FOTO: Adevărul

David a reușit să strige după ajutor de mai multe ori. La un moment dat, însă, nu a mai răspuns. Când salvatorii au ajuns la el, a fost prea târziu. Trecuseră două ore și jumătate, scrie Adevărul.

Tragedia care a avut loc luni, 18 decembrie 2023, la internatul Liceului „Tamasi Aron” din Odorheiu Secuiesc (Harghita), a șocat o țară întreagă. Patru elevi au fost prinși sub dărâmături: trei fete și un băiat.

David, elevul care și-a pierdut viața în tragedia de la Odorheiu Secuiesc, era crescut doar de mamă, iar în ziua de 25 decembrie ar fi împlinit 18 ani.

Luni după-amiaza, imediat după terminarea orelor, el a hotărât să meargă în camera de internat să se odihnească. Nu a văzut când unul dintre pereți a început să se crape și nici nu i-a auzit pe colegii care au strigat să plece repede din clădire pentru că se va prăbuși. Mai mulți martori spun că peretele s-a prăbușit la ora 16.00, cu o oră înainte să înceapă activitățile în internat.

Soarta lui David ar fi avut-o mulți copii dacă se întâmpla câteva minute mai târziu. În acest internat sunt cazați 97 de copii“, au declarat elevi de la Liceul „Tamasi Aron” din Odorheiu Secuiesc.

Un pompier a dat alarma la 112

Elevii care erau în clădire și au văzut cum unul dintre pereți începe să se crape au anunțat imediat un profesor, dar acesta nu a mai apucat să evacueze toți copiii din clădire.

Cel care a văzut cum s-a prăbușit corpul de clădire al internatului a fost un pompier care era întâmplător în zonă. El a fost și cel care a sunat imediat la 112.

„Știu că în această curte se fac diverse lucrări și am un zgomot puternic, apoi am văzut un nor dens de praf. Am crezut inițiat că intenționat muncitorii au dărâmat ceva, dar am auzit niște voci de fete care strigau după ajutor și am sunat imediat la 112. Am coborât și am ținut legătura cu o fată care era sub dărâmături până când au venit colegii“, a declarat pompierul.

Echipele de salvare ajunse la fața locului au început imediat căutările. Trei fete au fost scoase de sub dărâmături. Ultima era în stare critică, dar medicii au resuscitat-o și au reușit să o transporte la spitalul din Odorheiu Secuiesc în stare stabilă, ventilată mecanic. Acum este internată la spitalul din Târgu Mureș, starea ei fiind în continuare critică.

Pentru David, însă, nu s-a mai putut face nimic. 20 de salvamontiști din cadrul serviciului Salvamont al Consiliului Județean Harghita au încercat cu disperare să-l găsească, dar a fost prea târziu.

„L-au scos din dărâmături după vreo două ore și jumătate. El a vorbit cu cei care-l căutau, dar după aceea nu a mai zis nimic. Îl strigau, dar el nu mai răspundea. Din câte am înțeles, a fost găsit de un câine de căutare. Era în pat, inconștient. Nu ne vine să credem ce s-a întâmplat. Ne-am rugat până în ultima clipă să-l salveze și pe el“, au declara mai mulți martori prezenți la fața locului.

Internatul Liceului „Tamasi Aron” din Odorheiu Secuiesc care s-a prăbușit funcționează într-o clădire închiriată de Primărie de la Biserica Romano-Catolică. Clădirea are peste 100 de ani vechime și la ea fuseseră făcute lucrări de renovare.

Clădirea anexă renovată a Liceului „Tamási Áron” din Odorheiu Secuiesc a fost inaugurată vineri. Fosta clădire mănăstirească, precum şi clădirea principală a liceului, au fost renovate cu sprijinul guvernului ungar. Ceremonia de inaugurare a clădirii şcolii, care este proprietatea Bisericii Romano-Catolice, a început în biserica parohială de pe Dealul Sfântul Nicolae, unde arhiepiscopul romano-catolic de Alba Iulia, Gergely Kovács a celebrat slujba solemnă şi a binecuvântat clădirea renovată”, scria publicația Știrile Transilvaniei, în 14 ianuarie 2023.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here