Curg procesele în instanţă pe numele primarului PSD al Făgăraşului. Cei care-l cheamă la bară îl acuză pe edil de abuz în serviciu. Mai pe înţelesul tuturor, înseamnă că acest ins care este vremelnic în funcţia de primar se crede mai presus de lege, iar Făgăraşul l-a transformat în feuda proprie. Sunt documente, pe care le invocăm în acest articol, care demonstrează faptul că primarul PSD al Făgăraşului calcă în picioare atribuţiile funcţionarilor publici şi îi obligă să nu respecte legislaţia. Pornim de la ,,marea reorganizare“ a aparatului propriu anunţată de primarul PSD al Făgăraşului şi votată de maşina lui de vot din  Consiliul Local în şedinţa ordinară din  28 noiembrie 2023. Aceasta a însemnat încă un scandal în faţa contribuabililor făgărăşeni şi un nou circ regizat în stil propriu de edil. Dar şi noi procese în instanţă.

  •   Dosarul nr. 1581/62/2024 deschis la Tribunalul Braşov la data de 3 aprilie a.c. în care Lucian Petri, şeful Poliţiei Locale Făgăraş, dă în judecată  primarul Făgăraşului, Municipiul Făgăraş prin primar şi Consiliul Local Făgăraş pentru desfiinţarea funcţiei de director executiv ocupată la Poliţia Locală în urma unui concurs.
  •  Dosarul nr. 307/62/2024 a fost înregistrat la Tribunalul Braşov la data de 18 ianuarie şi au fost depuse modificări la data de 15 aprilie a.c., în care Tătar Daniel, şeful ADP, cheamă la bară pe primarul Făgăraşului şi pe Consiliul Local pentru  suspendarea executării HCL privind organigrama, respectiv desfiinţarea funcţiei pe care a deţinut-o până la 31 decembrie 2023.  Un alt Dosar  deschis de Tătar Daniel la Tribunalul Braşov este înregistrat la 1 aprilie 2024, Dosar nr. 1531/62/2024, în care sunt pârâţi primarul Făgăraşului şi CL Făgăraş pentru ,,anulare act emis de UAT Făgăraş“.

Ce spunea Opoziţia din Legislativ

Conform consilierilor locali din opoziţie ,,marea reorganizare“ a fost cu direcţie pentru persoanele pe care edilul nu le agreează şi nu-i răspund la comenzi, respectiv şefii de la Poliţia Locală (directorul executiv)  şi de la ADP. Doar aceste două funcţii au dispărut din organigramă, în rest  mulţi şefi de la birouri sau compartimente au fost promovaţi la trepte superioare, ca şefi de servicii în mare parte. În plenul CL Făgăraş s-a discutat cel mai mult situaţia Poliţiei Locale pe care edilul a vrut-o ca serviciu în subordinea lui. Astfel putea să fie eliminat  directorul. Numai că directorul Lucian Petri s-a prezentat în faţa consilierilor locali, în comisii, şi a spus tot.

  • ,,Directorul a susţinut în faţa consilierilor locali că primarul a făcut presiuni asupra lui pentru  a sancţiona consilierii locali, în special pe preşedintele de şedinţă, consilierul local Ludu Cristian, în plenul în care a fost scandalul legat de  locurile în sală şi când primarul şi secretarul general au părăsit şedinţa pentru că nu li s-a făcut voia. Directorul a declarat că nu era legal ceea ce a cerut primarul, că el nu putea sancţiona pe nimeni. De asemenea, a spus că nu s-a aplecat asupra presiunilor, că el respectă legislaţia  şi nu face ilegalităţi pentru nimeni.  N-aş vrea să se ajungă cu acest serviciu subordonat direct primarului ca la Iaşi, unde primarul a folosit Poliţia Locală în interes personal“ a declarat în plen consilierul local Lucian Cupu.
  • ,,Directorul Poliţiei Locale a spus clar că s-au făcut presiuni asupra lui. Sunt fapte penale, abuz în serviciu şi trafic de influenţă. La şedinţa de consiliu invocată de directorul Poliţiei Locale am făcut un proces verbal semnat de consilierii locali asupra modului în care a decurs acea şedinţă de plen. Foloseam acel proces verbal dacă eram amendat de poliţiştii locali aşa cum m-a înştiinţat atunci primarul, că voi primi acasă amendă, prin poştă. Numai că Poliţia Locală n-a dat curs presiunilor, directorul nu s-a aplecat asupra presiunilor. Ceea ce a afirmat primarul în această şedinţă cu reorganizarea este o minciună sfruntată“ a declarat în plen consilierul local PSD, Cristian Ludu.
  •  Reamintim că Lucian Petri a fost numit director al Poliţiei Locale în 8 noiembrie 2017, în urma unui concurs la care s-au înscris 5 candidaţi. La acea dată a fost agreat de primarul Făgăraşului, deşi era pensionar. Lucian Petri se pensionase din postul deţinut la SRI.

Sancţiuni şterse din pix de primar

În privinţa abuzului în serviciu, un document relevă intervenţia primarului asupra funcţionarilor publici. Mai précis în cazul unor procese verbale de contravenţie emise de Poliţia Locală Făgăraş şi care se dorea a fi retrase din pixul primarului. Un proces verbal (nr. 8) emis la data de 21 iunie 2019 sanţiona un făgărăşean cu amendă de 50.000 lei pentru că ,,s-au executat lucrări de construire branşament apă canal cu nerespectarea AC nr. 69 din 17 .12.2018 şi o PR nr. 19/2018 plansa nr. CR eliberat de SC …..SRL, în Făgăraş, str. Republicii nr. 23“. Agentul constatator a impus ,,încadrarea lucrărilor în prevederile autorizaţiei şi refacerea căminului record şi a trotuarului aferent până la data de 1.08.2019“.  Numai că primarul a trecut peste prevederile legale şi peste sancţiunea aplicată de autoritatea locală în domeniu şi a scris şi semnat pe procesul verbal întocmit de poliţistul local: ,,Nu sunt de acord cu măsurile luate“. În condiţiile în care ilegalitatea era clară.

O situaţie similară a fost înregistrată în cazul Procesului Verbal nr. 2/25.06.2020, tot pentru  efectuarea de lucrări, în acest caz  fără autorizaţie de construire. Persoana în cauză a fost sancţionată de Poliţia Locală Făgăraş cu 1000 lei şi a impus intrarea în legalitate până la data de 1.07.2021. Și în acest caz primarul Făgăraşului a trecut peste aplicarea legislaţiei: ,,Nu sunt de acord cu măsurile luate“ a scris şi semnat primarul pe procesul verbal. Nu la fel a acţionat acelaşi primar în cazul azilului ,,Tabita“, unde proprietarul a construit un etaj fără autorizaţie. La ,,Tabita“ primarul cere demolarea clădirii în cadrul unui proces în instanţă. Proprietarul azilului a cerut Primăriei Făgăraş să vină cu soluţii pentru intrarea în legalitate, dar, conform acestuia, s-a lovit de refuzul primarului. Întrebarea este simplă: ,,Primarul aplică legea doar când are interes?“  (Lucia BAKI)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here