Noua lege a pensiilor va schimba în bine viața multor pensionari, însă o parte dintre aceștia vor avea parte de o surpriză și mai mare, arată Fanatik.

Daniel Baciu spune că noua lege a pensiilor va crește pensiile a 3 milioane de români, în timp ce pensiile care ar trebui să scadă după recalculare vor rămâne la fel. În această situație va fi ales ”cuantumul cel mai avantajos”, ca toată lumea să fie fericită. Mai multe detalii a oferit specialistul.

Noutatea din legea pensiilor care va crește pensiile unei categorii de români

”Pensia minimă a crescut de la 1 ianuarie și are același principiu de majorare, de indexare, la fel cu valoarea punctului de pensie. În prezent este la valoarea de 1281 RON, a crescut și ea cu 13,8% la 1 ianuarie, exact cum a crescut și punctul de pensie. Noi asta urmărim prin această lege, cu noua formulă de calcul.

Pentru că acel număr de puncte care este același pentru toți, recalculat strict pe contributivitate, se înmulțește cu o valoare fixă, valoarea punctului de referință, rezultând aceleași pensii. Practic la același număr de puncte avem aceeași pensie. La contributivitatea egală va trebui să avem pensii egale în plată”, a explicat Daniel Baciu.

Așadar, șeful Casei Naționale de Pensii le dă asigurări pensionarilor că nicio pensie nu va scădea după recalculare, care ar trebui finalizată cândva pe 1 septembrie 2024. ”Faptul că unii au beneficiat de niște condiții mai favorabile și au un cuantum al pensiilor mai mare, efectiv când aplicăm această formulă de calcul este posibil ca acest cuantum să fie mai mic decât cuantumul în plată.

Anumite sporuri vor fi luate în calcul în noua lege a pensiilor

Așadar, cei care au primit al 13-lea salariu sau diverse sporuri trebuie să citească atent mesajul lui Baciu. ”Există și o noutate în noua lege a pensiilor, faptul că acele venituri brute care includ și sporurile cu caracter nepermanent, și aici mă refer la al 13-lea salariu, la acordul global, la diferite prime și sporuri pe care le-au primit sporadic în activitate și nu au avut acel caracter permanent, lună de lună.

Aceste sporuri nu sunt în prezent luate în calcul, pentru că nu au această frecvență de caracter permanent, și noi intenționăm ca de la 1 septembrie să le luăm în calcul la calculul pensiilor, cu condiția ca asupra acestor sporuri să se fi datorat și să se fi achitat contribuții de asigurări sociale.

Sporurile se vor lua în calcul de la 1 septembrie, pentru cei care vor ieși după 1 septembrie, dar și pentru toți pensionarii în plată care fie au aceste sporuri în dosarele de pensie și nu mai trebuie să meargă să își ia aceste adeverințe, pentru că ele se află în dosar, și noi le calculăm din oficiu.

Aceste sporuri sunt valabile și pentru pensionarii în plată, este foarte clar specificat în lege, că și pentru pensionarii aflați în plată cât și pentru viitorii pensionari”, a mai spus șeful CNPP la Antena 3 CNN, cu mențiunea că aceste sporuri cu caracter nepermanent vor fi luate în calcul la șase luni de la intrarea în vigoare a legii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here