Societatea de salubritate a Municipiului Făgăraș, Salco Serv SA, este numai bună de scos la mezat de comenduirea urbei. A fost adusă intenționat aproape de faliment pentru ca activitatea de salubrizare să fie preluată de firme alese pe sprânceană. Și n-a fost deloc greu după 2016, când la conducerea Făgărașului a ajuns actualul primar PSD. De atunci Salco Serv SA a devenit raiul sinecurilor, interesul pentru bunul mers al firmei și implicit al abonaților acesteia fiind călcat în picioare. Au fost numiți directori și șefi pe bandă, unul și unul, fără studii, fără competențe în domeniu, interesați doar de a face pe plac ,,șefului“, adică primarului. S-a ajuns ca timp de 8 ani, Salco Serv SA să fie societatea cea mai criticată de făgărășeni, dar și sancționată de instituțiile statului. Tarifele și taxa de salubritate  au fost pentru cei care au condus societatea și pentru primar un meci de ping pong, au fost majorate sau reduse în funcție de interes. Când s-a vrut votul făgărășenilor, taxa de salubritate a fost redusă, folosindu-se note de fundamentare întocmite pe genunchi. În rest aceasta a fost majorată cât s-a putut de mult. Voia edilului a fost literă de lege pentru șefii numiți aici, dar și pentru mașina de vot din Legislativ, care a votat întotdeauna fără să țină cont de cetățeni. O astfel de meteahnă a fost aplicată și atunci când primarul și-a dorit să încaseze Primăria banii de la abonații Salco, transformând tariful de salubritate în taxă. Astfel, a ajuns Salco Serv amanetată la ANAF întrucât Primăria n-a plătit facturile  la timp către societate. Din pixul primarului, plățile s-au făcut în salturi și după un an. Pe de altă parte, la Salco nu s-au făcut investiții, iar colectarea gunoiului de pe raza orașului se face la grămată, fără selectare. Vedem pe străzi mașini vechi care se rup de-a binelea în mers. Una peste alta, Făgărașul este un oraș murdar. Să nu mai vorbim de ,,minunatul“ proiect pilot,  al primarului, de a atârna în cuie pungile cu gunoi, la discreția câinilor comunitari. Doar niște minți crețe puteau scorni o atare idée. Ajunsese Făgărașul să fie ironizat de întreaga țară. Toate însă pe banii făgărășenilor.

Amintim la ,,Așa NU“ și încasarea în 2022 de către Primăria Făgăraș a unei taxe de salubritate ilegală, caz în care instanța a obligat Municipiul să returneze banii făgărășenilor care au plătit, 20 lei/lună/persoană. Nici până în prezent făgărășenii nu și-au primit banii de la Primărie, deși decizia instanței este definitivă și obligatorie, așa cum este și decizia Camerei de Conturi. Dar primarul PSD al Făgărașului se crede mai presus de lege și nu ține cont de legislație, instanță sau de alte instituții ale statului român.

Pretendenți pentru Salco

Și cum Salco Serv SA a fost pregătită pentru mezat, pretendenții au sosit. Sunt atrași în primul rând de patrimoniul societății, incluzând aici licențele necesare activității de salubrizare.  Primul pretendent a fost firma unui cetățean german, care a făcut o ofertă Municipalității la data de  23 ianuarie 2023.  SC First Bidell Romanien Capital SRL, că despre ea este vorba,  scrie în oferta remisă Municipalității  că își propune ,,o îmbunătățire a activității de colectare a deșeurilor de pe raza municipiului. Prin asociere fiecare entitate își va păstra patrimoniul și identitatea, comună fiind doar activitatea economică“. În același document se stipulează ,,ca efect direct pentru cetățenii municipiului Făgăraș estimăm o scădere a prețului pe care aceștia îl plătesc pentru colectarea deșeurilor“.  Numai că oferta n-a ajuns la acționarii Salco Serv, consilierii locali.

  •   ,,Pentru fiecare consilier local, acționar la Salco Serv SA,  investitorul a pregătit un dosar de prezentare cu informații despre  companie și oferta sa, pe care l-a depus la Primărie încă din 19 ianuarie 2023“ a declarat atunci reprezentantul companiei germane.
  •   ,,Nu am primit niciun dosar de la firma respectivă. Din nou primăria nu ne pune la dispoziție materialele care sunt adresate CL Făgăraș. La fel cum s-a întâmplat cu petiția locatarilor de pe strada IC Drăgușanu în privința haosului instalat  prin închiderea circulației în centrul municipiului“ a  susținut atunci o parte a consilierilor locali.

