Familia lui Gheorghe Stănilă

Un material video publicat de Cineclic arată atmosfera de la Avrig din iarna anului 1962, atunci când a luat ființă Cooperativa Agricolă de Producție „Gheorghe Lazăr“.

Pe vremea aceea Avrigul nu era oraș, iar bazele CAP-ului au fost puse, potrivit documentarului publicat de Cineclic, de 518 familii. Din imagini reiese bucuria, vizibil regizată pentru filmare, a cetățenilor Avrigului care sărbătoreau crearea noii Cooperative Agricole de Producție.

Nu se vorbește decât despre ,,voie bună“ în comunitatea Avrigului, deși la acea vreme, în Republica Socialistă România condusă de Gheorghe Gheorghiu Dej  lumea era forțată să intre în CAP. Din Avrig, mulți localnici au ajuns în închisori întrucât s-au împotrivit comuniștilor și intrării în Colectivă.  Croitorul Gheorghe Stănilă  a fost  condamnat la 15 ani de închisoare, a executat  1 an și 2 luni de pușcărie. El i-a ascuns pe  Lenuța Faina din Mărgineni și pe Ionele Gheorghe.

Foto: Familia lui Gheorghe Stănilă

Și Constantin Oancea  din Avrig i-a găzduit pe Lenuţa Faina şi pe Ioan Dumitriu în câteva rânduri. Şi când a rămas singură, Lenuţa şi-a găsit ascunzătoarea la familia Oancea. Până în iarna din 1952, când a fost trădată şi arestată. Era noaptea Ajunului de  Crăciun. Constantin Oancea a fost arestat şi condamnat la 20 de ani de închisoare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here