După ce s-au bucurat de colinda Cetei de feciori din Ajunul Nașterii Domnului, în ziua marelui praznic, rucărenii au fost încântați de jocul din vatra satului.  Cetașii au jucat preț de două ore în fața satului dansurile specifice locului. S-au încins la Feciorească, acompaniați de formația lui Horia Vâgu, fiu al satului. Sătenii, mai ales femeile, au admirat în voie frumoasele costume populare purtate de feciorii din Ceată. Toți purtau cioareci țesuți cu bordură neagră la glezne, cămăși ușor învinețite cu dantelă galbenă la poale și cu coadă încrețită, strânse în șerpare.  Pieptarele feciorilor, brodate și deschise în față, completează ținuta, iar pe cap frumoase și bogate vâstre.

Au invitat și fetele la joc, primul dans fiind Învârtita. Fetele păstrează vechiul obicei, de Crăciun poartă ie cu șurț vărgat și brăcini cu ciucuri, portul unic din Țara Făgărașului. S-au învârtit poalele fetelor în ritmul muzicii.

N-au lipsit din frumosul program al Cetei de feciori, Hațegana și Jiana, urmate de o sârbă. O sărbătoare minunată cu oameni pe măsură! (Lucia BAKI)

Crăciun fericit!

1 COMENTARIU

  1. […] Dupa ce s-au bucurat de colinda Cetei de feciori din Ajunul Nasterii Domnului, in ziua marelui praznic, rucarenii au fost incantati de jocul din vatra satului. Cetasii au jucat pret de doua ore in fata satului dansurile specifice locului. S-au incins la Fecioreasca, acompaniati de formatia lui Horia Vagu, fiu al satului. Satenii, mai ales femeile, au admirat in voie frumoasele costume populare purtate de feciorii din Ceata. Toti purtau cioareci tesuti cu bordura neagra la glezne, camasi usor …citeste toata stirea […]

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here