Primarul Făgărașului nu știe ce înseamnă o ședință extraordinară- de îndată. O spune instanța care i-a anulat în urma unui proces trei Dispoziții de primar privind convocarea unei astfel de ședințe.  Instanța a arătat, în Motivarea remisă în noiembrie 2023,  că niciuna dintre cele trei Dispoziții de primar contestate nu justifica de ce era necesară convocarea ședinței extraordinare de îndată a consiliului local.

  •  ,,Din materialul probatoriu administrat în cauză nu rezultă că pentru cele trei convocări să fi existat vreo situație de forță majoră sau de maximă urgență. Aspectele invocate de către pârâtul Primarul Municipiului Făgăraș în sensul că o parte din reclamanți și-ar fi exprimat disponibilitatea în şedinţa din 31.08.2021 de a participa la o şedinţă extraordinară de îndată pentru dezbaterea punctelor rămase nedezbătute nu justifica convocarea unei şedinţe extraordinare de îndată. Instanța mai constată că subiectele de pe ordinea de zi de la toate cele trei ședințe extraordinare – de îndată ale consiliului local se regăseau şi pe ordinea de zi a şedinţei ordinare convocate pentru data de 31.08.2021, iar aspectele expuse de pârât prin întâmpinare, privind existenţa unor proiecte în derulare şi necesitatea efectuării unor plăți nu conduc la reținerea forței majore sau maximei urgențe. Totodată, aceste aspecte nici nu fost probate de către pârât“ a justificat instanța.

Astfel că judecătorul a dispus anularea  dispoziţiilor primarului și obligarea pârâtului, adică  Primarul Municipiului Făgăraș, să plătească celor 10 consilieri câte 500 lei la fiecare ca onorariu avocat, dar și câte 300 lei cheltuieli de judecată la fiecare, un total de 8.000 de lei. O parte dintre cei 10 consilieri continuă demersurile.

  • ,,Lucrurile nu vor rămâne așa, vom cere  edilului socoteală față de scandalul în care ne-a implicat“ spun aceștia.

Primarul bun de plată

Rând  pe rând acțiunile și deciziile primarului de la Făgăraș sunt anulate de instanțele de judecată, astfel că edilul este pus la colț și bun de plată. Vă amintiți de năstrușnicia primarului prin care își dorea să elimine din CL Făgăraș 10 consilieri, cei care nu-i votau proiectele de hotărâre? Folosise niște proceduri care încălcau flagrant legislația. N-a ținut cont nici de sfaturile secretarului general Laura Giunca, nici de cele ale juriștilor sau ale prefectului și a emis dispoziții și proiecte  HCL pentru a obține un Legislativ după voia și interesul lui. Cazul a ajuns în instanță, consilierii locali vizați atunci adresându-se magistraților.  Tribunalul Brașov a dat dreptate celor 10 consilieri locali pe care primarul a vrut să-i excludă din Legislativ în septembrie 2021  la fel și Curtea de Apel Brașov, anulând  dispozițiile date de primar, 3 la număr, dar  și procesele verbale ale ședințelor extraordinare din 1 și 2 septembrie 2021.  Cei 10 consilieri locali care și-au apărat drepturile în fața primarului în septembrie 2021 erau: Cupu Lucian, Gavrilă Dan Dionisie, Ludu Aurel Cristian, Paicu Cornelia Cristina, Polmolea Corina Cornelia,  Aldea Iuliana, Butunoiu Nicolae, Clonț Dan Valentin, Crăciun Monica  și Ştirbu Cosmin Gheorghe. În prezent însă unii dintre ei  fac parte din mașina de vot a edilului.

  •  Solutia pe scurt: ,,Respinge excepţia lipsei de interes. Admite în parte cererea de chemare în judecată astfel cum a fost formulată şi modificată de către reclamantii Aldea Iuliana, Butunoiu Nicolae, Clont Dan Valentin, Crăciun Monica, Cupu Lucian, Gavrilă Dan Dionisie, Ludu Aurel Cristian, Paicu Cornelia Cristina, Polmolea Corina Cornelia si Ştirbu Cosmin Gheorghe, iîn contradictoriu cu pârâţii Primarul Municipiului Făgăraş şi Consiliul Local al Municipiului Făgăraş. Dispune anularea Dispozitiilor nr. 906/31.08.2021, nr. 911/01.09.2021, 912/02.09.2021 emise de Primarul Municipiului Fagaras. Dispune anularea Proceselor Verbale ale sedintei extraordinare- de îndată pentru data de 01.09.2021, orele 10.00, data de 01.09.2021, orele 17:00, data de 02.09.2021, orele 09:00. Respinge capetele de cerere privind anularea referatului constatator nr. 50180/06.09.2021 şi anularea în parte a Dispozitiei nr. 930/09.09.2021 emisă de Primarul Municipiului Făgăraş. Obligă pârâtul Primarul Municipiului Făgăraş la plata către reclamanti a sumei de 300 lei cu titlu de cheltuieli de judecată parţiale constând în taxă judiciară de timbru, precum si a sumei de 500 lei cu titlu de onorariu avocat redus către fiecare dintre reclamanţi. Cu recurs în termen de 15 zile de la comunicare, cererea de recurs urmând a fi depusă la Tribunalul Braşov. Pronunţată prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor, prin intermediul grefei instanţei, azi 31.05.2023.
    Document: Hotarâre  489/2023  31.05.2023“.