În schimb pe masa CA și a directorului de la Salco Serv SA a ajuns oferta de asociere în participațiune din partea  acestei firme reprezentată de un cetățean german. Respectiva firmă își deschisese un  sediul în Făgăraș, strada Ciocanului nr. 1, unde funcționează Clubul Elite patronat de Grapă Sebastian, fostul senator, acum cercetat în mai multe dosare penale, în unul dintre ele având și o condamnare cu închisoarea, sentință care nu este definitivă.  Conform ofertei, asocierea ar presupune ,,o îmbunătățire a activității de colectare a deșeurilor de pe raza municipiului“. Oferta pare generoasă în privința dotărilor pe care le-ar pune la dispoziție pentru activitatea de salubrizare. De atunci au existat întâlniri și discuții despre această asociere, care însă nu s-au finalizat.

Interese pe bandă

În ședința ordinară a CL Făgăraș din luna martie 2024, pe ordinea de zi a existat un proiect de hotărâre privind asocierea Salco Serv cu firma germană cu sediul în Făgăraș. Inițiatorul, primarul PSD, a stipulat în proiect două variante, una de acceptare și alta de respingere a proiectului. Era clar finalul, mașina de vot respingând proiectul, respectiv asocierea. Mai mult, în stilul caracteristic de mahala, primarul a trecut la atac față de opoziția din Legislativ, aducând acuzații consilierilor liberali. Consilierul local Cristian Ludu a explicat, în plen, atitudinea primarului și a mașinii de vot a acestuia.

  • ,,Se vrea să fie preluată Salco Serv de firma Urban. Se știe legătura dintre primar și reprezentanții acestei firme“ a spus Cristian Ludu.

În plen au fost prezenți și reprezentanții firmei germane, care au cerut consilierilor să se pronunțe asupa asocierii.

În fiecare an alte cifre

Făgărășenii, fie persoane fizice sau  persoane juridice, consideră că valoarea taxei de salubritate și a tarifelor este foarte ridicată, serviciile prestate fiind de slabă calitate.

  • ,,Pentru firme tariful s-a dublat cel puțin, iar noi nu producem atâtea deșeuri câte sunt taxate“ spun patronii de firme.

În altă ordine de idei, taxa de salubritate ar trebui fundamentată și stabilită în funcție de numărul de persoane. Numai că în fiecare an numărul de persoane luat în calcul este diferit. De exemplu, în februarie 2019, conform declarației directorului Salco Serv SA, erau în evidențele Primăriei Făgăraș 26.515 persoane care trebuia  să plătească taxa de salubritate. La nivelul lunii decembrie 2021 figurau 22.900 persoane care locuiau în municipiu şi plăteau taxa de salubritate, iar în ianuarie 2022  mai erau înregistrate 20.687 persoane. ,,În AGA din decembrie am analizat nota de fundamentare prezentată de Salco pentru o taxă de 16,70 lei/persoană. Dar în ianuarie primăria a trimis o notă la Salco prin care a redus numărul de persoane cu 2000. La 12 ianuarie  2022 numărul de persoane comunicat de primărie era 20.687 faţă de 22.900 persoane în decembrie“ explica Polmolea Corina în plenul CL Făgăraș din luna ianuarie 2022.  În februarie 2022, în documentația prezentată de Ciprian Țețiu, președinte al CA de la Salco Serv, stipula că taxa de salubritate era plătită de  20.687 persoane din municipiu. În AGA de la Salco Serv SA a fost prezentată Hotărârea CA nr. 8 din data de 9 decembrie 2022  prin care se modificau tarifele pentru salubritate ce vor fi practicate începând cu data de 1 ianuarie 2023.  Conform  Memoriului tehnico-justificativ ce însoțea cererea Salco Serv SA adresată AGA populația Făgărașului era de  18.000 persoane. Niciun factor de decizie n-a putut să explice  cum s-a ajuns la acest număr de persoane. Prin astfel de statistici, Salco Serv, primarul și mașina sa de vot din Legislativ nu fac altceva decât să dea făgărășenilor un curat șah mat.  (Lucia BAKI)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here