Ministrul Marcel Boloș, cel care conduce Ministerul Finanțelor din România, vrea ca o parte din angajații ANAF să aibă dreptul de a purta pistol, arată Fanatik..

Este vorba, mai exact, despre acei inspectori de la antifraudă care au nevoie de mai multă siguranță atunci când își desfășoară activitatea. Ministrul Marcel Boloș a anunțat că și în alte țări există Poliția Fiscală, astfel că țara noastră trebuie să respecte acest exemplu și să-l implementeze.

În teorie, Marcel Boloș ar dori ca inspecțiile antifraudă să nu mai fie făcute de inspectorii regionalelor ANAF, ci la nivel județean de acei inspectori ai ”Poliției Fiscale”. Acești inspectori vor avea dreptul să poarte armă pentru a se putea apăra, la nevoie. ”O decizie pe care o vom implementa în timp, e nevoie de permise port-armă, în alte țări există poliția fiscală, a explicat Marcel Boloș.

”Avem această noutate, să zicem, pentru militarizarea inspectorilor antifraudă. Trebuie să spun că noutatea este legată de militarizare şi de această posibilitate pe care o vor avea, legală, de portarmă, inclusiv de protecţie în timpul serviciului”, a mai transmis Marcel Boloș. Inspectorii ANAF de la departamentul antifraudă ar avea nevoie de armă pentru a se proteja în special de traficanți.

Inspectorii antifraudă s-ar confrunta uneori cu astfel de situații în care traficanții de mărfuri ilegale reacționează violent atunci când află că rămân fără marfă. Mai mult, Marcel Boloș vrea să reformeze sistemul pentru ca angajații ANAF să fie mult mai eficienți atunci când se află la lucru.

”Să ştie evazioniştii că activitatea economică ilicită va fi urmărită de servicii teritoriale judeţene. Până acum, funcţionau la nivelul regiunii. Dacă se întâmpla o faptă de evaziune fiscală într-un judeţ care era parte din regiune, trebuia să se ducă cu maşina Inspecţia Antifraudă, făcea două-trei ore pe drum, ajungea acolo, mai stătea o oră, se termina programul de muncă şi mare parte din timpul alocat pentru combaterea activităţilor economice ilicite era pierdut pe drumuri”, a explicat Marcel Boloș.

Fără să se ferească de cuvinte, Marcel Boloș a anunțat că vrea ca evazioniștii să știe de frica inspectorilor ANAF, care vor avea pistoale. ”Avem această noutate pentru militarizarea inspectorilor ANAF. Trebuie să spun că noutatea nu este doar asta, legată de militarizare și de această posibilitate pe care o vor avea legală de port armă, inclusiv de protecție în timpul serviciului, ci structurile teritoriale județene, să știe evazioniștii că activitatea economică ilicită va fi cu data aprobării ordonanței de urgență urmărită de aceste servicii teritoriale județene. Până acum funcționam la nivelul regiunii. Dacă se întâmpla o faptă de evaziune fiscală într-un județ care era parte din regiune trebuiau să meargă inspectorii două, trei ore pe drum, mai stăteau acolo o oră, se termina programul de muncă și mare parte din timpul alocat pentru combaterea activităților economice ilicite era pierdut pe drumuri și din punctul meu de vedere era o ineficiență care făcea ca activitatea economică ilicită să prindă contur și să fie una căreia de-abia îi facem față, a explicat Boloș.

Marcel Boloș le cere șefilor ANAF să ia măsuri pentru ca angajații din sistem să aibă o viață mult mai ușoară, în condițiile în care există dificultăți reale când vine vorba de recuperarea banilor de la rău-platnici sau de la evazioniști.

”Trebuie să aibă mijloace, inclusiv auto, de transport specifice, pentru a putea avea autoturismele de intervenție pentru a-și face treaba și nu sunt adeptul ca acest tip de activitate să o facem din birou și de la nivel regional, ci trebuie să aibă toate mijloacele la îndemână pentru a avea eficiență în combaterea activităților economice ilicite, pentru combaterea evaziunii fiscale și să știe de frica contribuabilii care săvârșesc fapte de evaziune fiscală.

Ei sunt competitori nelegitimi ai celor care își văd de treabă și sunt cinstiți. Treaba noastră e de a descoperi aceste activități economice ilicite și de a le pune capăt, pentru a avea odată o imagine cât mai clară asupra potențialului de încasare pe care îl are bugetul de stat”, a explicat Marcel Boloș pentru Digi24.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here