FOTO: Știri pe surse

Se lansează programul rabla pentru sobe. Un program pentru românii care locuiesc la case va fi lansat de Ministerul Mediului, apelor și pădurilor. Este vorba despre o finanțare parțială. O finanțare parțială pentru achiziționarea unei sobe.

Programul și implicit ghidul de finanțare va fi anunțat într-o conferință de presă miercuri, 17 ianuarie. Ministrul Mircea Fechet va anunța la ora 12.30 ghidul de finanțare și care sunt condițiile pentru aplicare.

Programul a venit la inițiativa Asociației Forestierilor din România – ASFOR. Ideea a venit după ce mai bine de 3,5 milioane de gospodării din țară se încălzesc la sobe cu lemne.

Multe dintre sobele folosite au un randament scăzut. Asta înseamnă o cantitate mai mare de lemn arsă. Drept urmare, o sobă nouă, cu un randament ridicat, ar urma să fie benefică. Atât din punct de vedere al căldurii emanate, cât și al protejării mediului.

Un studiu realizat de mai multe organizații europene arată că o sobă pe lemne veche generează 1.329 de grame de emisii de particule/GJ (Giga Joule).  În timp paralel o sobă modernă produce 375 de grame de emisii de particule/GJ.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here