Majorarea pensiilor din septembrie nu va fi posibilă pentru o categorie numeroasă de pensionari. Aproape 2 milioane de români nu vor primi pensii majorate de la 1 septembrie, după recalculare, arată alba24.ro.

Cei care nu primesc bani în plus la pensie sunt cei care au muncit 25 de ani sau mai puțin. Ei nu pot primi punctele de stabilitate și acesta este motivul pentru care nu vor primi mai mulți bani.

Aceste puncte se acordă celor care au muncit peste 25 de ani.

Pentru stagiul de cotizare mai mare de 25 de ani, o persoană primește, potrivit noii legi, o serie de bonusuri.

Aceste bonusuri se traduc în puncte de pensie:

  • 0,50 puncte pentru fiecare an realizat peste 25 de ani;
  • 0,75 puncte pentru fiecare an realizat peste 30 de ani;
  • un punct pentru fiecare an realizat peste 35 ani.
  • Legea nr. 360/2023 stabilește o formulă de calcul bazată pe numărul de puncte realizat de fiecare beneficiar, în conformitate cu principiul contributivității.
    Pensii 2024: Cum se face recalcularea pensiilor

    Stabilirea/recalcularea pensiilor din sistemul public de pensii prin aplicarea formulei prevăzute la art. 88 are drept rezultat corectarea inechităților sistemului public de pensii, deoarece elimină indicele de corecție și stagiul complet de cotizare, care erau elemente diferite utilizate în calculul pensiilor anterior intrării în vigoare a Legii nr. 360/2023.

  • Cuantumul pensiei se determină prin înmulțirea numărului total de puncte realizat de asigurat cu valoarea punctului de referință, care la data intrării în vigoare a legii este de 81 de lei.

    Recalcularea pensiilor este necesară pentru corectarea inechităților din sistem, care au determinat ca mulți pensionari cu stagii de cotizare/venituri similare să beneficieze de un cuantum al pensiei diferit, potrivit Ministerului Muncii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here