FOTO: alba24.ro

Șoferii vor putea fi sancționați pe baza înregistrărilor video primite de polițiști de la alți participanți la trafic. Sunt foarte multe cazuri în care poliția primește video-uri de pe camerele de bord, cu șoferi care încalcă legea.

Drept umare, în dezbatere publică s-a pus un proiect de modificare a Codului Rutier.

Dacă modificarea va fi votată, șoferii vor putea fi sancționați pe baza imaginilor trimise de alți șoferi, sau de pe camerele video instalate pe drumuri. Proiectul poate fi consultat AICI

Platformă pentru încărcarea video-urilor

Pentru a facilita trimiterea video-urilor către autorități, polițiștii vor să facă o platfomă online. Acolo vor putea fi încărcate materialele video trimise de alți șoferi, sau autorități.

„Polițistul rutier poate constata contravenția de adoptare a unui comportament agresiv în conducerea vehiculelor pe drumurile publice (…) și cu ocazia verificării sesizării formulate de un participant la trafic ce a perceput în mod nemijlocit și întâmplător efectuarea, pe drumul public, de către conducătorul unui vehicul, a oricăreia dintre manevrele prevăzute la art. 54 alin.(2) și a surprins aceste manevre agresive într-o înregistrare audio-video sau video”, se arată în proiectul de lege.

Ce comportament în trafic ar putea fi sancționat

Dacă modificarea vi fi admisă de legiuitor imaginile vor putea fi folosite pentru a sancționa o serie de comportante în trafic:

Vor putea fi sancționați:

  • șoferii care întorc mașina prin folosirea frânei de ajutor,
  • schimbă benzile de circulație foarte des,
  • accelerează agresiv,
  • derapează intenționat,
  • circulă foarte aproape de vehiculul din față
  • folosesc aiurea semnalele acustice și luminoase.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here