Bisericile din județ vor primi și în acest an  finanțare pentru proiectele de dezvoltare din bugetul județului Brașov. CJ Brașov a lansat Ghidul  de finanţare a unităţilor de cult. Anul acesta. bugetul alocat pentru susţinerea cultelor este de 2.500.000 lei, mai mare cu 1.500.000 decât anul trecut. Conform Ghidului de finanţare, valoarea minimă care poate fi acordată pentru o unitate de cult este 5.000 lei, iar valoarea maximă este de 50.000 lei, cu excepţia lucrărilor de restaurare şi/sau întreţinere şi/ sau asigurare condiţii de microclimat elemente de patrimoniu, pentru care valoarea maximă care poate fi acordată este de 100.000 lei. Bisericile pot trimite cereri de finanțare la sediul CJ Brașov până la data de 5 aprilie 2024, ora 14.00, după care dosarele vor intra în etapa de evaluare.  Ghidul solicitantului pentru unităţile de cult a fost  aprobat prin Hotărârea Consiliului Judeţean Braşov nr. 55 din 29.02.2024.
 
 Cine poate primi finanțarePotrivit Ghidului de finanţare, din bugetul local al Judeţului Braşov se alocă sume pentru completarea fondurilor proprii şi atrase din alte surse ale unităţilor de cult. Activitățile finanțate sunt:

  •  întreţinerea şi funcţionare unităţilor de cult fără venituri sau cu venituri reduse;
  •  construirea și repararea lăcaşurilor de cult;
  • conservarea şi întreţinerea bunurilor de patrimoniu cultural naţional mobil aparţinând cultelor religioase;
  •  amenajarea şi întreţinerea muzeelor cultural-religioase şi colecţiilor muzeale;
  •  construirea, amenajarea şi repararea clădirilor având destinaţia de aşezăminte de asistenţă socială ale unităţilor de cult;
  •  construirea şi repararea sediilor administrative ale eparhiilor sau ale centrelor de cult, a cimitirelor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here