Peste 130 de pompieri din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Tara Bârsei“ al județului Brasov, cu peste 48 de mijloace tehnice, au fost pregătiți să intervină, pe durata minivacantei de Craciun.La aceste intervenții pompierii au folosit  22 echipaje de stingere, 2 de mașini de descarcerare, precum și 14 de echipaje SMURD care încadrează autospeciale pentru transport victime multiple, ambulanțe de prim ajutor și terapie intensivă mobilă, precum și o ambulanța pentru transport nou nascuti. În perioada 23 decembrie – 26 decembrie 2023 pompierii brasoveni au executat 242 de misiuni, dintre care 231 misiuni SMURD si 6 interventii pentru stingerea incendiilor. In urma misiunilor specifice au fost asistate medical 218 de persoane.

Pe linia Inspecției de Prevenire, pompierii militari au executat controale la unități turistice sau amenajări temporare la care a fost anunțată afluență mare de public. Pe timpul verificărilor, principalele aspecte urmărite de inspectorii de prevenire s-au referit, printre altele, la dotarea cu mijloace de primă intervenție, menținerea liberă a căilor de evacuare și exploatarea în condiții de siguranță a instalațiilor electrice. Ca urmare a verificărilor executate, au fost aplicate 20 sancțiuni, din care 15 avertismente și 5 amenzi în cuantum de 63.500 lei. Printre deficiențele constatate și sancționate de echipele Inspecției de Prevenire enumerăm: mijloace de primă intervenție (stingătoare) insuficiente, instalații electrice exploatate cu deficiențe, hote necurățate.

Pompierii recomandă

  •  Verificaţi coşurile de evacuare a fumului, reparaţi-le, izolaţi-le termic şi curăţaţi-le periodic;
  •  Aveți grijă la amplasarea materialelor combustibile, sau inflamabile, în apropierea sistemelor de încălzire (sobe, plite, centrale termice, etc).
  •  Evitați improvizațiile la nivelul instalațiilor termice și electrice și efectuați verficări periodice ale acestora.
  •  ⁠Evitați fumatul în imediata apropiere a lichidelor/materialelor combustibile.
  •  NU utilizați substanțe ușor inflamabile (benzină, motorină) pentru aprinderea focului.
  •  NU lăsaţi mâncarea pe foc nesupravegheată.
  •  NU alimentaţi mai mulţi consumatori electrici din acelaşi prelungitor (sau din aceeaşi priză) în acelaşi timp.
  •  Interziceţi jocul copiilor cu focul.
  •  Instalați detectoare de fum pentru a preveni producerea unor incendii.

În cazul producerii unei situații de urgență, solicitați intervenția salvatorilor prin apelarea numărului unic pentru apeluri de urgență 112.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here