FOTO: G4Media

Poliţiştii atrag atenţia asupra unei noi metode de fraudă care are drept ţinte clienţii băncilor. Aceştia pot fi contactaţi prin e-mail sau SMS de către persoane care pretind că sunt de la departamente antifraudă ale băncilor şi care, sub pretextul unei plăţi „suspecte”, cer date de pe card şi codul de securitate. Poliţia precizează că reprezentanţii unităţilor bancare vă vor solicita niciodată informaţii personale sau coduri de securitate prin telefon sau mesaje SMS, transmite G4Media.

Noua metodă de fraudă, denumită „spoofing” implică transmiterea unor mesaje, prin e-mail sau SMS, aparent trimise de către instituţii bancare de încredere, cu privire la o plată suspectă făcută de persoane care au contur bancare.

„Într-un astfel de context, victimele sunt contactate de diverse persoane care se prezintă drept angajaţi ai departamentului antifraudă, din cadrul unor instituţii bancare din România. Apelurile sunt, de obicei, efectuate de pe numere de telefon similare cu cele ale unităţilor bancare. Apelantul pretinde că există o plată suspectă şi solicită informaţii personale, datele de pe card şi codul de securitate pentru a anula acea tranzacţie. Este important să reţineţi că instituţiile bancare nu vă vor solicita niciodată informaţii personale sau coduri de securitate prin telefon sau mesaje SMS!”; transmit, printr-un comunicat dat publicităţii duminică, reprezentanţii Poliţiei.

Aceştia recomandă utilizatorilor de servicii bancare să verifice întotdeauna autenticitatea apelurilor sau mesajelor primite, în special atunci când sunt implicate sume mari de bani sau date personale.

Deţinătorii de carduri bancare nu trebuie divulge niciodată informaţii personale sau coduri de securitate către persoane necunoscute.

„Dacă aveţi orice îndoială cu privire la legitimitatea unui apel sau mesaj, contactaţi direct instituţia bancară în cauză folosind numerele de contact oficiale”, este mesajul autorităţilor către clienţii băncilor.

1 COMENTARIU

  1. Aceasta este o veste ingrijoratoare, dar importanta, care ne arata ca suntem mereu in pericol sa devenim victimele fraudelor bancare. Este ingrozitor sa auzim ca exista o noua metoda de frauda, numita „spoofing”, prin care persoanele necunoscute incearca sa ne pacaleasca si sa ne fure informatiile personale si codurile de securitate. Este foarte important sa fim atenti si sa nu dezvaluim niciodata aceste informatii prin telefon sau mesaje SMS, chiar daca apelantul pretinde ca reprezinta departamentul antifrauda al bancii. Incurajam si noi sa nu va lasati pacaliti si sa verificati mereu autenticitatea apelurilor si mesajelor pe care le primiti, mai ales cand sunt implicate sume mari de bani sau date personale. Este responsabilitatea noastra sa ne protejam informatiile personale si sa fim precauti in astfel de situatii. Daca aveti suspiciuni cu privire la un apel sau mesaj, va rugam sa contactati direct institutia bancara folosind numerele de contact oficiale. Sa fim vigilenti si sa prevenim astfel de cazuri de fraude bancare!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here