FOTO spotmedia.ro

Administratorul firmei care executa lucrările de canalizare în imediata apropiere a internatulul de la Odorheiu Secuiesc care s-a prăbuşit parţial a fost reţinut pentru 24 de ore.

”La data de 19 decembrie 2023, în urma audierii mai multor persoane, faţă de administratorul firmei ce executa lucrări, la fundaţia internatului unui liceu din municipiul Odorheiu Secuiesc, a fost luată măsura reţinerii, pentru 24 de ore. Bărbatul este cercetat pentru săvârşirea infracţiunilor de ucidere din culpă şi vătămare corporală din culpă”, au declarat surse judiciare pentru News.ro.

Patronul firmei care făcea săpături lângă căminul prăbuşit spune că nu ştia că aceste lucrări pun în pericol clădirea şi că muncitorii săi se grăbeau să termine lucrările la timp, lucrări avizate de primărie.

„Nu am avut cum să pregătim. Nu ştiam că sunt copii înăuntru. Noi de afară am pus că nu intră nimeni. Îmi pare rău! Este problemă mare. A murit un băiat”, este declaraţia lui Laszlo Sandor, patronul firmei care efectua săpături în faţa internatului, pentru Antena3.

Patronul a mai spus că muncitorii se apucaseră să sape un şanţ extrem de adânc, fără să-şi imagineze că ar putea ceda solul care era îmbibat cu apă, ceea ce ar fi dus automat la prăbuşirea peretelui.

”Dimineaţă (luni – n.red.) am dat ordin oamenilor să facem… La 10 (a fost dat ordinul – n.red.) şi la 12-13, să fie gata, să punem înapoi membrana şi să punem pământul”, a mai spus patronul firmei, citat de News.ro.

Săpăturile s-au făcut cu excavatorul şi în doar câteva secunde zidul s-a prăbuşit, fără a se simţi vibraţii ale clădirii, după ce excavatorul a început să sape. ”Colegul numai a văzut că de sus cade nişte tencuială. Apoi s-a văzut că vine tot afară. Au fost trei, maxim cinci secunde (până când zidul s-a prăbuşit – n.red.)”, a explicat el.

Lucrările de racordare la reţeaua de canalizare erau executate în baza unei autorizaţii emise în luna octombrie de către Primăria Odorheiu Secuiesc.

Un băiat a murit, luni seara, după ce peretele internatului Liceului Tamási Áron din Odorheiul Secuiesc, județul Harghita, s-a prăbușit, iar patru copii au fost prinși sub dărâmături.

Prefectul de Harghita, Petres Sandor, a declarat că băiatul de 17 ani care a murit ieri sub dărâmături era din localitatea Lupeni, iar cele trei fete rănite sunt în spital – una, în stare gravă, a fost transferată la Târgu Mureş, iar celelalte două au fost internate la Odorheiu Secuiesc.

Prefectul a mai spus că în acest caz este în desfăşurare o anchetă penală şi urmează a fi efectuată o expertiză a clădirii, pentru a se afla motivele care au condus la producerea acestei tragedii.

„Expertiza va evalua starea clădirii, dacă va putea fi reabilitată sau va trebui demolată. Până atunci, nu se mai atinge nimeni de ea”, a adăugat prefectul, citat de Agerpres.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here