Haite de câini terorizează satul Văleni din comuna Jibert. De mai mult timp maidanezii domină ulițele satului, iar mai nou patrupedele atacă gospodăriile oamenilor în căutare de hrană. În noaptea de 19 spre 20 februarie a.c., mai mulți câini comunitari au atacat saivanul familiei Blându de unde au omorât 10 oi. Și anul trecut a avut loc un atac similar la acest saivan, când au fost ucise două oi.

  • ,,Luni seara mi-a fost rău și m-au dus la spital, la Urgențe. Când am venit acasă dimineața, m-am șocat când m-am dus la animale. Erau îngrămădite și jupuite. Zece oi erau moarte. Este o pagubă importantă pentru noi. Stăm cu grijă pentru că în nopțiile următoare cu siguranță vor ataca din nou. Și anul trecut ne-au omorât câinii două oi. În urmă cu o săptămână câinii au intrat la un alt sătean și i-au ucis o oaie. Am sunat la Primăria Jibert pentru a rezolva problema câinilor fără stăpân. Ni s-a spus că se va căuta o firmă care să adune câinii de pe străzi pentru că sunt în toate satele comunei. Același răspuns l-am primit și anul trecut, dar nu s-a rezolvat nimic. Noi avem 80 de oi, dar am rămas cu 70 de capete“ a declarat Marioara Blându din Văleni.

Sesizări la primărie

La fața locului a ajuns și polițistul local de la Jibert care a întocmit un proces verbal de constatare.

  • ,,Sunt câini comunitari în toate satele comunei. Ajung pe străzi fiind abandonați din mașini sau chiar de săteni. La această familie au fost ucise 10 oi, spintecate și jupuite. În privința câinilor fără stăpâni am depus la Primăria Jibert mai multe solicitări în vederea rezolvării acestui fenomen instalat în comună. Sper ca problema să se rezolve pentru a nu mai fi păgubiți sătenii“ a spus polițistul local, Srin Bercan.

Primarul caută soluții

Vaida Bucur, viceprimarul comunei Jibert cu atribuții de primar, spune că știe situația maidanezilor de pe raza comunei și a demarat procedurile pentru a rezolva problemele. ,,Am vorbit cu familia care a rămas fără 10 oi din cauza câinilor comunitari. Din ce am constatat sunt doi câini ai unui vecin care a plecat din sat, iar câinii au rămas de izbeliște, singuri. Primăria Jibert a aprobat decizia Asociației ,,Țara Făgărașului“ cu sediul la Viștea, care are ca membri toate primăriile din zonă, de a amenaja un adăpost pentru câinii comunitari din zona Făgărașului. Am și achitat o contribuție de 20.000 de lei. De doi ani nu s-a făcut nimic și am rămas cu câinii pe străzi. Acum suntem în discuții cu firma de la Codlea (n.r. DMPA) care are un adăpost și se poate ocupa de ecarisaj. Pentru a ne asocia în această firmă/asociație sunt costuri foarte mari, 200.000 lei numai intrarea, plus costul pentru fiecare câine prins și găzduit în acel adăpost. Încă negociem“ a spus edilul de la Jibert, Vaida Bucur.

Cine este DMPA

Direcţia de Monitorizare şi Protecţia Animalelor Codlea  este o organizație privată care are ca membri 14 primării din judeţul Braşov, respectiv Făgăraş, Râşnov, Codlea, Săcele, Ghimbav, Predeal, Bran, Crizbav, Feldioara, Hălchiu, Hărman, Prejmer, Sânpetru şi Tărlungeni. S-a înființat în 2011 și a anunțat public că va înființa   un nou adăpost pentru câini la Codlea.  Scopul declarat al asociației este gestionarea câinii comunitari de pe raza respectivelor localități în schimbul unor taxe plătite de la bugetele locale ale primăriilor. Prima strigare 200.000 lei, ca înscriere în DMPA, apoi o cotizație în fiecare an.  Toţi aceşti bani, pentru adunarea de pe domeniul public al respectivelor localităţi a câinilor fără stăpân.  ,,Dar maidanezii îi vedem  pe străzi,  nu există nicio evidenţă clară a numărului de câini cu stăpân, nu s-a făcut nicio campanie de sterilizare,  nimeni nu ştie dacă s-au cheltuit eficient aceşti bani publici şi asta pentru că nimeni nu pare interesat să facă o evaluare a eficienţei activităţii DMPA. Unul dintre membri asociaţiei este un cabinet veterinar care nu cotizează la fel ca primariile, dar asigură gratuit servicii pentru DMPA. Sterilizarea animalelor se face gratuit deci. Şi atunci pe ce se cheltuie acel buget de 1,4 milioane lei anual, suportat de contruibuabilii din cele 14 localităţi ? Salarii? Prime ? Începând cu 2022, primăriile cotizează şi mai mult la DMPA, adică 120.000 lei fiecare pe an“ titra presa anul trecut.    În 2023,  conducerea DMPA a stabilit nivelul taxei la 135.000 lei/membru. (Lucia BAKI)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here