FOTO: Libertatea

Tragedie în Vaslui, unde 3 pacienți ai Spitalului de Psihiatrie din Murgeni au murit și alți 29 au fost duși la spital cu simptome de toxiinfecție alimentară. 147 de pacienți și angajați ar fi mâncat ciorbă și pește prăjit, gătite la o mănăstire, dar și icre și conserve cu pește. În același timp, starețul mănăstirii de la Florești susține că și călugării au mâncat aceleași preparate și nu s-au îmbolnăvit.

Mâncarea, care include și pachete primite de pomană, dar și apa, sunt analizate de DSP la Spitalul de Psihiatrie de la Murgeni. La nivelul ministerului Sănătății a fost formată o Celulă de Criză, iar ministrul Alexandru Rafila a declarat la Digi24 că ministerul demarează o ancheta, prin care „DSP va verifica respectarea condițiilor igienico-sanitare ale spitalului, inclusiv cele de alimentație, cum sunt ele îndeplinite, iar alte autoritățile ale statului vor face o anchetă penală”.

140 de porții de mâncare au ajuns în saloane într-o zi de dezlegare la pește, în Postul Crăciuniului. „Aceștia au mai consumat ieri (miercuri – n.red.) icre și conserve de pește. Există și alte situații pe care le verificăm. Verificăm și apa potabilă pe care o consumă, că au un puț privat. Administratorul Spitalului nu avea dreptul să primească astfel de preparate, fără să cunoască foarte bine originea și dacă au toate avizele care le permiteau să facă așa ceva. Sunt într-adevăr și angajați ai Spitalului – 5 persoane care au prezentat simptome -, fără să înregistreze situații mai grele”, a declarat prefectul județului Vaslui, Daniel Onofrei.

Toate persoanele care au prezentat simptome ușoare sau medii au fost transferate la spitale din Bârlad, Vaslui și Iași. „Este vorba despre pacienții care au prezentat simptomatologie ușoară sau medie. Ei au fost transferați la spitalele din Bârlad, Vaslui și Iași. Starea lor este stabilă, nu prezintă semne de agravare. Sper că lucrurile vor merge bine și vor putea fi externați, iar pacientul care era în stare gravă, internat la Terapie Intensivă la Bârlad, nu este intubat și starea lui este staționară. Sperăm într-o evoluție favorabliă. Din nefericire, au fost 3 victime. Un Spital de Psihiatrie, de boli cronice, cu peste 140 de pacienți, care au și consumat alimentele, mai mult de 30 dintre ei au avut simptomatologie, plus 5 membri ai personalului sanitar care au consumat din alimentele susceptibile să fi fost cu microorganism, fie cu toxină sau substanță chimică”, a declarat la Digi24 Alexandru Rafila.

Acesta a explicat că, dintre persoanele care au ajuns la spital, au fost 29 de persoane care nu au fost foarte grav afectate, dar pentru „precauție și ca să existe tratament de Terapie Intensivă la nevoie, le-am transferat în cursul nopții, pentru că evoluția la cei 3 decedați a fost foarte rapidă. După apariția acestui sindrom diareic și vărsături, la scurt timp s-au instalat tulburări hemodinamice care au dus la deces. Evoluția a fost fulminantă, din punct de vedere medical. Din precauție, i-am transferat pe toți”.

Ministerul Sănătății demarează o anchetă medicală, iar autoritățile vor desfășura o anchetă penală pentru a stabili ce mâncare i-a omorât pe cei 3 pacienți ai Spitalului de Psihiatrie și i-a intoxicat pe ceilalți – cea din spital sau cea adusă de la mănăstire.  „Neregulile au început când a fost acceptată o mâncare de la mănăstire. Nu am niciun fel de obiecție din punctul ăsta de vedere, dar știm bine că-n spitale se poate distribui o mâncare pentru care există autorizație. Problema nu e ce trebuie să verifice, ci ce trebuie să accepte. Trebuie să accepte alimente care proveneau dintr-o sursă verificată și autorizată pentru acest tip de activitate. Nu a existat așa ceva. Am discutat și cu ANSVSA, care a verificat bucătăria mănăstirii. E clar că, atunci când nu respecți niște proceduri, se pot întâmpla accidente, de data aceasta unul tragic. Ancheta nu este doar de natură medicală, va fi și o anchetă penală și toate aceste lucruri vor face concluziile. O să vedem în timp care e situația. Noi vom verifica respectarea condițiilor igienico-sanitare ale spitalului, inclusiv cele de alimentație, cum sunt ele îndeplinite. DSP va face acest lucru, dar alte autorități ale statului vor face și ancheta penală. E vorba de 3 decese, lucru care nu poate trece fără ancheta penală”, a mai declarat Alexandru Rafila.

Pacienții au primit de pomană, marți, pește și ciorbă de la Mănăstirea Florești. Părintele Iezechiel, starețul mănăstirii, a declarat, pentru publicația Vremea Nouă, că a oferit pacienților de la Spitalul Murgeni masa de prânz, mai exact ciorbă de perișoare și pește pangasius. „M-a sunat directorul spitalului, domnul Carp, și mi-a spus de nenorocirea care s-a întâmplat! Eu i-am spus că nu cred că e de la noi, fiindcă mâncarea pe care am dus-o ieri acolo, am mâncat-o și noi astăzi la mânăstire și nu avem nimic. De obicei, noi facem astfel de acte de caritate, iar cum astăzi a fost Intrarea în biserică a Maicii Domnului, le-am dus de pomană masă de pește: ciorbă de perișoare din pește și pangasius prăjit. Am ales acest pește special ca să nu aibă oase, știind că masa este pentru suferinzi cu probleme psihice. Încă o dată, repet, că nenorocirea de acolo nu are nici o legătură cu masa gătită la noi la bucătărie”, a precizat starețul mânăstirii, pentru sursa citată.

Mănăstirea Florești, care a dat mâncare de pomană bolnavilor de la Spitalul de Psihiatrie Murgeni, a fost amendată cu 40.000 de lei pentru nerespectarea normelor sanitar veterinare, a declarat pentru Libertatea o sursă din cadrul Direcţiei Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Vaslui. De asemenea, a fost pus sechestru pe aproximativ 100 de kilograme de peşte pangasius găsit în bucătăria mănăstirii.

La spitalul din Murgeni sunt internați 140 de pacienți cu afecțiuni psihice.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here