Se apropie cu pași repezi un moment așteptat cu sufletul la gură de întreaga familie: sărbătoarea Crăciunului. Pentru copii, Crăciunul reprezintă una dintre cele mai așteptate și magice perioade ale anului, iar una dintre cele mai mari atracții ale Crăciunului sunt cadourile pe care cei mici le primesc de la Moș Crăciun.

Clubul Copiilor a desfașurat un chestionar pentru a afla care este bugetul de cadouri în anul 2023, cum s-a schimbat acesta fată de anul trecut, ce-și doresc cel mai mult copiii și dacă aceste așteptări sunt satisfăcute de cei mari. La chestionar au participat 432 de părinti, preponderent din mediul urban sau din localitățile satelit ale marilor orașe.

Mai jos sunt cele mai importante concluzii ale studiului nostru, pe care le-am  detaliat în articol:

Bugetul mediu pentru cadoul unui copil în perioada sărbătorilor de iarnă se situează în jurul sumei de 195 de lei, indicând o preocupare echilibrată între a oferi cadouri de calitate și menținerea unui nivel financiar rezonabil. În familiile cu doi copii, bugetul pe copil scade la 182 lei, iar în familiile cu trei sau mai mulți copii, acesta ajunge la 139 lei. Acest fenomen sugerează o adaptare a bugetului în funcție de numărul de membri ai familiei.

Comparat cu anul 2022, bugetul de cadouri pentru anul 2023 rămane neschimbat pentru majoritatea românilor (60%) din mediul urban. În schimb, un sfert din aceștia spun că bugetul de anul acesta este mai mic decat în anul precedent.

Cele mai populare cadouri în rândul părinților sunt jucăriile (64%), cărtile (50%), jocurile (48%), hainele și accesoriile vestimentare (42%) și dulciurile (38%). De remarcat că mai mult de jumătate dintre părinții chestionați le oferă cărți copiilor, începând cu cele mai mici vârste.

 

Analiza a fost realizată de-a lungul perioadei de timp cuprinsă între data de 15 noiembrie – 3 decembrie, 2023, în mediul online, chestionarul fiind publicat pe site-ul clubulcopiilor.ro și distribuit în social media, în peste 30 de grupuri destinate care au drept public țintă părinții. Respondenții care au luat parte la chestionar (432 de părinți) locuiesc în mediul urban, iar aproximativ 50% dintre aceștia locuiesc în cele 5 orașe mari din România: București, Cluj-Napoca, Iași, Brașov și Timișoara. Venitul mediu al unei familii este de 7132 de lei/lună. Publicul țintă a fost reprezentat, în principal, de familii din mediul urban.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here