FOTO: HotNews

În data de 19 martie începe programul Rabla (ediția 2024) și bugetul total este de 1,3 miliarde lei, informează HotNews. Programele se vor desfășura în etape, a doua fiind programată să înceapă în 19 august. La Rabla Clasic, prima de casare se menține la 7.000 lei, iar la Rabla Plus, pentru o full-electrică, ecotichetul scade la 25.500. Ce este nou la Rabla 2024 și ce rămâne la fel?

Din 19 martie 2024, ora 10:00, persoanele fizice se pot adresa producătorilor validați, în vederea îndeplinirii formalităților de înscriere în cadrul Programelor Rabla Clasic și Rabla Plus, iar persoanele juridice pot încărca în aplicația informatică documentele necesare participării în cadrul celor două programe.

Rabla Plus 2024

Rabla Plus are buget de peste trei ori mai mare decât Rabla Clasic, ministerul Mediului dorind să încurajeze cumpărarea de mașini electrice și hibride. Ecotichetul pentru cei care vor să-și ia mașină electrică scade la jumătate, România având până acum una dintre cele mai mari subvenții din UE pentru cumpărătorii de mașini electrice (peste 9.000 de euro). La Rabla Plus 2024, subvenția/mașină scade la jumătate.

În cadrul Programului Rabla Plus, solicitantul beneficiază de ecotichet la achiziţionarea unui autovehicul nou în schimbul predării spre casare a cel puţin unui autovehicul uzat. Se pot preda spre casare maximum două autovehicule uzate mai vechi de șase ani de la data fabricației.

Cuantumul ecotichetului, indiferent de numărul de autovehicule uzate predate spre casare, este de:

  • 25.500 lei pentru achiziţionarea unui autovehicul nou pur electric sau a unui autovehicul nou cu pilă de combustie cu hidrogen, exceptând motocicleta;
  • 13.000 lei pentru achiziţionarea unui autovehicul nou electric hibrid, exceptând motocicleta, care generează maximum 80 g CO_2/km în sistem WLTP;
  • 13.000 lei pentru achiziţionarea unei motociclete electrice.

Ecotichetul se acordă pentru achiziționarea unui autovehicul electric a cărui valoare nu depășește suma de 70.000 euro, cu TVA inclus.

Instituțiile publice și unitățile administrativ-teritoriale beneficiază de ecotichet în cuantum de 120.000 lei la achiziţionarea unui autovehicul nou, fără a fi obligate să predea spre casare un autovehicul uzat.

Un element nou ține și de faptul că, începând cu anul 2024, autovehiculele achiziționate în cadrul acestor programe, vor avea aplicat un autocolant, ca element de vizibilitate, pe care beneficiarii vor trebui să îl mențină până la finalizarea perioadei de monitorizare.

Rabla Clasic 2024

Oficialii de la Ministerul Mediului au anunțat încă de acum câțiva ani că va fi tot mai mic bugetul în Rabla Clasic, pentru a avea prioritate achiziționarea de mașini full-electrice și hibride. Bugetul Rabla Clasic scade cu mai mult de 200 milioane lei, așa că banii se vor termina probabil foarte repede.

La programul Rabla Clasic 2024, prima de casare se menține la 7.000 lei, respectiv 10.000 lei în cazul predării a două autovehicule uzate mai vechi de șase ani de la data fabricației.

Prima de casare se acordă pentru autovehiculul nou, exceptând motocicletele, al cărui sistem de propulsie generează maximum 150 g CO_2/km în sistem WLTP și a cărui valoare nu depășeste 60.000 euro, cu TVA inclus.

La prima de casare se pot adăuga următoarele ecobonusuri:
  • ecobonus în valoare de 1.500 lei, pentru autovehiculul nou, exceptând motocicletele, al cărui sistem de propulsie generează maximum 120 g CO2/km în sistem WLTP;
  • ecobonus în valoare de 1.500 lei, pentru autovehiculul nou, exceptând motocicletele, echipat cu motorizare GPL/GNC;
  • ecobonus în valoare de 3.000 lei la achiziţionarea unui autovehicul nou, exceptând motocicletele, echipat cu sistem de propulsie hibrid;
  • ecobonus în valoare de 1.500 lei, pentru casarea fiecărui autovehicul uzat cu o vechime de cel puțin 15 ani de la data fabricației și/sau care are norma de poluare Euro 3 sau inferioară.

Pentru achiziționarea de motociclete noi al căror sistem de propulsie generează maximum 120 g CO2/km în sistem WMTC, în schimbul predării spre casare a unui autovehicul uzat, se acordă o primă de casare de 7.000 lei, la care se pot adăuga:

  • ecobonus în valoare de 1.500 lei, pentru autovehiculul nou motocicletă al cărui sistem de propulsie generează maximum 90 g CO2/km în sistem WMTC;
  • ecobonus în valoare de 1.500 lei, pentru casarea unui autovehicul uzat cu o vechime de cel puțin 15 ani de la data fabricației și/sau care are norma de poluare Euro 3 sau inferioară.

Instituțiile publice și unitățile administrativ-teritoriale pot beneficia de prima de casare în cuantum de 7.000 lei la achiziţionarea unui autovehicul nou, fără a fi obligate să predea spre casare un autovehicul uzat. În situația în care optează pentru achiziţionarea unui autovehicul nou în schimbul casării a două autovehicule uzate, vor beneficia de prima de casare de 10.000 lei.

Bugetul alocat Programului Rabla Clasic 2024 este de 300 de milioane de lei; pentru Programul Rabla Plus, bugetul alocat este de 1 miliard de lei.

Programele se vor desfășura în două etape, în limita sumelor alocate, iar a doua etapă este programată să înceapă pe 19 august.

În prima etapă, cea care începe în 19 martie, bugetul alocat pentru persoane fizice în Rabla Clasic este de 180 milioane lei, iar la Rabla Plus bugetul alocat este de 420 milioane lei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here