FOTO: G4Media

Europarlamentarul Corina Crețu a anunțat, marți, că Parlamentul European a adoptat directiva privind siguranța rutieră, care stabilește că un cetățean european căruia i-a fost suspendat permisul într-o țară UE nu va mai putea conduce în niciun stat membru.

Corina Crețu precizează, într-o postare pe Facebook, că tendințele arată că numărul deceselor cauzate de accidente rutiere în 2022 a crescut cu 3% față de anul precedent, iar clasamentul general al ratelor de deces din cauze rutiere nu s-a schimbat semnificativ, România raportând cele mai ridicate rate de decese în 2022 – 86 per milion.

„Pentru acest motiv, astăzi, am votat Directiva privind decăderea din dreptul de a conduce – care are un singur scop: reducerea tragediilor și a pierderii de vieți omenești pe drumurile publice.

Prin această Directivă se stabilește un sistem de cooperare și transfer de informații între statul membru în care a fost săvârșită o încălcare și statul membru care a eliberat permisul de conducere. Se stabilesc proceduri și obligații concrete pentru cele două țări implicate.

Practic, în situația în care un șofer dintr-un alt stat membru săvârșește o contravenție gravă pe teritoriul României, autoritățile române vor putea să-i aplice sancțiuni privitoare la dreptul de a conduce”, menționează Corina Crețu.

Printre încălcările prevăzute de directivă se numără: viteza excesivă, conducerea sub influența alcoolului, conducerea sub influența stupefiantelor și cauzarea decesului sau a vătămării corporale grave a unei persoane, ca urmare a oricărei încălcări a normelor de circulație.

„Astfel, Directiva va pune capăt situației în care un șofer care a săvârșit o încălcare într-un Stat Membru UE și i s-a suspendat permisul de conducere, să poată conduce în continuare în toate celelalte State Membre”, subliniază Crețu.

Corina Crețu mai precizează că această directivă reprezintă un pas înainte în atingerea obiectivului UE de a reduce cu 50% decesele cauzate de accidente rutiere până în 2030, iar dreptul de a circula liber și a conduce vine cu responsabilitatea și obligația de a respecta rigorile legii pentru toți cetățenii Uniunii Europene.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here