Monitorul Expres

Astăzi, Junii coboară în Cetate. Cea mai mare sărbătoare a Brașovului. Săptămâna Luminată se încheie astăzi cu cel mai spectaculos și așteptat moment, unic în România: Coborârea Junilor în Cetate sau Ziua Călări, cum i se mai spune.

Este ziua când  peste 200 de juni, din cele șapte grupuri, îmbrăcaţi în originalele lor costume, încălecând caii împodobiţi cu ciucuri, flori şi cocarde tricolore, străbat oraşul istoric, pentru a se reîntoarce „Între Chetri“. Acolo,  are loc o mare serbare câmpenească, până la apusul soarelui. Familiile junilor și oaspeții lor joacă hora, aruncă buzduganul şi se ospătează cu bunătăţi aduse de acasă, dar şi mici şi alte cărnuri sfârâind pe grătare şi udate din belşug cu bere sau vin.

Junii din cele şapte grupuri se strâng dimineaţa în Piaţa Unirii. Alaiul coboară apoi pe str Mureşenilor, B-dul Eroilor, str. Republicii, str. Poarta Schei, trec pe sub Poarta Schei, și urcă iar pe străduțele din Schei până la Pietrele lui Solomon.  La parada grupurilor de juni, încolonarea se face întotdeauna după o ordine bine stabilită și devenită tradițională: mai întâi Junii Tineri, urmați de Junii Bătrâni, Curcani, Dorobanți, Brașovecheni, Roșiori și Albiori.  Pe tot parcursul, junii salută mulțimea care îi primește cu aplauze. Miile de brașoveni și turiști răspund ,,Adevărat a înviat” la creștinescul.  ,,Hristos a înviat” rostit de Juni.

Junii, de-o vârstă cu Şcheiul

Cea mai veche informaţie despre Juni datează din 1728 şi este conţinută de un document care se află în arhiva Bisericii „Sfântul Nicolae“ din Şchei. Organizaţia Junilor este însă mult mai veche, originea ei fiind legată de primii locuitori ai Şcheilor. Junii au constituit dintotdeauna o formaţiune locală a românilor, care îşi are originea în organizaţia militară a românilor din Principate, fapt dovedit de numeroşi cercetători ai acestei străvechi populaţii.

De-a lungul timpului, serbările junilor au fost considerate simple manifestaţii prin care se sărbătorea venirea primăverii sau petreceri ale tineretului şcheian constituit într-o organizaţie sporadică, născută prin imitare sau influenţă străină. Serbările junilor au mai fost legate şi de activitatea preoţilor de la Biserica „Sf. Nicolae“ care urmărea animarea petrecerilor din perioada sărbătorilor pascale şi, totodată, educaţia tinerilor.

Aceste interpretări eronate au încercat să minimalizeze importanţa şi unicitatea tradiţiei şcheiene. În realitate, Junii s-au constituit într-o străveche organizaţie militară a Şcheilor, cu sprijinul voievozilor români din Principate, în secolul al XIV-lea, cu scopul de a întări apărarea şi unitatea pământurilor din Ţara Bârsei. Prima publicaţie care le tipăreşte numele este „Gazeta de Transilvania“, din 26 martie 1839. Primele parade  în stilul de acum s-au organizat după 1870 la Brașov .

 

Restricții de circulație pe timpul paradei, dar mai multe autobuze

Pentru a asigura un acces cât mai facil pentru cei care vor să vadă parada, dar și ținând cont de restricțiile de circulație care se introduc cu această ocazie, municipalitatea, în parteneriat cu operatorul de transport RATBV, a luat decizia de a crește frecvența mijloacelor de transport de pe 15 linii care fac legătura între cartiere și centrul orașului.

Astfel, în intervalul orar 9:00-18:00, pe aceste linii vor circula peste 80 de autobuze (față de 34 câte ar fi circulat într-o zi normală de duminică). Liniile suplimentate vor fi 1, 2, 2B, 4, 6, 16, 17, 20, 24, 28, 31, 34, 36, 41, 50.

Numărul de autobuze va fi de două, trei sau chiar patru ori mai mare decât într-o zi normală de duminică, pe traseele menționate. Autobuzele și troleibuzele RATBV vor circula cu 15 minute mai târziu față de momentul închiderii circulației și vor intra în trafic cu 15 minute mai devreme față de autoturisme, odată cu reluarea circulației.

Cele două parcări dintre AJOFM și Casa Armatei vor fi blocate și destinate stocării autobuzelor, pentru a fi gata de plecare din Livada Poștei în momentul redeschiderii circulației. De asemenea, banda 3 de pe Nicolae Iorga (în aliniament cu Parcul Nicolae Titulescu), între primărie și str. Lungă, va fi de asemenea dedicată staționării autobuzelor.

Tot pentru a facilita circulația mijloacelor de transport în comun, începând cu ora 09:30 poliția va devia circulația autoturismelor pe strada Alexandru Ioan Cuza, în vederea reducerii traficului pe Nicolae Iorga – Str. Lungă.

Începând cu ora începerii paradei Junilor, autobuzele vor fi deviate pe Str. Vlad Țepeș, având stație pentru debarcarea călătorilor la capătul străzii, în dreptul Teatrului Dramatic. Autobuzele alocate suplimentar (pe cele 15 linii) se vor stoca în zona AJOFM și aliniamentul Parcului Titulescu.

 

Ca în fiecare an, pe traseul paradei Junilor, Piața Unirii – str. Mureșenilor – Prefectură – str. Republicii – Piața Unirii – Pietrele lui Solomon,   se vor introduce următoarele restricții de circulație:

 

Începând cu ora 7:30, pe tot parcursul zilei, va fi blocat accesul auto spre Pietrele lui Solomon, din Piața Unirii. Riveranilor li se va permite accesul între Piața Unirii și str. Podul Crețului până la ora 10.00 și după ora 14.00;

Ora 10:00 – va fi blocat accesul auto spre Piața Unirii – în dreptul Spitalului de Obstetrică și Ginecologie (Maternitate); Șirul Gheorghe Dima, str. Constantin Brâncoveanu str. Prundului și str. C-tin Lacea vor fi închise;

Ora 10:30 – va fi blocat accesul auto pe str. Mureșenilor;

Ora 11:00 – va fi blocat accesul auto b-dul Eroilor

Ora 11:00 – va începe coborârea Junilor din Piața Unirii.

Va fi restricționat traficul auto pe strada Constantin Lacea, de la intersecția cu strada Luca Arbore și până spre Piața Unirii, în intervalul 9:45 – 11:00, accesul fiindu-le permis doar riveranilor.

Până la trecerea grupurilor de juni, pentru a evita producerea de accidente, va fi interzisă parcarea autoturismelor pe bulevardul Eroilor, pe str. C. Brâncoveanu, pe str. Poarta Șchei și la Pietrele lui Solomon.

Majoritatea parcărilor din zona Primărie – Parc Eroilor – Livada Poștei – Casa Armatei (inclusiv de pe Țepeș) vor fi blocate, indisponibile publicului. În zona poștă – primărie vor fi depozitate mașinile ridicate din celelalte parcări.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here