Biserica monument din satul Voila a prins din nou viață duminică, 17 martie 2024, după aproape un deceniu în care, aici, nu au mai fost oficiate slujbe religioase. Lăcașul de cult a fost neîncăpător pentru sătenii de toate vârstele, unii îmbrăcați în portul popular, care au participat la liturghia oficiată de Mitropolitul Ardealului, Laurențiu Streza. Preotul paroh, Sebastian Ivan, a reușit să readucă biserica la locul pe care-l avea în mijlocul comunității voilene în urmă cu aproape trei veacuri. Aici, au fost realizate lucrări de consolidare și de reparații, astfel că biserica veche din sat, cu hramul ,,Nașterea Maicii Domnului“, a fost resfințită de IPS Laurențiu Streza.

Lucrări de reparații

Recent, au fost finalizate lucrările de reparații derulate timp de peste un an la inițiativa parohului Sebastian Ivan și a consiliului parohial. Așa cum susține preotul paroh,  a fost refăcută masa din altar, unde au fost așezate sfintele moaște pentru târnosire. Au fost reparați pereții interiori și exteriori,  s-au pavat aleile, s-a făcut fațada, toate lucrările, doar cu contribuția enoriașilor. La intrarea în incinta bisericii a fost montată o placă pe care este trecut hramul, dar și titulatura de capelă.

Sărbătoare pentru comunitatea locală

Evenimentul privind târnosirea/resfințirea  bisericii a fost o sărbătoare a comunității dată atât de prezența Mitropolitului, dar și de importanța bisericii edificată prin truda înaintașilor. IPS Laurențiu a sosit la Voila în jurul orei 8.30, iar Sfânta Liturghie a început la ora 9.00 și a fost oficiată de înaltul prelat, de protopopul Făgărașului, Iulian David,  și de un sobor de preoți din Țara Făgărașului. Au participat și oficialități, primarul comunei, Gheorghe Osalciuc, luându-și locul potrivit funcției deținute în comună, lângă altar. Un grup de cântăreți bisericești a  dat replicile la sfânta liturghie. Ca o înălțare, Rugăciunea ,,Tatăl Nostru“ a fost spusă de preoți laolaltă cu credincioșii prezenți. La finalul slujbei, interpreta Mioara Marinca a  încântat audiența cu un colaj de pricesne.

Biserică veche de trei veacuri

Biserica cu hramul ,,Nașterea Maicii Domnului“ a fost construită la 1730 și este una dintre cele mai vechi din zona Făgărașului. Este amplasată în zona sudică a satului, având în față cimitirul vechi. Așa cum consemnează Valeriu Literat  în ,,Biserici vechi românești din Țara Oltului“, se păstrează o criptogramă în chirilic de pe ,,Cazania lui Varlaam din Voila“ scrisă la 1738 de popa Oană din Șercăița.

  • ,,Însemnat-am cum această carte ce se cheamă păucenie este a besericii Sărcăiți, dinu județ(u)lu Făgărașul 9în) 7246,1738. Scris(-) am popa Oană“ se arată în document. (Lucia BAKI)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here