A fost o zi a tradiţiei, a culorilor şi a artei vii pusă la picioarele publicului larg. Cetele de feciori din Țara Făgărașului s-au adunat la Catedrala ortodoxă din Făgăraș, iar colindele specifice fiecărui sat au răsunat după liturghia sărbătorii Sfântului Ioan Botezătorul. În prezența unei audiențe numeroase, Cetele de feciori s-au întrecut, rând pe rând, cu cele mai vechi colinde transmise de la  bătrânii satelor. Festivalul Cetelor de Feciori din Ţara Făgăraşului a ajuns la a XV-a ediţie şi s-a desfăşurat, conform tradiţiei, de sărbătoarea Sfîntului Ion, duminică, 7 ianuarie 2024. S-au organizat în Țara Făgărașului 30 de cete de feciori, la festival participând 24 dintre ele.  Au fost sate care s-au bucurat de vechile tradiții, tinerii  organizându-se, după mulți ani, în Cete.   S-au reunit astfel în Catedrala Ortodoxă ,,Sf. Ioan Botezătorul” din Făgăraş zeci de cetaşi şi fete  însoţiţi de primari,  viceprimari  şi de preoţii parohi ai satelor. Audienţa a fost pe măsura măreţiei evenimentului, făgărăşenii fiind dornici să revadă tradiţiile făgărăşene şi portul popular al fiecărui sat.

Slujba religioasă oficiată de Mitropolitul Laurențiu Streza

Manifestarea a început cu slujba religioasă oficiată de  IPS Laurenţiu, mitropolitul Ardealului, secondat de protopopul de Făgăraș şi mai mulți preoți.  Catedrala a prins culoare prin prezenţa cetaşilor îmbrăcaţi în frumoasele costume populare şi a simbolurilor specifice satelor pe care le reprezentau. La finalul liturghiei, IPS Laurențiu s-a adresat cetașilor și mulțimii prezente.  ,,Ne-a ajutat bunul Dumnezeu să îndeplinim cea de a XV-a ediţie a Festivalului cultural şi religios. Pe baza botezului Mântuitorului Iisus Hristos toţi suntem botezaţi, avem o identitate şi un nume, dar şi o responsabilitate în faţa lui Dumnezeu.   Catedrala este reînnoită şi prin prezenţa tinerilor care s-au înnoit. În ziua de astăzi este nevoie de curaj să păstrezi tradițiile, iar acești tineri, dau dovadă de curaj” a spus IPS Laurenţiu Streza, mitropolitul Ardealului.

Colindele cetașilor

La finalul slujbei, cetaşii au colindat audienţa cu colindele specifice satelor. Fiecare ceată a prezentat colindul reprezentativ al satului. A urmat parada cetelor de feciori care s-a organizat în jurul Cetății Făgărașului. Promenada a prins culoare prin frumusețea și strălucirea costumelor populare, eliminând preț de câteva ore cenușiul orașului betonat. În zona statuii Doamnei Stanca s-a încins jocul. S-au învârtit poalele fetelor la Hațegană și Învârtită, iar la Horă și Brâu, participanții au putut imortaliza frumoasele costume populare purtate de feciori și fete.   Au participat la festival următoarele cete de feciori: Ucea de Jos, Ucea de Sus, Ileni, Dejani, Sebeș, Arpaşul de Jos (judeţul Sibiu),   Arpaşul de Sus (judeţul Sibiu),  Cârțișoara,  Copăcel, Şercaia,  Şinca Veche, Beclean, Șercăița, Crihalma, Cămăna de Jos, Comăna de Sus, Felmer, Rodbav, Voivodenii Mici, Veneția de Jos, Șercaia, Cuciulata, Ticușu Nou, Irozii de la Rodbav.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here