, care acceptă propunerea de a primi o finanțare de la buget pe bază de trafic de influență și de a ceda o mită de 20% din sumă celui care va asigura obținerea banilor prin presiuni politice.

– Preotul Petrică Leașcu a încercat să-i prezinte toate aceste dovezi patriarhului Daniel, cu scopul de a-i semnala neregulile din interiorul Bisericii chiar celui care conduce instituția. A fost dat afară din sediul Patriarhiei și amenințat cu jandarmii.

Puteţi urmări integral ancheta Recorder

INVESTIGAȚIE RECORDER. Corupție în numele Domnului

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here