Credincioșii Parohiei Ludişor l-au avut în mijlocul lor duminică, 31 martie 2024, pe Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Laurențiu, care a săvârșit Sfântă Liturghie arhierească și a binecuvântat lucrările desfășurate în ultima perioadă la lăcașul de cult. Au participat la eveniment  pr. Iulian David, protopopul de Făgăraș, un sobor de preoți din Țara Făgărașului, preotul paroh, Valentin Viorel Badiu, reprezentanți ai autorităților centrale și locale. Grupul coral al bisericii Sfântul Nicolae din Câmpina, dirijat  de părintele Grigore Meșteroaie, a dat   răspunsurile la Sfânta Liturghie, creând o atmosferă specială. În cadrul Sfintei Liturghii, teologul Ionuț Gheorghe a fost hirotonit diacon. Pentru întreaga activitate desfășurată până acum, părintele paroh Valentin Viorel Badiu a fost ridicat la gradul de sachelar, având dreptul de a purta brâul albastru. În cuvântul de învățătură, Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Laurențiu a vorbit despre ierarhizarea faptelor bune, dar și a faptelor reprobabile, așa cum reiese din Evanghelia duminicii a doua din Post.

  • Suntem îndemnați ca în această perioadă în care ne străduim să postim de bucate și de păcate, să adăugăm și cea de-a treia lucrare, care este lucrarea faptelor bune. Sfântul Apostol Iacov este cel care ne spune: Credința fără fapte moartă este. Minunea vindecării slăbănogului din Capernaum constituie pentru noi o chemare sfântă la împlinirea poruncii iubirii față de Dumnezeu și față de aproapele nostru, la o participare comună la împlinirea binelui și, în același timp, la stăruința noastră pentru împlinirea binelui de care suntem datori. Ajutorarea aproapelui este șansa mântuirii noastre, pe care este bine să nu o ratăm. (…) Mesajul dumnezeiesc al Sfintei Evanghelii din această duminică este pentru noi toți o chemare și o adevărată lecție de iubire a aproapelui. Suntem chemați și chiar îndatoraţi să privim spre cei care sunt alături de noi şi au nevoie de ajutorul nostru. În viața noastră, Dumnezeu rânduiește ca să ne întâlnim cu oameni care au nevoie de ajutorul nostru, fiecare ocazie putând fi pentru noi un examen de iubire a aproapelui, de altruism. Alături de noi, cei sănătoși și îndestulați de cele necesare vieții, trăiesc însă și oameni bolnavi și neputincioși, sărmani și neajutorați, care așteaptă dragostea celor din apropierea lor. Cercetarea celor bolnavi, din spitale și de la casele lor, ajutorarea lor cu bunuri materiale care le lipsesc, ca fapte ale milei trupești trebuie încununate de purtarea lor în rugăciune, pentru ușurarea suferințelor, și de îndrumarea lor către Hristos, Doctorul sufletelor și al trupurilor”, a spus ierarhul.

Au fost oferite daruri

Înaltpreasfințitul Laurențiu a primit din partea comunității un tablou imortalizat în urmă cu 34 de ani, când a slujit în aceeași biserică. La final, Înaltpreasfinția Sa a oferit  primarului Gheorghe Marian Osalciuc,  senatorului Marius-Gheorghe Toanchină și celor implicați activ în lucrările ce s-au efectuat distincții și acte de cinstire. La finalul Sfintei Liturghii au fost binecuvântate și lucrările realizate la casa parohială, care a fost reamenajată începând cu anul 2018.

Biserică veche de 164 de ani

Biserica cu hramul „Adormirii Maicii Domnului” a fost zidită în perioada 1860-1865 sub îndrumarea preotului Gheorghe Zaharia, care a slujit în parohie peste cincizeci de ani. Biserica are la intrare o poartă de zid de cărămidă, pe care apare anul 1870. Materialele de construcție au fost procurate de Consiliul parohial, din donațiile credincioșilor din localitate, precum și din parohiile învecinate. Pe lângă bani, fiecare familie a contribuit cu produse în natură, cu materiale de construcție, cu mâncare pentru lucrători, mână de lucru la producerea cărămizii, la zidire și la dulgherit. În 1975 a fost refăcut acoperișul acestei biserici, iar în perioada 1985-1989, locașul de cult a fost pictat de pictorul bisericesc Virgil Pavel, împreună cu soția sa, Livia. Sculptura iconostasului și a ușilor a fost realizată de Igor Dumitrescu.

(Sursa: Costin Chesnoiu)

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here