La 103 ani împliniți, veteranul de război Gheorghe Prunduș din Făgăraș se gândește la eroii României și propune autorităților organizarea unor acțuni menite să dezvolte latura educativ-patriotică a  generațiilor de astăzi, elevi și deopotrivă cetățeni ai țării noastre.

  • ,,Dăruirea luptătorilor pentru țară nu trebuie uitată. Aplicând acțiunile pe care le propun precum și altele am aduce   recunoștință și respect pentru vitejia și jertfa tuturor luptătorilor care ne-au asigurat independența și integritatea teritorială a țării. Pentru urmașii luptătorilor, aceste măsuri ar fi mijloace de mângâiere și de mulțumire sufletească, văzând că jertfa acestora nu a fost zadarnică“ a spus veteranul de război, Gheorghe Prunduș.

Propunerile veteranului de război

  •    Floarea ființei neamului românesc- drapelul național să fie înmânat oficial fiecărei familii, indiferent de naționalitate, în cadrul primei ceremonii a actului de căsătorie, cu obligația de a fi păstrat cu sfințenie și arborat pe fațada locuinței în zilele festive de 1 Decembrie și 24 Ianuarie, de Ziua veteranilor și Ziua Eroilor precum și la sărbătorile religioase deosebite (Crăciun, sf. Paști).
  •  Confecționarea unor plăcuțe tricolore din tablă sau plastic, care să fie fixate pe fațadele caselor în care au locuit sau locuiesc eroii, invalizii de război și veteranii de război.
  •  Confecționarea unor albume care să conțină fotografii cu luptătorii din cele două războaie mondiale care să fie expuse la sediile primăriilor sau la instituțiile cultural-educative.
  •  Întreținerea în permanență a monumentelor și a mormintelor eroilor de către unitățile școlare pe baza unor programări concrete.
  •  Organizarea unor serbări la anumite comemorări istorice, cu programe artistice adecvate și scurte.
  •  Întâlniri cu militari și luptători din războaie, inclusiv cu cei care participă, în prezent, la apărarea și menținerea păcii pe plan internațional.
  • ,,Fie ca toți cei care simțim românește să fim mândri de modul cum au luptat înaintașii, păstrându-le în veci amintirea. Slavă eroilor patriei“ este îndemnul veteranului de război, Gheorghe Prunduș, dee Ziua Națională a României.

Făgărășeanul este general de brigadă cu o stea, în retragere

Făgărășeanul Gheorghe Prunduș a trecut prin anii dureroși ai războiului, a înfruntat cu curaj gloanțele pe front, a supraviețuit regimului comunist și anchetelor securității și a format, ca dascăl,  zeci de generații de elevi. A ajuns la frumoasa vârstă de 103 ani trecuți, o viață pusă în slujba țării și a semenilor. Gheorghe Prunduș este astăzi un bun exemplu pentru făgărășeni. Poartă cu mândrie decoraţiile, ,,Coroana României” şi ,,Steaua României”   la evenimentele organizate în memoria eroilor români. În geamul casei așează drapelul țării în fiecare zi care marchează un eveniment istoric, iar în casă are un colț amenajat dedicat  istoriei țării și credinței strămoșești. Președintele României a acordat veteranului de război Gheorghe Prunduș gradul de general de brigadă cu o stea, în retragere, la propunerea ministrului Apărării Naținale și a Consiliului Suprem de Apărare a Țării. Decretul  a fost semnat de Președintele României la data de 26 noiembrie 2022. (Lucia BAKI)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here