Făgărășenii sunt buni de plată pentru incompetența și nepăsarea primarului,  a ,,specialiștilor“ din Executiv și a sinecurilor de la Salco Serv SA. Primăria Făgăraș a fost amendată de Garda Nașuinală de Mediu cu 100.000 de lei după controlul efectuat pe raza municipiului.  Nici Salco Serv SA, societatea dominată de sinecuri, n-a fost iertată de comisarii de Mediu și a fost amendată și ea cu 100.000 de lei. Concret, făgărășenii vor plăti acum 200.000 de lei pentru ilegalitățile  privind depozitarea deșeurilor pe care conducerea Primăriei Făgăraș și conducerea Salco Serv le-au făcut sfidând cu bună știință legislația în domeniu. Dar să le luăm pe rând.

Nepăsarea cetățenilor dă frâu liber jafului din partea celor care conduc

Făgărășenii știu, dar majoritatea au trecut nepăsători pe lângă mormanele de deșeuri din construcții depozitate ilegal  în diferite zone ale orașului. Adevărate gropi de gunoi făcute de iresponsabilii din Primăria Făgăraș în parcul Regina Maria, lângă râu, lângă Șoseaua Hurezului pe locul fostului târg de animale, iar mai nou la marginea cartierului Creangă, ieșirea spre cartierul Combinat. Au ajuns pe masa comisarilor de Mediu de la Brașov, în 2023, imagini cu groapa de gunoi din zona Șeselei Hurezului, iar Primăria Făgăraș a fost amendată, cu 60.000 de lei,  Nota de constatare fiind încheiată sub nr. 466 în data de 3 august 2023.    Comisarii au impus ,,interzicerea depozitării de deşeuri de orice fel în spaţii neautorizare pe raza municipiului“ şi ,,salubrizarea terenului afectat de deşeuri inerte din Șoseaua Hurezului cu firme autorizate din punct de vedere al protecţiei mediului“  până cel târziu la data de  5 februarie 2024. Termenul a trecut și zona arată la fel, cu munți de deșeuri. O obligaţie similară a fost impusă primarului de către Garda de Mediu şi în cazul depozitării deşeurilor provenite din decopertări în Parcul Regina Maria, pe malul râului. Salubrizarea acelei zone a însemnat însă pentru acest primar doar acoperirea gunoaielor cu pământ. Toate acestea demonstrează că Primarul&Co se cred mai presus de lege, iar Făgărașul îl consideră feuda lor, unde pot face ce vor. Dacă oamenii legii de la nivel local s-au pus în slujba lor, uitând de lege, cei de la nivel central au aplicat legea și au amendat Municipiul cu suma  maximă. Din nefericire însă din banii plătiți de făgărășeni prin taxe și impozite va fi achitată amenda și nu cum ar fi moral, din buzunarul celor care au greșit. Reamintim că nu este singura sancțiune care cade în sarcina cetățenilor și nu a celor care au înfăptuit ilegalitatea. Caz în care astfel de situații se repetă.

Conducerea Salco Serv, incompetență și nepăsare

De când Primarul PSD&Co conduc Făgărașul aplicarea legii se face după voia lor. Salco Serv SA a devenit societatea senecurilor, dar totodată și drumul acesteia spre faliment. Terenul Municipalității de pe platforma chimică, dat în administrare altei societăți a orașului, Nitroparc SRL, și aceasta pusă deja pe linie moartă, a devenit   un rai al şobolanilor şi al  gunoaielor.  Ilegal, Salco depune, aici, în voie  tonele de  deșeuri colectate de la abonați.  Sunt  deşeuri din plastic, cauciucuri, metale, saltele, materiale de construcţii,  etc, printre care mişună şobolanii.  Locul este un adevărat  infern și un   focar de infecţie. Este motivul pentru care Salco Serv a rămas, în 2021,  fără  autorizaţie de la Mediu pentru acel spaţiu. Se pare că în prezent, APM Brașov a eliberat o autorizație, dar numai pentru deșeuri reciclabile care pot fi depozitate pe acel teren timp de maxim 5 zile.  La data de 22 mai 2021 au descins pe platforma chimică, la depozitul clandestin de gunoaie al Salco Serv, Octavian Berceanu, șeful Gărzii Naționale de Mediu, și președintele Agenției Naționale pentru Protecția Mediului,  George Gârbacea.  Oficialii de la Mediu au fost şocaţi să descopere munţii de gunoaie pe care Salco Serv SA i-a format prin depozitarea ilegală pe platforma chimică.  ,,Munți de gunoaie care n-ar trebui să existe acolo, ci duse la depozitul autorizat.  Cum e posibil aşa ceva? Mii de tone de deșeuri depozitate într-o pseudostatie de sortare. Levigatul rezultat din fermentarea deseurilor menajere se scurge în sol.  Cred că stau de săptămâni bune acolo după cum arată. Să vedem ce are de spus comisarul şef de la Braşov despre cum poate să funcţioneze aşa  această staţie de sortare?” se întreaba atunci  Octavian Berceanu. Amenda aplicată atunci a fost de 100.000 de lei și interzicerea depozitării de deșeuri.

O nouă descindere

Luni, 12 februarie a.c., au descins din nou comisarii Gărzii Naționale de Mediu pe platforma chimică, la depozitul clandestin  al Salco Serv.  S-au șocat de imaginile găsite, mai ales că exista interdicția de a se mai depozita gunoaie pe acel teren.  Au luat la puricat documente și au intervievat persoanele responsabile din primărie și de la Salco.    Societatea a fost amendată cu 100.000 de lei și s-a impus ecologizarea zonei și transportul deșeurilor la rampa conformă de la FinEco. De asemenea, s-a impus ca pe platforma chimică să fie depuse pentru maxim 5 zile doar deșeurile reciclabile. În caz contrar sancțiunile vor continua. Conform legislației, la mai mult de 3 sancțiuni pentru aceeași ilegalitate, se impune dosar penal pentru cei responsabili. Numai că amenda în valoare de 100.000 de lei pentru Salco Serv SA va fi achitată tot din banii făgărășenilor, cei care plătesc taxa de salubritate.

Făgărășenii sunt înșelați de primar

Reamintim că Municipiul a încheiat contract cu depozitul FinEco de la Săcele pentru depozitarea deșeurilor, iar taxa de depozitare este inclusă în taxa de salubritate pe care o plătesc făgărășenii lunar. De asemenea,  Primăria Făgăraş a semnat  un alt contract de delegare de gestiune pentru sortarea deşeurilor reciclabile tot cu FinEco, și această taxă fiind inclusă în taxa de salubritate pe care o plătesc lunar făgărășenii. În fiecare an taxa de salubritate a fost majorată motivată fiind de Primăria Făgăraș prin transportul la Săcele și de creșterea taxelor de depozitare de la FinEco.  Numai că Salco Serv nu a transportat la depozitul FinEco gunoaiele colectate de la abonați și le-a transportat doar pe platforma chimică. Aceste decizii au fost impuse de primar și Salco prin votul consilierilor locali adunați în jurul primarului. Mai simplu, primarul i-a înșelat pe cetățenii municipiului, iar Salco Serv și-a  înșelat abonații, înșelăciunea fiind sancționată de legea penală.  (Lucia BAKI)

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here