Laurențiu Ghiță suspect în asasinatul de la Sibiu la extrădarea în țară FOTO: Adevărul

La două luni de la comiterea crimei care a îngrozit Sibiul și întreaga Românie, în noaptea de 5/6 noiembrie 2023, încă mai ies la iveală detalii privind uciderea omului de afaceri Adrian Kreiner, arată Adevărul.

Doar doi dintre cei trei ucigași ai milionarului sibian au fost prinși. Unul dintre aceștia, Laurențiu Ghiță, a fost extrădat deja din Scoția, unde a fost capturat la coborârea de pe un feribot, în Stranraer. A ajuns în țară la finele anului 2023, fiind plasat direct în arest. Un altul, Marian Cristian Minae, poreclit „Pușcărie”, încătușat la coborârea dintr-un tren în Belfast, așteaptă să fie extrădat din Irlanda de Nord. Având în vedere poziționarea celor doi asasini, nu este exclus ca înainte de capturare ei să fi fost împreună, întrucât din Belfast în Stranraer se poate ajunge cu feribotul pe Marea Irlandei.

Cel de-al treilea criminal, Costinel Cosmin Zuleam, poreclit „Olteanu”, considerat „creierul” operațiunii, al jafului armat de la Sibiu, este căutat în continuare în lumea întreagă, după ce i s-au pierdut urmele în Franța, dar în prealabil a fost reperat în Slovenia. Se bănuiește că ar fi ajuns în SUA.

Potrivit cercetărilor, în acest caz au fost implicate cel puțin cinci persoane: cei trei criminali și alți doi complici – iubita ucigașului fugar, despre care martorii susțin că este o prostituată,  și timișoreanul Ilie Sitariu, cel care i-a găzduit și i-a transportat la Sibiu, care este și prima persoană arestată de polițiști, martor cheie în dosar.

Adrian Kreiner milionarul din Sibiu ucis în urma unui jaf armat Foto Arhiva personală Facebook

Adrian Kreiner milionarul din Sibiu ucis în urma unui jaf armat Foto Adevărul

„A spus că nu au cum să fie găsiți, dacă nu sunt dați în primire de cineva”

Anchetatorii dețin probe și indicii că Laurențiu Ghiță, de 36 de ani din comuna Gighera – Dolj, este principalul criminal, chiar dacă a susținut că nu a participat la crimă, că ar fi stat „de șase” și că nici nu a fugit din țară, ci a plecat la familie. Doar că aceasta era în Anglia, în timp ce el a fost găsit în Scoția.

După cum reiese din motivarea arestării preventive, criminalii s-au lăudat că vor acționa în urma unui pont venit de la un apropiat al milionarului sibian, de la care au aflat și detaliile despre cum să intre în vilă.

Unul dintre martorii căruia i s-a destăinuit Ghiță a fost chiar cel care l-a trădat, în ciuda amenințărilor și a planului asupra căruia au convenit ulterior: „A spus că oricum nu au cum să fie găsiți, numai dacă sunt dați în primire de cineva. A mai afirmat că, pe oricare dintre ei îi va lua (poliția – n.red.), acela să își asume fapta (…) că această discuție va rămâne în mormânt și că, dacă cineva îl va da în primire, el va spune că cu acela a săvârșit fapta”.

„A arătat cum a strâns victima de gât, afirmând că doar a încercat «să îi dea somn»”

Aceeași mărturie îl incriminează pe Ghiță ca suspect principal în producerea morții lui Adrian Kreiner (50 de ani): „… A arătat cum a strâns victima de gât, prinzând-o cu gâtul între braț și trunchi, afirmând că doar a încercat «să îi dea somn» pentru că victima opunea rezistență. Manifesta o puternică stare de regret (…) nu îl interesa neapărat răspunderea penală cu privire la fapta sa, ci răspunderea în fața lui Dumnezeu… Așa mi-am dat seama că a fost cel care a strâns victima de gât”.

