Joi, 4 ianuarie 2024, Înaltpreasfințitul Părinte Laurențiu, Mitropolitul Ardealului a săvârşit  slujba de înmormântare alături  un sobor de 20 de preoţi din care au făcut parte,  protopopul de Făgăraș, părintele Iulian David, diaconi și alți slujitori ai sfintelor altare. Au mai fost prezenți preotul misionar Lucian Vasile Bîrsan de la biserica Spitalului „Sf. Cosma şi Damian” fiul Preacucernicului Părinte, credincioşi, cunoscuţi şi apropiaţi au venit să se roage pentru odihna preotului Vasile Bîrsan în Împărăţia lui Dumnezeu.

În ziua când a împlinit 83 de ani părintele  Vasile Bîrsan a fost condus pe drumul veșniciei în biserica Brâncovenească „Sfântul Nicolae” din Municipiul Făgăraș, biserică în care a slujit 27 de ani. Reamintim faptul că, în ziua de prăznuire a Sfântului Vasile cel Mare, părintele Vasile Bîrsan a trecut la Domnul; un sfârșit creștinesc chiar de ziua ocrotitorului sfinției sale.

Cuvântul de amintire a preotului Vasile Bîrsan a fost rostit de Înaltpreasfinţitului Părinte Laurenţiu, Arhiepiscopul Sibiului şi Mitropolitul Ardealului al cărui pedagog i-a fost pe perioada liceului.

«Fericită este calea întru care mergi astăzi, suflete, că ți s a gătit ție loc de odihnă.» Nu prea știm noi ce însemnează fericirea, n-am gustat și nu gustăm, chiar dacă ni se pare că am avut atât de multe clipe de fericire. Adevărata fericire se orânduiește Dumnezeu de sus și urmărind viața ta, ostenelile vieții tale îți oferă și pe rând pe fiecare. Nu ne alege pe fiecare constatând când misiunea pe care a avut o în viață a împlinit-o, te cheamă ca să mergi pe o cale care este fericită. Pentru că dincolo vom primi cu adevărat odihna. În viața aceasta nu există clipă de odihnă, încercăm să ne odihnim pentru ca să ne refacem puterile și ne simțim de fiecare dată tot mai neputincioși dacă însă avem încredere că Dumnezeu, Cel care ne-a adus în lumea aceasta, Cel care a rânduit ca noi să ne naștem, nu părinții noștri, nici noi, cu atât mai mult ne-am hotărât să venim în lume, ci Dumnezeu ne-a trimis la timpul potrivit. Dumnezeu a rânduit cu fiecare dintre noi un plan de împlinit și ni-l a dăruit nouă în momentul în care El a constatat că firul vieții s-a terminat, ne cheamă la El. Am participat la o slujbă specială, deosebită este complet deosebită de slujba înmormântării mirenilor, din două motive: întâi de toate, pentru că cel care pleacă de aici a fost investit cu o responsabilitate mult mai mare decât cea pe care o are un simplu credincios pentru câștigarea propriei sale Mântuiri. Preotul ia asupra lui sarcina tuturor credincioșilor, tuturor celor pe care-i trece prin baia Botezului și prin Sfintele Taine. În rândul Bisericii, cel care ia din pruncie și conduce până la ultima clipă a vieții, conducându-i spre mormânt, cel care cu zi și noapte stă alături, răspunde la chemarea credincioșilor și cu încrederea în Dumnezeu, cu ajutorul lui Dumnezeu, dar cu o dragoste, cu o empatie specială față de ființa umană în suferință. De fiecare dată îl ia de mână, îl poarte pe brațe, îl duce prin Taina Duhovnicească a Spovedaniei până în fața Sfântului Altar, unde sufletul îl primește pe Hristos cel mort și înviat prin Taina Sfintei Împărtășanii de aceea slujba aceasta are în rânduială cinci Apostole, cinci Evanghelii, cinci rugăciuni. Deci, în prima parte ne-am rugat pentru ca Dumnezeu să-i răsplătească truda ostenelilor sale. Dumnezeu să nu ia în considerare slăbiciunile firești, trupești, pământești ale Sale ca om, ci să-i pună pe balanță pe tablă talerul dreptei judecăți acea dragoste și stăruință, acel devotament. Ați auzit în parohiile unde au fost a lăsat urmă de fiecare dată dar mai presus de toate iată, în această biserică, care a fost ultima de aici, din țară, aici a slujit mult și cu părinți vrednici. A plecat apoi dincolo, unde nu s-a regăsit, n-a spus nimănui nimic dar iată dovada că l-a învrednicit Dumnezeu să și împlinească dorința să revină acasă și să revină într un mod cu totul providențial.” a spus ierahul.

Părinte Vasile Bîrsan era absolvent al Seminarului Teologic din Cluj Napoca și al Institutului de Grad Universitar din Sibiu. A slujit   în parohia Cergăul Mic, judeţul Alba (1966-1971) apoi în parohia Dejani (1971-1975) iar din 1975 până în 2002 la Biserica Brâncovenească din Făgăraș. În anul 2002 a plecat în  Statele Unite ale Americii unde a păstorit credincioșii bisericii Sf.  Apostol Andrei” Pittsburgh, Pennsylvania, până în 2017 când s-a pensionat din motive medicale.

Dumnezeu să-l ierte și să-l odihnească!

Sursa: Mitropolia Ardealului

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here