Consiliul de Miniștri din Italia a aprobat o revizuire a reglementărilor privind jocurile de noroc online, marcând o schimbare semnificativă față de normele anterioare. Cea mai importantă prevedere este expirarea la finalul acestui an a tuturor licențelor deținute de operatorii de jocuri de noroc.

În România, agențiile de pariuri și cazinourile online au licențe valabile pe 10 ani. De exemplu, Winbet și-a lansat platforma pe 1 martie 2018 și funcționează legal până pe 28 februarie 2028, când licența va trebui prelungiră.

Revenind la Italia, trebuie spus că prin schimbările legislative se urmărește o mai bună supraveghere a pieței și reducerea ei la jucători mai puțini, dar mai puternici, cu scopul de a maximiza sumele colectate la buget. Costul licențelor ar putea crește, însă este probabil să fie compensat de veniturile potențiale substanțiale.

De asemenea, cadrul de reglementare urmărește să asigure jocul corect, protecția consumatorilor și să prevină probleme precum spălarea banilor și jocurile de noroc pentru minori. Iată ce aspecte vizează revizuirea legii jocurilor de noroc de la distanță:

Licențe noi

Așa cum am spus, toate licențele de jocuri de noroc de la distanță de pe piața italiană vor expira la sfârșitul lui decembrie 2024. Va fi organizată o licitație pentru cincizeci de noi licențe de jocuri online care vor fi atribuite până la 31 decembrie 2024. Aceste licențe vor avea o valabilitate de nouă ani și vor acoperitoate jocurile care nu fac obiectul licențelor exclusive, cum ar fi cardurile de răzuit online.

Costuri și taxe

Fiecare licență de nouă ani va costa 7 milioane de euro, operatorii plătind, de asemenea, o taxă anuală de licență de 3% din venitul obținut. În plus, operatorii trebuie să investească 0,2% din venitul net în campanii de publicitate pentru jocul responsabil.

Limitele operatorilor

Grupurile pot deține maximum cinci licențe, cu criterii stricte de folosire și vor exista penalități sporite pentru nerespectarea legii.

Restricții privind site-ul web

Operatorii pot avea afișate un singur site web cu un nume de domeniu și logo italian de nivel superior. Nu mai sunt permise skin-uri suplimentare sau site-uri cu etichetă albă.

Regulile pentru magazine

Magazinele care vând carduri de reîncărcare pentru conturile de jocuri online trebuie să fie înregistrate și să plătească o taxă anuală. Aceste puncte trebuie să fie înscrise într-un registru condus de autoritatea italiană de jocuri de noroc.

Combaterea operatorilor fără licență

Sunt luate măsuri ferme împotriva oferirii de jocuri în Italia prin intermediul site-urilor web de jocuri de noroc fără licență, inclusiv măsuri de blocare a plăților.

Italia, o piață importantă pentru jocurile de noroc

„Odată cu preocupările tot mai mari cu privire la confidențialitatea datelor și creșterea serviciilor bazate pe date, reglementările referitoare la colectarea, stocarea și utilizarea informațiilor personale vor fi supuse controlului statului. Echilibrul dintre inovație și protejarea drepturilor consumatorilor asupra datelor va fi un subiect de dezbatere intensă”, au anunțat autoritățile italiene.

În acest moment, există mai multe tipuri de licență pentru jocurile de noroc online pe piața italiană:

  • Jocuri de noroc cu cote fixe, cum ar fi sloturi, ruleta, jocuri de cazinou;
  • Jocuri de îndemânare, jocuri de noroc cu cote fixe și jocuri de cărți în modul turneu cu participare de la distanță;
  • Jocuri de cărți în modul non-turneu cu participare de la distanță, cum ar fi pokerul cu un singur jucător împotriva casei;
  • Pariuri cu cote fixe (pariuri sportive și curse de cai), pariuri virtuale și live.

Operatorii de jocuri de noroc de la distanță trebuie să solicite fiecare licență specifică separat. Compania solicitantă trebuie să fie înregistrată și înmatriculată într-un stat membru al Uniunii Europene sau în Spațiul Economic European. De asemenea, compania trebuie să demonstreze stabilitate financiară. Prin aceste condiții, statul se asigură că operatorul poate acoperi câștigurile și alte costuri.

Italia este a doua cea mai mare piață a jocurilor de noroc din Europa și rămâne foarte atractivă pentru operatori și furnizori, chiar și în ciuda legislației mai stricte. Potrivit Statista, segmentul cazinourilor online a ajuns la 1,56 miliarde de euro în acest an și se estimează că va avea o rată anuală de creștere de 6,41%, rezultând încasări anuale de 2 miliarde de euro până în 2028. Venitul mediu lunar per utilizator este de așteptat să se ridice la aproximativ o mie de euro, în creștere față de 540 de euro în 2017.

Piața italiană este dominată de jocurile de sloturi, cu mult peste jocurile de poker sau bingo. În comparație globală, cele mai multe venituri sunt generate în Statele Unite ale Americii (6.9 miliarde de euro în 2024).

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here