Mesagerul de Sibiu

Vineri seara, localitatea Săcădate a găzduit cea de-a doua ediție a evenimentului „O noapte la Casa Muzeală”, eveniment organizat de către Asociația „Vatra Satului Săcădate”. Experiența din curtea Casei Muzeale a promovat tradițiile locale prin dans, cântece specifice locului, bunătăți gastronomice și o șezătoare la care s-au prezentat datinile din Săcădate.

foto: Mesagerul de Sibiu

Seara a debutat cu gazda evenimentului, Anca Groza, Președintele Asociației „Vatra Satului Săcădate” care a prezentat locul și evenimentul în desfășurare. „O noapte la Casa Muzeală” este un eveniment local care își propune păstrarea vie a tradițiilor și obiceiurilor specifice locului, dar și păstrarea lăgăturii dintre membrii comunității. Astfel, la eveniment, membrii asociației au organizat o șezătoare, iar prin incursiunea în timp, au fost recitate poezii, s-au prezentat cântece, strigături, dansuri și tradiții. Una dintre datinile locului care a fost ilustrată publicului, a fost oferirea unei găini nașilor la nuntă. Șezătoarea nu putea fi altfel decât cu vârstnicii din sat, cei mai pricepuți când vine vorba de datinile locului.

foto: Mesagerul de Sibiu

foto: Mesagerul de Sibiu

Pe gardul curții Casei Muzeale, vizitatorii pot observa și înțelege tradițiile de nuntă și de înmormântare specifice satului Săcădate, unde istoricul dr. Cristian Roman cu sprijinul Muzeului ASTRA, a expus pentru publicul care trece pragul muzeului din sat o selecție de fotografii vechi cu datinile locale.

foto: Mesagerul de Sibiu

Comunitatea din Mârșa alături de localnicii din Săcădate 

Printre momentele artistice prezentate în cadrul evenimentului „O noapte la Casa Muzeală”, de remarcat este cel expus de către tinerii din ansamblul folcloric „Mlădițele” care au dansat jocuri tradiționale pe fondul strigăturilor locale. Astfel, 8 tineri dansatori au întreținut atmosfera cu dans și voie bună, fiind acompaniați de vocea unei fetițe talentate.

foto: Mesagerul de Sibiu

foto: Mesagerul de Sibiu

foto: Mesagerul de Sibiu

foto: Mesagerul de Sibiu

foto: Mesagerul de Sibiu

După prezentarea tuturor obiceiurilor și tradițiilor, publicul a fost invitat la un brunch tradițional la lumina lumânărilor, atmosfera fiind întreținută pe acorduri de muzică live de către formația de muzică folk „Grupul Balada”. Pentru ca seara să se încheie cum se cuvine într-un sat în care tradiția este respectată, publicul a fost invitat să viziteze bisericile din sat. Satul Săcădate, supranumit și „Satul celor trei biserici”, găzduiește două lăcașuri de cult ortodoxe și unul evanghelic. Ulterior, peste 100 de lampioane au luminat cerul din Săcădate, invitații lansându-le către stele din curtea școlii din localitate, în amintirea celor odihniți. Evenimentul s-a bucurat și de prezența primarului orașului Avrig, Adrian David și a viceprimarului Ciprian Stoișor, care au venit împreună cu familiile pentru a se bucura de eveniment.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here