Este a patra zi în care voluntarii, lucrătorii silvici, pompierii și sătenii sunt în inima Munților Făgăraș pentru a stinge focarele din pădurea montană de la cota 1700. Este un incendiu care, până în prezent, a mistuit peste 15 hectare de pădure de brad. Miercuri, 3 aprilie a.c., erau pe crestele munților peste 70 de persoane care încercau să lichideze incendiul. Zilele trecute numărul persoanelor care s-a luptat cu flăcările a depășit 100. Potrivnic le este și vântul care în ultimele 3 zile a fost foarte puternic.

Pe Valea Ucea Mare, organizarea acțiunii

Miercuri, 3 aprilie, ora 12.00, primarul comunei Ucea, Adrian Grovu, se afla la locul din care se organizau echipele de lucrători, la barajul de pe Valea Ucea Mare. Pregătea pachetele cu mâncare care să fie transportate pe creastă cu Taf-ul, singurul utilaj care poate urca la locul incendiului. Tot cu Taf-ul au fost transportați sacii și butoaiele cu apă. Elicopterele nu au putut fi de folos din cauza vântului puternic. Primarul Adrian Grovu se află încă de duminică în mijlocul evenimentelor. Într-un interviu acordat ziarului ,,Monitorul de Făgăraș“ a prezentat întreaga situație, organizarea acțiunii de stingere a flăcărilor, enumerând toate unitățile publice și private care au sărit în ajutor pentru salvarea pădurii.

  • ,,Este pădurea noastră și trebuie să îndepărtăm pericolul“ a spus primarul comunei Ucea.

Șefii și lucrătorii Ocoalelor silvice de la Voila, Arpaș și Făgăraș au fost zilnic la fața locului.

Cauza incendiului

Nu se știe încă de la ce a pornit incendiul. Oamenii vorbesc despre inconștiență, dar alții spun cu convingere că a fost mână criminală. Oamenii legii cercetează situația și vor stabili cauzele reale care au dus la această tragedie. A fost cuprinsă de flăcări pepiniera de brazi a Ocolului Silvic Făgăraș, așa cum spune primarul Adrian Grovu.

  • ,,De 10 ani se lucrează la această pepinieră, ajunsese pădure deja și putea fi exploatată. A ars toată. Flăcările au trecut de creastă și au distrus vreo 5 hectare din pădurea Composesoratului Ucea. Vedeam cum flăcările urcă pe brazi, pe toată înălțimea lor și i-a ars. N-am văzut așa ceva. Lichidam niște focare și se formau altele. Așa a fost de duminică de la ora 13.00 când am fost anunțat și până astăzi. Apăreau focare noi“ a declarat primarul de la Ucea.

ONG-iștii nu s-au arătat

În urma apelului dat de primarul Adrian Grovu și voluntarii de la SVSU Ucea au sărit în ajutor voluntari din toate comunele învecinate, care au rămas în munte alături de pădurari și de pompierii de la Victoria și Făgăraș. Curios este însă faptul că niciun ONG-ist nu și-a făcut apariția pentru a da o mână de ajutor.

,,Dacă erau ONG-uri de bine veneau în munte și ne ajutau. Trebuia să fie primii care să își ofere serviciile. Niciunul nu a venit. În schimb sunt primii care ne pun bețe în roate“ a spus Adrian Grovu.

Nici reprezentanții Fundației Conservation Carpathia nu s-au implicat, așa cum spun voluntarii. Dar această fundație vrea să ,,protejeze“ Munții Făgăraș,  înființând Parcul Național Munții Făgăraș. Care sunt atunci interesele? (Lucia BAKI)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here