Această hotărâre a fost completată cu

  •  ,,Admite sesizarea din oficiu de completare a omisiunii vădite din încheierea de şedinţă din data de 08.02.2023. Completarea încheierii de şedinţă din data de 08.02.2023, în sensul că: ”Instanţa a pus în discuţia contradictorie a părţilor şi proba testimonială propusă de pârâtul Primarul Municipiului Făgăraş cu martorul Jurcovan Petronela. Reclamanţii, prin reprezentant convenţional, au solicitat respingerea acesteia, apreciind că nu este utilă soluţionării cauzei, având în vedere înscrisurile depuse la dosarul cauzei, modalitatea de convocare a şedinţelor şi motivele care justifică convocarea unei şedinţe legale. Instanţa, având în vedere că nu este indicată teza probatorie şi apreciind că nu este utilă, pertinentă şi concludentă soluţionării cauzei, a respins proba testimonială solicitată de către pârâtul Primarul Municipiului Făgăraş cu martorul Jurcovan Petronela.” Pronunţată azi 31.05.2023, cf.art.402 teza a doua Cod procedură civilă. Document: Încheiere – îndreptare eroare materială    31.05.2023

Scandalul celor 10 consilieri locali puși pe făraș de primar

Reamintim că după sedințele extraordinare de îndată din septembrie 2021, cei 10 aleși  locali au contestat în instanță și au avut câștig de cauză, magistrații considerând inițiativa primarului nelegală. Cauza cuprinsă în Dosarul nr. 3839/62/2021 a fost tranșată la  Cutea de Apel   Brașov, Secţia contencios administrativ şi fiscal la 20 decembrie 2021.  

  • Solutia pe scurt: ,,Admite recursul formulat de reclamanţii Aldea Iuliana, Butunoiu Nicolae, Clonţ Dan Valentin, Crăciun Monica, Cupu Lucian, Gavrilă Dan Dionisie, Ludu Aurel Cristian, Paicu Cornelia Cristina, Polmolea Corina Cornelia, Ştirbu Cosmin Gheorghe împotriva sentinţei civile nr. 927/CA/20.10.2021 pronunţate de Tribunalul Braşov – Secţia a II-a civilă, de contencios administrativ şi fiscal, pe care o casează în totalitate şi, în rejudecare: Respinge excepţia inadmisibilităţii acţiunii, invocată din oficiu de Tribunalul Braşov. Admite excepţia lipsei de obiect a acţiunii, invocată de pârâtul Primarul Municipiului Făgăraş. Respinge ca lipsită de obiect acţiunea formulată de reclamanții Aldea Iuliana, Butunoiu Nicolae, Clont Dan Valentin, Crăciun Monica, Cupu Lucian, Gavrilă Dan Dionisie, Ludu Daniel Cristian, Paicu Cornelia Cristina, Polmolea Corina Cornelia, Stirbu Cosmin Gheorghe în contradictoriu cu pârâtul Primarul Municipiului Făgăraş privind suspendarea dispoziţiilor nr. 906/31.08.2021, nr. 911/01.09.2021 şi nr. 912/02.09.2021 emise de pârât. Definitivă. Pronunţată în condiţiile art. 396 alin. (2) Cod de procedură civilă astăzi, 20.12.2021. Document: Hotarâre  850/2021  20.12.2021“

Cum au explicat juriștii situația

  •   Prefectul  Judeţului Braşov, Cătălin Văsii. ,,Un astfel de scandal eu ca prefect nu am mai întâlnit, dar nici în ţară nu a fost vreo situaţie similară.  În dispoziţiile de convocare comunicate Instituţiei prefectului, Dispoziţia nr. 906, 911, 912/2021, nu s-a justificat caracterul extraordinar de maximă urgenţă al şedinţei, cu atât mai mult cu cât proiectele de hotărâri au  fost înscrise şi pe ordinea de zi a şedinţei ordinare din data de 31.08.2021.Nu sunt îndeplinte condiţiile cumulative care să determine situaţia de încetare a mandatelor consilierilor locali în cauză, înainte de expirarea duratei normale a acestora, raportat la prevederile art. 204 alin.2 lit.d, respectiv e, din OUG nr. 57/2019 privind Codul administrative“ a spus atunci prefectul Cătălin Văsii.
  •    Laura Giunca, secretar general al Municipiului: ,,Calitatea de consilier local încetează înainte de terminarea duratei normale a mandatului: lipsa nemotivată de la 3 întruniri ale consiliului, convocate pe durata a 3 luni calendaristice  a şedinţelor ordinare şi/sau extraordinare. În acest caz legiuitorul vorbeşte de ,,întruniri” care  sunt premergătoare şi obligatorii şedinţelor de consiliu. Teza a doua privind ,,durata a 3 luni calendaristice”, legiuitorul a avut în vedere caracterul  lunar al şedinţelor, iar comprimarea/condensarea acestui termen  opinez că nu este în litera legii, raportat la durata întregului mandat de 48 luni” a explicat atunci secretarul general Laura Giunca, în opoziție față de primar.
  •   Adrian Gavrilă, Juristul Primăriei Făgăraş:,,Nimeni nu se poate erija în legiuitor.  În cazul celor 10 consilieri locali care au lipsit de la şedinţele CL Făgăraş convocate în data de 1 şi 2 septembrie 2021 nu le sunt întrunite condiţiile de încetare a mandatului, singura sancţiune aplicabilă la acest moment este cea prevăzută de art 137 alin 3 Cod administrativ coroborat cu art. 233” justifica  juristul Gavrilă.

Ca urmare a pozițiilor luate de Laura Giunca și Adrian Gavrilă în cazul celor 10 consilieri locali, primarul a trecut la atac. În câteva luni,  cei doi au fost ,,eliminați“ din funcțiile ocupate în Primăria Făgăraș. Laura Giunca și Adrian Gavrilă au apelat și ei la instanță. (Lucia BAKI) 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here