FOTO: europafm.ro

Într-o mișcare inedită, micii comercianți au solicitat Guvernului închiderea supermarketurilor în weekend, sugerând ca acestea să rămână închise sâmbăta și duminica. Motivul din spatele acestei inițiative este o scădere semnificativă a vânzărilor în aceste zile pentru magazinele de dimensiuni reduse. Proprietarii de magazine mici susțin că această decizie ar crea oportunități echitabile pentru toți comercianții și ar revigora sectorul comerțului local.

O tendință observată este că, în timp ce consumatorii preferă să facă cumpărături în supermarketuri în weekend, acestea afectează în mod negativ vânzările magazinelor mici. Principala atracție pentru clienți este comoditatea oferită de marile magazine, unde găsesc o gamă diversă de produse sub același acoperiș.

Această tendință a determinat micii comercianți să ia măsuri pentru a-și proteja afacerile și a restabili echilibrul în piață.

Propunerea lor, care este în curs de discuție la nivel guvernamental, vizează închiderea supermarketurilor cu o suprafață de peste 1000 de metri pătrați în weekend. Această măsură, argumentează aceștia, ar redistribui fluxul de clienți către magazinele mici și ar încuraja susținerea comerțului local. Similar cu practicile adoptate în alte țări, această inițiativă ar putea oferi beneficii semnificative pentru întreprinderile mici și ar contribui la diversificarea opțiunilor de cumpărături disponibile pentru consumatori.

În prezent, discuțiile la nivel guvernamental sunt în desfășurare, iar reacția oficială cu privire la această propunere este așteptată. În plus, se discută și posibile planuri de sprijinire a micilor comercianți din partea Executivului, subliniind importanța menținerii unui mediu comercial echitabil și sustenabil pentru toți actorii implicați.

Este clar că această propunere ridică întrebări importante cu privire la dinamica comerțului și la modul în care este influențată de preferințele și comportamentele consumatorilor. Rămâne de văzut cum va răspunde Guvernul și dacă vor fi adoptate măsuri care să echilibreze interesele diferitelor tipuri de comercianți în beneficiul unei economii comerciale sănătoase și competitive.

Ce prevede proiectul de lege depus în Parlament?

Un proiect de lege depus recent în Parlament arată că supermarketurile vor fi închise în cursul zilei de duminică, urmând ca în ziua de sâmbătă, programul acestora să fie fi scurtat.

Unele persoane sunt de părere că propunerea nu este una benefică. Nu numai că va conduce la concedieri destul de mari, dar va provoca o scădere a veniturilor bugetare.

În proiect, magazinele ar trebui să aibă următorul program:

  • luni – vineri: de la ora 08:00 – 22:00
  • sâmbătă: 08:00 – 14:00
  • duminica: închis

Astfel că, dacă proiectul de lege va fi votat, oamenii vor fi nevoiți să își  schimbe programul pentru cumpărături.

Potrivit capital.ro, pe lângă program, proiectul prevede și realocarea magazinelor în afara orașelor. Distanța minimă de zona urbană este de 5 kilometri.

Această propunere, care este nouă pentru țara noastră, a fost adoptată deja de către alte state membre UE.

Feliciu Paraschiv, Asociația Națională a Comercianților Mici și Mijlocii:Aşa este în toată Europa. Şi considerăm că asta ar sprijini comerţul românesc. Pe de altă parte, ar sprijini foarte mult şi horeca. Pentru că le dă o bulă de oxigen şi lor. Dacă ar fi închise marile magazine, oameni s-ar duce spre comerţul tradiţional să-şi procure strictul necesar. 

Asociaţia marilor reţele comerciale nu a dorit să comenteze solicitarea făcută Guvernului. Săptămâna viitoare, autorităţile se vor întâlni din nou cu micii comercianţi pentru a definitiva măsurile care i-ar putea ajuta. Pe lângă închiderea supermarketurilor, se doreşte ca impozitul de 1% pentru marile companii să fie eliminat.

O astfel de propunere a mai ajuns la oficiali

Aceasta nu este prima dată când se vine cu o astfel de propunere. Anul trecut, doi parlamentari ce fac parte din PNL au venit cu propunerea de a închide marile magazine în wekeend. De asemenea, acestea ar fi fost mutate în afara orașelor.

De-a lungul anilor au fost respinse mai multe astfel de propuneri. Mulți reprezentanți ai industriei au transmis faptul că această măsură ar susține magazinele mici și producătorii locali.

Aceasta este practică extrem de întâlnită în Europa. În Elveția, marile magazine funcționează doar 4 duminici pe an. În restul zilelor de weekend acestea sunt închise.

În Olanda, deschiderea magazinelor duminica se face doar de 12 ori pe an. Acestea au un program până la ora 20:00. Totuși, trebuie menționat faptul că de la această regulă fac excepție magazinele din marile orașele ce sunt frecventate de turiști.

Și în Spania se închid magazinele duminica. Acestea pot fi deschise doar de 12 ori pe an. Și în Germania, Austria și Polonia marile magazine sunt închise duminica. Și Italia ia în calcul o astfel de măsură.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here