Un raport privind siguranța în școlile din județul Brașov a fost prezentat joi, 22 februarie a.c., în cadrul Consiliului Prefectural Brașov. Au fost analizate incidentele înregistrate în primele patru luni ale anului școlar 2023 – 2024 în cele  427 unități de învățământ preuniversitar, intre care 407 unități de învățământ în sistemul de stat și 20 în cel privat. Funcționează în prezent  140 școli gimnaziale (40 în mediul urban și 100 în mediul rural) și 43 licee, colegii  (41 în mediul urban și 2 în mediul rural). Conform raportului, în perioada septembrie – decembrie 2023, au fost sesizate și înregistrate 61 de fapte de natură penală, cu doar două mai puțin față de perioada similară a anului 2022. La acestea se adaugă, potrivit datelor Inspectoratului de Poliție Județean Brașov,  120 de fapte de natură penală înregistrate în zona unităților școlare, 100 fiind sesizate în mediul urban, iar 20 în mediul rural. Cauzele fenomenul violenţei juvenile manifestat în unităţile de învăţământ preuniversitar, așa cum explică polițiștii,  sunt ,,conflicte instantanee, fără  forme specifice de organizare premeditată“.

  • La toate unitățile de învățământ de pe raza județului Brașov unde au avut loc incidente școlare în perioada de referință, lucrătorii Biroului Siguranță Școlară au întocmit analize post-cauzale, desfășurând totodată activități de consiliere și informare antiinfracțională și antivictimală în rândul elevilor, cu privire la consecințele legale ale faptelor de natură contravențională și/sau penală, drepturile și responsabilitățile acestora, instituțiile care oferă servicii minorilor aflați în situații de risc și familiilor acestora precum și cu privire la prevederile legale în vigoare, de conștientizare a riscurilor și de însușire a modalităților de prevenire a implicării în infracțiuni în calitate de autor sau victimă”, au precizat reprezentanții Prefecturii Brașov.

La nivelul Biroul Siguranța Școlară din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Brașov a fost întocmit, împreună cu Prefectura Brașov,  Planul Teritorial Comun de Acțiune pentru creșterea gradului de siguranță a elevilor și a personalului didactic și prevenirea delincvenței juvenile în incinta și în zonele adiacente unităților de învățământ preuniversitar. Planul a fost remis unităților școlare, care vor întocmi  planuri locale comune de acțiune și actualizarea  fișelor de obiectiv pentru toate unitățile de învățământ cu personalitate juridică de la nivelul județului Brașov.

  • ,,La toate unitățile de învățământ de pe raza județului Brașov unde au avut loc incidente școlare, lucrătorii Biroului Siguranță Școlară au întocmit analize post-cauzale, desfășurând totodată activități de consiliere și informare antiinfracțională și antivictimală în rândul elevilor, cu privire la consecințele legale ale faptelor de natură contravențională și/sau penală, drepturile și responsabilitățile acestora, instituțiile care oferă servicii minorilor aflați în situații de risc și familiilor acestora precum și cu privire la prevederile legale în vigoare, de conștientizare a riscurilor și de însușire a modalităților de prevenire a implicării în infracțiuni în calitate de autor sau victimă. Totodată au fost transmise informări către instituțiile partenere, respectiv D.G.A.S.P.C., I.Ș.J., C.J.R.A.E., în vederea luării măsurilor specifice, conform competențelor conferite de legislația în vigoare“ au precizat reprezentanții IJP Brașov.

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here