Se pare însă că mobilul atacului din vila din Sibiu nu ar fi fost crima la comandă, așa cum s-a crezut inițial: „Se întreba cum de s-a întâmplat acest lucru (moartea victimei), întrucât el l-a lăsat bine, fiind conștient… Era dărâmat, nici nu se putea orienta în spațiu”.

Martorul a mai menționat despre cele 16 ceasuri furate din casa omului de afaceri: „Țin minte că valoarea celui mai scump ceas varia între 40.000 și 120.000 de euro”. Ceasuri care, după comiterea jafului au fost îngropate și au fost scoase la iveală abia după ce s-a aflat de moartea milionarului sibian, când atacatorilor le-a fost clar că trebuie să dispară din țară cât mai rapid.

„Atacatorul înarmat i-a spus persoanei vătămate că îi va omorî tatăl”

În noaptea în care a fost comis jaful în stil mafiot, în casă cu Adrian Kreiner se mai aflau fiica și iubita acestuia. Cea dintâi a ieșit din dormitorul de la etaj când a auzit zgomotele de la parter. A înțeles rapid despre ce este vorba, dar a fost văzută de atacatori. S-a întors în dormitor, a încuiat ușa, s-a înarmat cu un briceag și s-a ascuns în dressing de unde a sunat la 112.

Dar atacatorii cu cagule au dărâmat ușa: „M-au lovit peste mână și astfel mi-au căzut telefonul si briceagul… Cel mai mic de statură, care avea ochii căprui spre verde, s-a apropiat de mine, m-a întrebat agresiv pe limba engleză unde sunt banii… m-a împins cu picioarele și a început să mă lovească. M-a ridicat de la pământ, m-a amenințat cu arma la tâmplă, întrebându-mă în continuu unde sunt banii. I-am răspuns că nu știu”. 

Le-a dat atacatorilor toți banii din portofel – 40 de euro și aproximativ 100 de lei, dar aceștia au amenințat-o din nou, de această cu pistolul armat, ca să se facă pe deplin înțeleși asupra intențiilor. În interiorul dressingului au găsit făptașii ceasurile pe care le-au furat.

„Înainte de a pleca…, atacatorul înarmat i-a spus persoanei vătămate că îi va omorî tatăl”, se mai arată în motivarea arestării.

Camerele de luat vederi i-au surprins pe făptași în mai multe zone și momente, chiar și când au escaladat gardul casei din care au filat locul crimei, ori când au pătruns și au ieșit din vila milionarului.

Tupeu de infractor – motivul pe care l-a invocat Ghiță pentru a fi liber

Încarcerat în data de 30 decembrie 2023, când a ajuns în țară, Laurențiu Ghiță a cerut să fie cercetat în libertate: „Solicită să fie pus în stare de libertate până se judecă procesul, pentru a putea fi alături de familie și copii, să își petreacă sărbătorile alături de ei”.

Dar magistrații Curții de Apel Alba Iulia au respins cererea, joi, 04 ianuarie 2024, în „Dosarul jafului de la Sibiu” după cum este cazul cunoscut opiniei publice. Laurențiu Ghiță este acuzat, alături de Marian Cristian Minae și Costinel Cosmin Zuleam, de omor calificat și tâlhărie calificată.

Ambii ucigași prinși au invocat erorile de procedură din lungul șir de gafe ale anchetatorilor, în încercarea de a nu ajunge după gratii. Printre acestea se numără și reținerea unui doljean confundat cu unul dintre făptași.

Bătut și torturat de către atacatori, legat de mâini și de picioare, sugrumat și acoperit cu un covor, Adrian Kreiner era deja în stop cardio-respirator când a fost găsit de primii polițiștii care au ajuns la locul faptei, cei care i-au și acordat primul ajutor. A murit o zi mai târziu la spital, cauza exactă a decesului fiind una dintre necunoscutele din acest dosar.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here