FOTO G4Media

2024 a venit cu o avalanșă de scumpiri în magazine, benzinării și nu numai. Cresc prețurile pentru țigări, alcool, alimente bio, dulciuri și sucuri, dar și pentru cei care merg la sala de sport, transmite site-ul știrileprotv

De la 1 ianuarie, accizele și taxa pe valoare adăugată pentru o parte dintre produse s-au majorat. Și achizițiile de case devin mai scumpe. Pentru firme, anul se anunță complicat. La cele mici, impozitele se pot tripla, iar cele mari vor da și ele mai mult la stat.

Primele minute ale noului an au adus și prețuri noi la pompă. Carburanții s-au scumpit ca urmare a majorării accizelor. Pentru un litru de benzină plătim acum cu 29 de bani mai mult, iar la motorină – cu 26 de bani. Practic, pentru un plin achităm undeva la 13-14 lei în plus.

Accizele au crescut și pentru tutun și alcool cu până la 10%, ceea ce înseamnă o scumpire la raft de până la un leu pe pachet.

Mergem la cumpărături acum – la produsele bio și tradiționale, TVA s-a mărit de la 5% la 9%. De exemplu, o sticlă de kefir bio costă cu 30 de bani mai mult. Dăm mai mulți bani și dacă vrem să ne îndulcim. O cutie de bomboane vine la raft cu 2 lei mai scumpă, la fel și o sticlă de suc cu mult zahăr.

Pe de altă parte, dacă facem mișcare la sala de sport, plătim mai mult pe abonament, pentru că și în cazul lor TVA a sărit la 19%, față de 5%, cât era în 2023.

TVA s-a majorat și pentru locuințele sub 120.000 de euro – de la 5%, cât era până acum, la 9% – numai această diferență urcă prețul unei case, de exemplu, cu peste 4.000 de euro.

În caz că aveți planuri să vă montați panouri fotovoltaice și pompe de încălzire, și aici costurile sunt mai mari, pentru că TVA la instalare e 9%.

Sunt mari schimbări pentru aproape tot mediul de afaceri, care vor duce la noi scumpiri. Pentru unele firme mici, impozitele se triplează, iar cele mari, cu afaceri de peste 50 de milioane de euro, plătesc cel puțin 1% pe cifra de afaceri sau 2% în cazul băncilor.

Ministrul Finanțelor promite că nu vor fi și alte majorări de taxe și impozite. Marcel Boloș spune că în 2024 va fi „pace fiscală”.

După valul acesta de creșteri de prețuri, doar unii români vor avea majorări de venituri de la 1 ianuarie.

Pensiile cresc cu 13,8%, la fel și alocațiile pentru copii, și cu 5% salariile bugetarilor – nivel care nu acoperă inflația, care a fost de două ori mai mare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here