FOTO: news.ro

Grecia a devenit prima ţară cu o majoritate creştin-ortodoxă care legalizează căsătoria între persoane de acelaşi sex, scrie BBC.

Cuplurile formate dintre persoane de acelaşi sex vor avea, de asemenea, posibilitatea legală de a adopta copii după votul din Parlament de joi, cu 176 la 76 de voturi.

Prim-minstrul Kyriakos Mitsotakis a afirmat că noua lege va ”elimina cu curaj o inechitate gravă”.

Însă aceasta a împărţit ţara, cu o rezistenţă aprigă condusă de puternica Biserică Ortodoxă. Susţinătorii săi au organizat un miting de protest la Atena.

Mulţi au afişat bannere, au avut cruci, au citit rugăciuni şi au intonat pasaje din Biblie în Piaţa Syntagma din capitală.

Şeful Bisericii Ortodoxe, Arhiepiscopul Ieronim al II-lea, a afirmat că măsura va ”corupe coeziunea socială a patriei”.

Actul avea nevoie de o majoritate simplă pentru a trece de Parlamentul cu 300 de locuri.

Mitsotakis a promovat legea, dar avea nevoie de sprijinul partidelor de opoziţie pentru a o trece, în contextul în care zeci de parlamentari din partidul său de centru-dreapta, aflat la guvernare, s-au opus.

”Oameni care au fost invizibili vor putea, în sfârşit, să fie văzuţi în jurul nostru şi cu ei mulţi copii îşi vor găsi în sfârşit locul potrivit”, a spus prim-ministrul în Parlament, la dezbaterea dinaintea votului.

”Reforma face mai bune vieţile multora dintre concetăţenii noştri, fără a lua ceva din vieţile majorităţii”, a adăugat el.

Votul a fost salutat de organizaţiile LGBTQ din Grecia.

”Este un moment istoric”, a declarat pentru Reuters Stella Belia, şeful grupării pentru părinţii de acelaşi sex Rainbow Families. ”Este o zi a bucuriei”, a spus aceasta.

Cincisprezece dintre cele 27 de state membre ale Uniunii Europene au legalizat deja căsătoria între persoane de acelaşi sex. Aceasta este permisă în 35 de ţări din lume.

Până acum, Grecia rămăsese în urma unor vecini ai săi din Europa, în principal din cauza opoziţiei Bisericii.

Grecia este prima ţară din sud-estul Europei care are egalitate în ceea ce priveşte căsătoria.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here