Toate uşile sunt deschise în Ajunul Crăciunului pentru a primi colidătorii, pe acei mesageri care duc în casele românilor vestea Naşterii Mântuitorului. Colindele din Ţara Făgăraşului sunt pline de spiritualitate, de simboluri, de mesaje, de dorinţe şi năzuinţe ale oamenilor. Gazdele îşi recompensează colindătorii cu colaci, iar în ziua de azi cu bani. Cetele de feciori colindă fiecare gazdă în Ajunul Crăciunului. Fiecarea sat făgărășean are un specific aparte, iar colinda este diferită de la sat la sat.

În satul Rucăr s-a organizat ceată de feciori în fiecare an. Îmbrrăcați în portul popular al satului, cu vâstrele împodobite, feciorii aduc în fiecare casă  vestea Nașterii Mântuitorului.  Colindele  tradiţionale din satul Rucăr  sunt ,,Cincea-n casă după masă” , colinda fetei ,,Samănă Florica floricele…” şi colinda băiatului ,,Gheorghe bun bărbat” .  La fetele care ,,au dat la Ceată“, feciorii le colindă și fac joc.

1 COMENTARIU

  1. […] Toate usile sunt deschise in Ajunul Craciunului pentru a primi colidatorii, pe acei mesageri care duc in casele romanilor vestea Nasterii Mantuitorului. Colindele din Tara Fagarasului sunt pline de spiritualitate, de simboluri, de mesaje, de dorinte si nazuinte ale oamenilor. Gazdele isi recompenseaza colindatorii cu colaci, iar in ziua de azi cu bani. Cetele de feciori colinda fiecare gazda in Ajunul Craciunului. Fiecarea sat fagarasean are un specific …citeste toata stirea […]

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here