FOTO: Renașterea Bănățeană

Ministerul Sănătății reduce doza de urgență de antibiotice – care poată fi eliberată de farmacii fără rețetă – de la 72 de ore la 48 de ore. Un Ordin publicat recent în Monitorul Oficial prevedea că farmaciile pot elibera, fără prescripție medicală, antibiotice în doză care să acopere 72 de ore. După doar câteva zile, Ministerul Sănătății s-a răzgândit și a decis ca farmaciile să poată elibera fără rețetă o doză de urgență pentru 48 de ore.

Ministerul Sănătății a anunțat ieri că „având în vedere informațiile apărute în spațiul public cu privire la Ordinul ministrului Sănătății care reglementează modul de prescriere, eliberare și monitorizare a antibioticelor pentru diminuarea consumului excesiv a acestora, facem următoarele precizări:

  • Ordinul ministrului Sănătății reglementează informațiile minime care trebuie să fie cuprinse în prescripție și nu impune niciun model special de formular. Antibioticele se vor elibera în baza unei rețete care se reține în farmacie;
  • Doar în situații de urgență se pot elibera anumite antibiotice care acoperă doza pentru 48 de ore, fără prescripție, în baza unei declarații pe propria răspundere. Antibioticele pentru copii (siropuri, forme pediatrice în soluție) se vor elibera de către farmacie în ambalajul cel mai mic disponibil, care să poată acoperi doza necesară de urgență.
  • Pentru limitarea eliberării antibioticelor fără rețetă, Ministerul Sănătății a redus termenul pentru situațiile de urgență de la 72 la 48 de ore. Eliberarea dozei de urgență trebuie urmată de prezentarea ulterioară a pacientului la medic pentru consult și obținerea unei prescripții adaptate afecțiunii sale.”

Până acum, antibioticele puteau fi eliberate în farmacie doar cu rețetă de la medic.

Consumul de antibiotice crește în sezonul rece, iar România se află pe locul trei la nivel european în ceea ce priveşte rezistenţa la antimicrobiene, declara în toamna trecută Andrei Baciu, fostul președinte al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, care arăta că, într-un an, 4,2 milioane de români au avut reţetă compensată sau gratuită pentru tratament cu antibiotic.

„Iar sfatul meu este unul simplu: nu luaţi antibiotic decât la recomandarea unui medic. Iar acest medic nu trebuie să fie dr. Google!”, mai spunea fostul președinte al CNAS.

Asociaţia Farmaciilor Tradiţionale şi a Practicienilor reclamă că Ministerul Sănătăţii nu a ţinut cont de toate solicitările şi sugestiile lor transmise la singura consultare care a avut loc înaintea publicării ordinului privind eliberarea antibioticelor și antifungicelor în farmacii. Asociaţia precizează, în privinţa „dozei de urgenţă” care poate fi eliberată de farmacist, că acesta nu este un concept nou şi că acordarea dozei de urgenţă dintr-un antibiotic „nu se face la simpla cerere a pacientului, ci în urma anamnezei efectuate de către farmacist”, transmite News.ro.

Potrivit Asociaţiei Farmaciilor Tradiţionale şi a Practicienilor, „Ordinul vizează doar medicamentele din categoria antibiotice şi antifungice de uz sistemic, nu şi pe cele ce conţin substanţele specificate care se eliberează fără prescripţie medicală (categoria OTC), sau cele de uz topic (administrate topic, cu acţiune locală), şi nici preparatele magistrale (formulele individualizate care se prepară în farmaciile cu receptură)”.

Farmaciştii precizează că doza de urgenţă cu privire la medicamentele ce se eliberează pe bază de prescripţie medicală şi care poate fi eliberată în farmacii nu reprezintă un concept nou, farmaciştii având şi până acum, conform legislaţiei, posibilitatea de a elibera medicamente de tip Rx în lipsa unei prescripţii, în situaţii pe care le identifică drept urgente şi necesare, într-o cantitate aferentă unei doze de urgenţă.

„Acest lucru nu se face la simpla cerere a pacientului, ci în urma anamnezei efectuate de către farmacist care, în calitatea sa de specialist, evaluează situaţia şi eliberează doza de urgenţă dintr-un medicament dacă consideră necesar, alături de recomandarea de a consulta medicul cât mai curând, sau poate lua hotărârea de a nu elibera medicamentul, eventual cu recomandarea consultării cât mai rapide a unui medic, dacă aşa evaluează situaţia, sau nivelul său de expertiză este depăşit”, se mai arată în comunicatul Asociaţiei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here