La biserica ,,Memorial Mihai Viteazul“ din Alba Iulia, situată chiar în interiorul vechii cetăți, a fost organizat duminică, 7 aprilie a.c. un eveniment comemorativ dedicate studenților mediciniști implicați în Rezistența anticomunistă. După Sf.. Liturghie, numeroși albaiulieni, dar și persoane venite din alte zone ale țării, au participat la această manifestare. Este un proiect mai amplu prin care Fundația ,,Ion Gavrilă Ogoranu“ dorește sa răspundă inițiativei Bisericii Ortodoxe Române de a dedica anul 2024 comemorării Sfinților tămăduitori fără de arginți, readucând în memoria publică figurile acelor oameni care și-au riscat viața pentru a ajuta semenii aflați în suferință. Invitata principală a acestui eveniment a fost dr. Galina Răduleanu, medic psihiatru, fost deținut politic în perioada 1960-1964. Au  vorbit, din partea Fundației ,,Ion Gavrilă Ogoranu“, președintele Coriolan Baciu și Florin Dobrescu, secretarul organizației, moderator fiind părintele Florin Botezan, parohul bisericii.

  • Coriolan Baciu, el însuși fiu de deținut politic (tatăl său, avocatul Grigore Baciu, a executat o detenție de 16 ani, ca fost prefect al județului Alba în 1940-41; bunicul său matern, Mihai Grigoriu, a fost exterminat la închisoarea Jilava, în 1949, iar mătușa lui, Liliana Protopopescu-Grigoriu, a executat, la rândul ei, 16 ani), a evocat portretul studentului medicinist Petru Săbăduș, ucis la închisoarea Gherla, primul soț al Anei, cea care l-a adăpostit pe Ion Gavrilă Ogoranu începând din 1955 și până în 1976, salvându-l astfel de la moarte. Implicat în rezistența armată din Munții Apuseni, după distrugerea grupărilor de partizani din această regiune, Petru Săbăduș a fost arestat și condamnat, trecând prin iadul reeducării de la penitenciarul Pitești, iar la Gherla a fost omorât în bătaie de directorul închisorii, Petru Goiciu, pentru că, în ciuda ordinelor acestuia, a acordat ajutor medical unui deținut lăsat să moară după tortură.
  • Florin Dobrescu a prezentat detaliile proiectului anului dedicat medicilor și studenților la Medicină implicați în Rezistență sau trecuți prin iadul închisorilor comuniste, criticând politica memoricidă susținută de la nivel oficial, inclusiv cel mai recent act,  acela al interzicerii Fundației Ogoranu de a mai desfășura activități extracurriculare în școlile și liceele Capitalei.
  • Galina Răduleanu a susținut o comunicare în care și-a expus trăirile și reflecțiile prilejuite de anii de detenție și de experiența adunată într-o viață întreagă în care a purtat stigmatul de fost deținut politic.

În curtea bisericii a fost amenajată o mică expoziție cu artefacte din închisorile comuniste ori obiecte sau documente ascunse de partizani și de cei care se opuneau comunismului. Expoziția a fost amenajată de reprezentanții Fundației ,,Ion Gavrilă Ogoranu“, obiectele aparținând viitorului Muzeu al  Rezistenței Anticomuniste.   Cu o zi înainte s-a vizitat satul Galtiu, unde s-a recules la mormântul lui Ion Gavrilă Ogoranu  și s-a vizitat casa Anei Gavrilă-Săbăduș, cea care l-a ascuns pe erou timp de 21 de ani, fiind salvat astfel de la execuție.  (buciumul.ro)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here