Salariul minim european va fi introdus în România, până la sfârșitul anului. Trebuie pusă în aplicare directiva privind salariile minime adecvate în Uniunea Europeană. Termenul limită este 15 noiembrie 2024.

PSD a anunțat că îşi asumă ca obiectiv politic major implementarea salariului minim european în România, până la finalul anului 2024.

”În acest sens, specialiştii PSD lucrează deja la elaborarea unei propuneri de reglementare, pentru transpunerea în legislaţia naţională a Directivei europene privind salariile minime adecvate în Uniunea Europeană.

Propunerea va fi realizată în colaborare cu ministrul Muncii Simona Bucura-Oprescu”, potrivit sursei citate.

În comunicat se arată că rebuie definit un mecanism automat pentru majorarea anuală a salariului minim din România, ”într-o manieră predictibilă, care să garanteze creşterea nivelului de trai şi a puterii de cumpărare pentru toţi salariaţii din România”.

Salariul minim european. Varianta de majorare

Directiva UE 2041 din 19 octombrie 2022 prevede mod de calcul orientativ cu 50% din salariul mediu brut.

”Statele membre folosesc valori de referință orientative pentru a ghida evaluarea gradului de adecvare a salariilor minime legale. În acest scop, ele pot folosi valori de referință orientative utilizate în mod obișnuit la nivel internațional, cum ar fi 60% din salariul mediu brut și 50% din salariul mediu brut și/sau valori de referință orientative utilizate la nivel național”, prevede documentul.

PSD menționează că majorarea salariului minim la 3.700 de lei, anunţată pentru data de 1 iulie 2024, ”va ridica veniturile salariale la nivelul corespunzător pentru introducerea mecanismului de majorare automată a salariilor, conform prevederilor din Directiva europeană”.

Din 1 ianuarie 2025, salariul minim brut ar urma să ajungă la circa 4.120 de lei pe lună, potrivit unor calcule ZF. Salariul mediu brut pe ţară ar urma să fie de 8.241 de lei pe lună din 2025. Creşterea salariului minim de la un an la altul ar fi astfel de 25%.

Salariul minim în țările UE. Pe ce loc este România

România se află pe penultimul loc în Uniunea Europeană, în privința salariului minim. La finalul clasamentului este Bulgaria.

Cel mai mare salariu minim este înregistrat în Luxemburg – 2.571 euro/lună, urmat de Irlanda și Olanda. În Franța, este 1.767 euro/lună.

În segmentul 1.000-1.500 euro/lună sunt Spania (1.323 euro/lună) și Slovenia (1.254 euro/lună).

Cu un salariu minim național egal sau mai mic de 1.000 euro/lună sunt Cipru, Polonia, Portugalia, Malta, Lituania, Grecia, Croația, Estonia, Cehia, Slovacia, Letonia, Ungaria, România și Bulgaria. Salariile minime naționale au variat de la 477 euro/lună în Bulgaria la 1.000 euro/lună în Cipru.

Dintre cele 27 de state, Danemarca, Italia, Austria, Finlanda și Suedia nu au stabilit un salariu minim.

În România, din 1 ianuarie 2024, valoarea salariului minim brut este de 3.300 lei/lună, adică aproximativ 660 euro/lună. Aproximativ 2 milioane de angajați primesc salariul minim.

Este sub nivelul celui din Ungaria, de 710 euro/lună, respectiv ale celor din Cehia și Slovacia, de câte 750 euro/lună.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here